ЧеКа, много мило
Севера знае как да прави дрехи за студ.
Е сега почвам с желанията - пухена, материята да е ветро и водо устойчива, качулката да не пада при вятър, на ръкавите да има стегнато, за да не влиза студ, до средата на прасеца, с разкопчаване долу/встрани, за да позволява бърз ход.
Вчера извадих близо десетгодишната ми да се проветри след хим.чистене и видях че просто е отишла.....
Ал, не знам дали някои пухенки имат някви специфични детайли или заради нещо друго изискват хим.чистене, но аз точно от тукшните специалисти знам, че принципно пухенка се пере в пералня. Аз всичките си пухенки с естествен пух пера в пералнята, а после суша в сушилня без проблем. И тези, които са с доста високо качество, специално за студено време и доста скъпи, и такива които са за пролет и есен, и по-евтини. Да, трябва да се внимава все пак. Пере се на програма за деликатни дрехи (температурата ниска, обороти - не най-високи), слага се много малко прах (има специални за пух) и без омекотител! После в сушилнята се суши на не най-високата температура (но не и само да духа) и доста време - аз няколко цикъла въртя, примерно. Аз пухенка на химическо чистене през живота си никога не съм носила.