Кръстихте ли бебето на себе си или на таткото?

• 4 242
  • 156
  •   2
Отговори
# 15
  • София
На никого не сме го кръстили. Аз съм много против да се кръщава на някого. И за мен кръщаването на някого, вкл. на баби и дядовци, ми е грандоманско.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 15:36 от milenaka

# 16
Хеч, традициите не са това, което бяха Simple Smile
И се приема повече като израз на уважение, скрито зад една традиция.

Аз обяснявам каква е била традицията. Просто едното е традиция, другото не е. Пък който иска да спазва, да не спазва, да си измисля нови правила - ок.

Едната традиция е била, кръстника да избира името и да го съобщава на родителите. Другата традиция е била да се кръщава на свекър/свекърва. А не на баба/дядо по майчина линия. За това ти казвам, че традициите не са това, което бяха Simple Smile

# 17
  • София
Отговорът ми в анкетата би бил между първите 2 опции. Всичките ни деца носят свои имена и не са кръстени на никого, но имената са им вдъхновени от тези на бабите и дядовците им. Четиримата ни родители са с "цветни" имена и децата ни също са с такива, но не повтарят ничие.

# 18
Не ми харесва да се кръщават деца на майката или бащата, грандоманско ми е. В нашето семейство се уважават имената на бабите и дядовците, ако не дословно, то поне първата буква. Аз съм традиционалист и консервативна и това е съвсем по мой вкус.

# 19
А сега се сетих, че познавам и жена, кръстена на кръстницата си, понеже в техния регион било традиция Simple Smile

# 20
Не съм кръщавала на баби и дядовци, още по-малко на нас си. Трябва много да се обичаш, че да не може едно име в повече да измислиш.
Всеки на акъл шета обаче и сигурно е по-добре да е някоя Антония, вместо съвременните изгъзици.

# 21
  • София
А, да - кумът на баба ми и дядо ми е кръщавал майка ми (на любовницата си). Такава е била традицията. Не за любовницата, де. Кумът е кръстник, той измисля името и то не е на някоя баба или дядо. Такава е била традицията при нас. При мъжа ми децата са били кръщавани на дядовците.
На мен нито една от двете традиции не ми харесва и не ги спазих.

# 22
  • Berlin
Имам приятелка унгарка, традицията в семейството от страна на майка ѝ е всяка първа дъщеря да се кръщава с едно и също име - Палма. Та така, приятелката ми се казва Палма, майка ѝ, баба ѝ, дъщеря ѝ и т.н. също. Ако дъщеря ѝ един ден има дъщеря, пак ще е Палма.
Най-интересното е, че преди време се преместиха да живеят в Палма де Майорка. Явно името наистина е съдба в това семейство.

# 23
  • Melmak
Хеч, традициите не са това, което бяха Simple Smile
И се приема повече като израз на уважение, скрито зад една традиция.

Аз обяснявам каква е била традицията. Просто едното е традиция, другото не е. Пък който иска да спазва, да не спазва, да си измисля нови правила - ок.

Едната традиция е била, кръстника да избира името и да го съобщава на родителите. Другата традиция е била да се кръщава на свекър/свекърва. А не на баба/дядо по майчина линия. За това ти казвам, че традициите не са това, което бяха Simple Smile

Така е, но хората са имали по доста повече деца. Първите са ги кръщавали на свекър и свекърва, после тъст и тъща, също ако някое се роди на празник, дава му се името на светеца, също и на кръстник. Сега хората имат по 1-2 деца, рядко повече. Не казвам кой трябва да спазва и да не спазва традицията, но е абсурдно да се каже, че кръщаването на баба и дядо не е традиция. Добра или лоша е друг въпрос, но я има.

Едната ми приятелка си кръсти детето Кай, не е ни на свекър, ни на татко. За мен е кучешко има, за нея може и да е традиция.

# 24
Познавам Екатерина, чиято дъщеря се казва Катерина. Ми странно ми е🫤

# 25
  • Пловдив
Или Николетината Божидара на Боби Михайлов...
Боби Михайлов е дядо на Николетината.
Сори, не съм чела правилно. Защо се предполага, че Боби е касичката, обаче? При ексдвойката Гущерови е ясно - те изглеждат толкова некадърни (тя) или разхайтени (той), че няма как да е иначе, ама Николета и Ники защо?

По темата - и на мен ми звучи една идея егоцентрично, повече от една - модно, и не ме кефи. Не бих кръстила на себе си или на бащата.

Иначе е имало традиция да се кръщава на родител, ако предходни деца са умирали. Не знам какво е поверието във връзка с нея.

# 26
Искрено ме разсмяхте с историята за любовницата Grinning

Баща ми и чичо ми са кръстени на дядовците си, майка ми е Росица и уж за да е сходно на баба и Урсула (католици са). Аз също съм кръстена на баба си.

Лично аз избрах Георги , защото държах детето ни да носи традиционно българско име при няколко условия - да има имен ден, да има готино съкращение и да звучи добре с фамилията на таткото. Което за традиционно ама традиционно българските имена не е трудно.

Най- големият бонус в историята е, че името съвпада с името на баща ми, вероятно това е част от причината да го харесвам толкова много, но ще бъда искрена и за друго - освен име, искам да дам на детето си и пример за невероятен човек на когото би могъл да подражава, а баща ми е страхотен. Впрочем той дори не знае, че бъдещото внуче ще носи неговото име. Допълнителен плюс ми е, виждам го като още един начин да покажа уважение към баща си.

По същата логика след време бих се “примирила” с една евентуална Антония, макар че явно съм ретро и консервативна.Simple Smile

А, да - кумът на баба ми и дядо ми е кръщавал майка ми (на любовницата си). Такава е била традицията. Не за любовницата, де. Кумът е кръстник, той измисля името и то не е на някоя баба или дядо.

# 27
  • Melmak
Едно време много деца са кръщавани на несподелена или невъзможна любов, дори случила се преди брака.

# 28
Всъщност детето се казва Борислава. На дядо си Борислав Михайлов.

На мен не ми пука кой на кой ще си кръсти детето. Нито пък как. Добре, че навремето дори не ми е хрумвало да питам, че щях да чета до несвяст как е кучешко името.

# 29
  • София
Едно време много деца са кръщавани на несподелена или невъзможна любов, дори случила се преди брака.

Ааа, при кръстникът на майка ми любовта си е била съвсем споделена. Просто не е била жена му Joy
Поне такива са преданията Smile

Общи условия

Активация на акаунт