Виновни ли са жертвите на сексуално насилие?

• 25 174
  • 912
  •   1
Отговори
# 855
Някой я държи на сила ли? Не е чувала за насилие? Не знае към кого да се обърне?

# 856
  • Пловдив
Цитат
Та виновна ли е, че го търпи и седи с него или не е виновна?
Като се тръгне по линията "вие обвинявате жертвата", както винаги става - неминуемо се стига и до този въпрос.

# 857
  • София
Ами то 90% от жените, подложени на насилие, никой не ги държи на сила.
Смешно, да не кажа жалко е как в едната тема се обяснява, че жертвите никога не са виновни, а в другата при близка на тази ситуация се сочи с пръст и се обяснява - ама тя си е виновна.

# 858
Като изключим питането "тя какво прави там?", искам само да припомня, че една жена е в най-голяма опасност, когато тръгне да напуска насилника си. Факт който удобно се пропуска.

# 859
  • Пловдив
Въпросът не е дали са "виновни" и дали са го "заслужили". Това не са подходящите понятия в случая. Там го виждам аз проблема. А понятията за вина ги вкарват точно онези, които скачат да сочат с пръст "патриархални примати" и "обвинявате жертвата, оправдавате престъпника" всеки, който каже нещо за допринасящ фактор или пък за това, че на 5 и на 13 не е точно едно и също, или че не всяко сексуално престъпление е за доживотен затвор.
Но е добър примерът на Йелоу гърл, да.

# 860
Причините една жертва да седи с насилник са милион и повече, но никога защото и харесва да я насилват. Сентенцията "защо не се е махнала" всъщност няма голям смисъл. Търсене на вина в жертвата също няма никакъв практически смисъл, само нанася вреда. Тези хора имат нужда от подкрепа, за да се махнат, от помощ, а не от сочене с пръст.
Въпросната ергенска не я знам, това предаване ми е отвратително

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 14:27 от Априлски душ

# 861
Трябва да има грамотност да се различа насилника на време, докато човек по-лесно може да се измъкне. Червените лампички не трябва да се пренебрегват. Освен, ако едно момиче не е израснало в такова семейство и не осъзнава проблема

# 862
Понякога е трудно да се измъкне жена, подложена на насилие. Причините да търпи може да са много, понякога е "заради децата", понакога е, защото няма къде да отиде, а дори и заради "какво ще кажат хората" .

В случая с Ергенът не е точно така, понеже тези хора едва се познават, дори подозирам, че основно е за пред камерите.

За мен този Джани е като излязъл от пещерите. Никаква култура, никаква мисъл, болезнено его, ревност и чувство за собсвеност. Още повече ми падна в очите като почна да се оправдава преди за  го изгонят. Тази мома Габриела ми се вижда свястно момиче, дано да ѝ дойде акълът и да го разкара.
Виктор е подобен по разсъждения, но не е толкова първичен, не скача като козле и не обижда вербално, затова не го дават толкова, но ми е същия тип - ревнив и изискващ.

# 863
,,Мая Вакрилова Село Чешнегирово, където е станал сблъсъкът. В продължение на 4 години земеделец от пловдивското село Чешнегирово поддържал сексуална връзка с дете, ненавършило 14 години. Интимните им контакти започнали през 2020 и продължили до 2024 година"

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/21696635

/около половин година бил задържан/ присъда - 3 г. условно с 48 мес. изпитателен срок; присъдата подлежи на обжалване

# 864
Какво означава това? Че детето е било на макс 10 когато са започнали сексуалната връзка и откога блудството се нарича сексуална връзка. Жална ни майка

# 865
Така е, но нека да си кажем истината - ако ролите са сменени и жена блудства с момче не се смята за толкова скандално. Например случаят с Макрон и неговата съпруга.

Че някои момчета чак и стихове посвещават на бившите си учителки:
https://spodeli.net/18/story-181627.html

# 866
Е, не е точно така. В САЩ има осъдени жени с по 30 годишни присъди за това, че спали с шестнадесет годишните си ученици.
Където няма търпимост към един вид насилие, няма и към друг и обратно. При нас е обратно.

# 867
При нас просто като цяло е по-рядко жена учителка да тормози някого сексуално, но пък както се вижда има много случаи на мъже правещи това с ученички.

Иначе от жените учителки психическия тормоз е много често срещан. Изблици на истерични крясъци, за каквито в Америка биха ги уволнили все още минават в някои училища. Други пък явно показват кои са им любимците и оценяват на база симпатии, дори в някои от добрите гимназии.

# 868
Какъв е този уотабаутизъм. Каква е тая толерантност към сексуална злоупотреба с деца. Думите в статията “земеделец”, явно възрастен човек, който е спал 4 години с малолетна (тоест дете) и получава условна присъда, въпреки че е доказано. Аз не разбирам какво ви става, хора ли сте, какви сте. Човешкият живот няма ли значение. Сексуалната злоупотреба в такава крехка възраст съсипва психиката за цял живот.
От групи за терапия знам за случаи, в които дядовци, бащи и какви ли още не насилват децата, внучките си и никой не разбира за това освен терапевтите на тези пораснали момичета. Как да се осмелят тези момичета да кажат на някого, като някакви педофили откровени получават условни присъди…а голяма част от обществото е склонно да обвини психически недоразвити деца и да оневини престъпниците. Сексуалната травма инвалидизира психиката и живота на човека. А това че има жени педофили никой не го отрича. Много момченца също стават жертви на насилие и не могат да си признаят че по-голямо момче, жена, майка е блудствала с тях. Всички дължим на децата си да възприемаме тази тема с цялата сериозност която носи. Изобщо не става дума за скандално, а за престъпно и за погазване на живота, границите и достойнството на нечие дете, което не може да се защити.

# 869
Какво ми направи впечатление при ,,земеделеца" - ( първо една вметка - започнали са когато момичето е било на 13г. ) - значи 4 години си е продължавало това и явно не е правило особено впечатление на околните, даже и на тези двамата които са го вършили; не се споменава да има някакви особености - като етноси, помощни училища, други. Наказанията са също сравнително малки подобни за физкултурника-футболист.
Незнам какво да коментирам просто.

Общи условия

Активация на акаунт