Стилът ни според възрастта (40+) Лайфстайл тема за пораснали момичета - Септември 25

• 93 142
  • 973
  •   19
Отговори
# 930
  • В заешката дупка

ЧеКа, много мило
Севера знае как да прави дрехи за студ.
Е сега почвам с желанията  - пухена, материята да е ветро и водо устойчива, качулката да не пада при вятър, на ръкавите да има стегнато, за да не влиза студ, до средата на прасеца, с разкопчаване долу/встрани, за да позволява бърз ход.
Вчера извадих близо десетгодишната ми да се проветри след хим.чистене и видях че просто е отишла.....

Ал, не знам дали някои пухенки  имат някви специфични детайли или заради нещо друго изискват хим.чистене, но аз точно от тукшните специалисти знам, че принципно пухенка се пере в пералня. Аз всичките си пухенки с естествен пух пера в пералнята, а после суша в сушилня без проблем. И тези, които са с доста високо качество, специално за студено време и доста скъпи, и такива които са за пролет и есен, и по-евтини. Да, трябва да се внимава все пак. Пере се на програма за деликатни дрехи (температурата ниска, обороти - не най-високи), слага се много малко прах (има специални за пух) и без омекотител! После в сушилнята се суши на не най-високата температура (но не и само да духа) и доста време - аз няколко цикъла въртя, примерно. Аз пухенка на химическо чистене през живота си никога не съм носила.

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 02:10 от ЧеКа

# 931
Голям фен съм на пухените елечета (къси и дълги),  пухени якета, дълги пухенки. Обожавам ги!!!
За пране ги нося само на химическо. Още преди години в едно от химическите студиа ме бяха предупредили задължително да вадя якетата от найлона, за да дишат и да не се скапят. Гаф досега не съм имала. Миналата зима дъщеря ми подноси една от първите ми  дълги пухенки, купувана в началото на хилядолетието (и все още в прекрасно състояние).

# 932
На голяма част от пухените якета, на етикетите пише, че може да се перат.
Също като Чека всичко пера в пералнята и не съм имала грижи. Добра пералня и сушилня -отличен резултат. На някои марки има подробна инструкция на етикета като обясненото от Чека.
Всъщност имам сакатлък с кофти качество якета от Ганг, на едното падна цвета, а другото стана като вестник, пухът не беше баш или беше малко. Хубави бяха, но до първото пране.
Тили, в нашето кварталното химическо също ги перат, възможно е препоръката за махане на найлона да е, за да няма остатъчна влага.

# 933
  • В заешката дупка
Само да уточня, да не стане някакво недоразумение. Говоря специално за пухенки, не за парки. Парките също се носят много зимата. При тях обаче има комбинация от различни материи, често разни покрития, които може да се развялат по-бързо при пране в пералня. За тях е добре да се чете етикета. Освен това са по-тежки, може и да не са подходящи като кг за пране в пералня. Аз парките не ги обичам много като градска дреха. Имам една (къса) и я нося обикновено само из природата като времето е истинска зима с много сняг и вятър.

# 934
  • В морето
Mimy8809 - много съжалявам за котето! Утеха са другите сигурно. Hug
Носи си с удоволствие новите придобивки, успях да те видя, но за мен са широки, аз нещо по-прибрано търся. Имат един такъв - по-прибран модел в тъмносиньо с колан, една съфорумка беше обещала да качи на живо как изглежда. Аз миналата година поръчах от тях едно кашмирено - ами голяма греда, тежко, грубо, твърдо, щях да кажа, че няма линия, но не е така - има линия, но не моята. И го върнах, не посмях да поръчам друго за проба. Ако се престраша и реша, че ще купувам нещо може би ще е синьото. За дрехи в такъв ценови клас аз очкавам да стоят безупречно. Ако са дрехи от 50-90 лв. съм съгласна, там е приемливо да имат някоя забележка.

Lizzy_Crow - ето на теб якето ти стои безупречно, и цвета, и модела много шик и точно в твой стил, от това, което съм виждала. Носи си го с много удоволствие, за теб е шито!

Al Georgieva - чудни обувки допълват страхотното ти палто! А как ви завиждам за 100 грама сладки не можете да си представите Imp Kissing Heart

# 935
Да, в химическото също ги перат, после сушат, но им знаят чалъмите, а и действат с профи препарати. Аз в нас не бих се наела да го правя, не че съм роб на дрехи, но ако си прецакам някоя любима, много ще ме е яд. Затова действам с по сигурния (уж) начин.
Между другото, това за найлоните са ми го казвали и за парки, палта и сака.

Съжалявам за домашните любимци. 🤗

# 936
  • В заешката дупка
На мен ми е по-лесно да пера дрехите у дома (пералнята пере - не аз), отколкото да ги нося някъде навън. Последното ми е по-голям ангажимент. Добре че нося на химическо дрехи много рядко.

Сега обаче най-накря реших да си купя wax яке. Каня се от години. То ни се пере, ни на химическо се носи. С водичка се почиства, но пък е добре през няколко годни да се rewax - ва,  което може да се прави или у дома или навън. Виж, реваксването пералнята няма да ми го направи, та май трябва да търся нещо навън.

Ето това си поръчах. Чакам да дойде.

# 937
За сега без дебели якета още. В ролята на Ева, изкусена от нар вместо от ябълка днес Simple Smile

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 13:48 от pep_si

# 938
ЧеКа, тези wax якета издръжливи ли са? При мен вали много, сега съм с едно гумирано жълто яке. Много добре пази от водата, но по ръбчетата гумата започна да се протрива. Освен това много се цапа това ми ти жълто, досега не съм го прала, чистя с мокри кърпички. Изобщо не знам дали и как се пере.

# 939
  • В заешката дупка
Да, много са издръжливи и устойчиви на износване. Само трябва да се реваксват през няколко години, за да запазят качеството си.

# 940
Излязох за една бърза среща и се окостих 😁

по улиците има палта, пухенки, суичъри, ветровки, чехли, боти и ботуши.

Дрехи с вакса се ваксат лесно с вакса на калъп, натрива се плата добре опънат.

За пране/чистене следвам етикетите.
Фенси пухеното палто беше за хим.чистене, ски пухенката за здрав студ се пере, че тя е и жълта...
В найлон нищо не държа.

Taffta, за тъмно синьото с колан се колебае госпожицата, но казва че ще и неудобно ако и това не и хареса и засега не е поръчала.
Хич не звучи хубаво това с твърдия плат 🫤

Но то така рязко застудя, че май ще скачаме направо в зимните дрехи....

# 941
Сака, палта и якета нося на химическо. В съседния блок ми е. Сушилня нямам и съм си съсипвала пухено яке на пералнята. На сушилните се разпухвали обаче много добре. Уви аз нямам място за сушилня.
Много ми хареса якето на Лизи, адаш и твоите са готини, но малко тъжни цветове!
Връщам се от вървяне покрай морето. Разкошна вечер, лист не се поклаща. Вир вода съм!
Ал, прекрасен шлифер, точно такъв искам и аз!
При нас есента ще е топла, днес бях с вискозена дълга рокля, кожено яке и лоуфъри. Утре смятам да ходя с роклята джунгла на Дафне.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 20:41 от mimi.7299

# 942
Много зависи от самото яке, как е капитонирано. С едно и също пране и сушене някои не мърдат, а имам едно дето още на първото пране пухът се размести, и на някои места вече нямаше пух, само плат. Много бой отнесе, но не се оправи.

# 943
  • В заешката дупка
Phloxx, аз вакс-якето основно го мисля за влажно време и като ръми/леко вали. При нас пролет/есен си е често така. Вакс-якето не е за силен и продължителен дъжд, а и при шевовете може да пропуска. За силен дъжд и аз имам дъждобран. Но моят не е гумен, а с мембранно покритие (Gore-Tex мисля) и съм доволна.

# 944
Много зависи от самото яке, как е капитонирано. С едно и също пране и сушене някои не мърдат, а имам едно дето още на първото пране пухът се размести, и на някои места вече нямаше пух, само плат. Много бой отнесе, но не се оправи.
Същото се случи и с моето и не можах по никакъв начин да разпределя пуха и го хвърлих.

Общи условия

Активация на акаунт