Кръстихте ли бебето на себе си или на таткото?

• 5 163
  • 160
  •   1
Отговори
Здравейте, поогледах, но не намерих подобна тема и пиша от чисто любопитство.

Очакваме момченце и преди да разберем пол, таткото с огромен ентусиазъм ми обясняваше как си мечтаел да има дъщеричка, която да носи неговото име. Информативно, казва се Антон и съответно идеята беше Антония/Антоанета. Не знам как ще прозвучи, но аз никога не съм имала предпочитания за пола на бебето и определено не държа на името толкова, колкото всички около мен, изглежда.

Въпроса е, че … ами струва ми се грандоманско да кръстиш детето на себе си. Не целя никой да обидя, просто аз така мисля. И се започна един задочен спор … Таткото твърди, че доста хора имат подобна практика, аз пък отричам. Обаче се замислих, имам няколко познати, които наистина кръстиха детето на себе си. В единия случай момченце - Павел, на майка си Павлина, в другия случай момченце Георги, отново на майка си - Гергана. Ами за мен е странно, иначе името му ми харесва де.

Сега си говорим,  макар че още първото не се е родило, че ако имаме второ и е момиченце, може би все пак бих склонила, макар че някак си ми е грандоманска тая история.  

За завършек ще кажа, че се спряхме на името Георги (на баща ми) и двамата сме доволни Simple Smile

Но … на ход сте вие - от чисто любопитство , на кого са кръстени децата ви - на някой роднина/близък, на някой от родителите, на празника, на който са родени или просто се спряхте на име, което и двамата харесвате. Ще приложа и анкета, ще се радвам да чуя мнението ви Simple Smile

# 1
  • София
По- често съм попадала на бащата да е кръстено. Имената на моите деца аз си ги избрах и не са кръстени на никого. Като за мен съвпадение на букви не е да си кръстен на някого. Имената на майка ми, моето и на сина ми започват със "С", но нямат нищо друго общо. Всички си имаме различни имени дни и така. Simple Smile
Иначе по темата, ако и двамата родители са ок с това детето да е кръстено на някого от тях- не виждам проблем.

# 2
Не е имал никаква дилема при нас. Името е  на лекар на когото ще сме вечно благодарни.

# 3
  • Melmak
Не бих го кръстила нито на себе си, нито на таткото. А и много повторение на имената.. кажеш “Тони” и се обръщат двамата. Няма нужда.

# 4
Нашия син носи името на баща си и на прадядо си. Нямах против, името е рядко срещано и ми допада. В интерес на истината, нямам любимо име за момче, той искаше да носи неговото име и се съгласих. Ако не беше неговото желание, щяхме да изберем неутрално име, не бихме кръстили на някоя баба или дядо.

# 5
На мен лично тази практика да се кръщава на бащата или на майката не ми харесва особено. Но и аз познавам такива примери. В момента се сещам за Марио на майка си Мария.

# 6
  • Melmak
На мен лично тази практика да се кръщава на бащата или на майката не ми харесва особено. Но и аз познавам такива примери. В момента се сещам за Марио на майка си Мария.
И аз се сещам за Марио на майка си Мариела.

# 7
Точно това си мисля и аз .. просто ми е странно, но от друга страна, познавам го и знам колко щастлив ще бъде ако това се случи, така че вероятно бих го направила, макар и да не ми се струва удачно като решение.

От време на време го бъзикам да си промени той името на Тодор/Драган/Димитър/Иван и тогава с удоволствие бих кръстила бъдещата си дъщеря Антония ама Grinning

Винаги ми е бъло по- важно да е живо и здраво бебчето, пола и името са ми далеч не сред приоритетите до степен да ме питат “ вълнуваш ли се въобще” ама такава е.

Не искам никой на обидя, най- малко себе си ама да спомена че съм от село и де да знам.. така съм възпитана и наистина грандомандщина ми се струва да кръстиш детето на себе си Simple Smile

# 8
Ами приеми го не като грандоманщина, а като едно уважение. Както като кръщават децата  на баби и дядовци. Simple Smile Същото е.

# 9
Познавам две дами с името Мария, които кръстиха дъщерите си дословно на себе си - Мария. Изключително грандоманско ми е, да. А пък примерите за повторение на имената на бащите са безброй. Не бих. Но ако и двамата родители са ок, не виждам проблем.
Името на дъщеря ми е с буквата на майка ми, а втората част донякъде припокрива името на баба ми, така че за себе си приемам, че по някакъв начин е кръстена на тях двете. Но да повторя име буква по буква - не категорично, като признак за липса на въображение ми е при това разнообразие на имена. Grinning (С това никого не искам да обидя, изразявам единствено лично становище по въпроса.)

# 10
  • Melmak
Не е баш същото, защото едното е някава традиция (с кръщаването на баба и дядо). Добра или лоша не коментирам, но такава традиция е имало, някои още я спазват. А да кръстиш на себе си традиция няма.

# 11
Хеч, традициите не са това, което бяха Simple Smile
И се приема повече като израз на уважение, скрито зад една традиция.

# 12
Строго субективно е. Аз лично намирам нещо примитивно в това кръщаване на майката/ бащата/ свекъра... Вероятно го свързвам с футболно-плеймейтския ни "елит". Никол на Николета, Марая на Мария и подобни. Много отблъскващо ми е и типичното кръщаване на дете на свекъра-касичка. Примерно всичките Добромири и Добромирковци на (вече екс) Гущерови. Или Николетината Божидара на Боби Михайлов...

Моето дете не е кръстено на никого от семейството. Избрахме му име, което аз предложих - винаги ми е харесвало, българско е, но не от най-масовите Simple Smile Има хубаво значение. Съобразихме се и с това как звучи в съчетание с бащиното име и фамилията. 

Според мен е важно името само по себе си да носи хубаво значение и енергия. Но още по-важното е да имате леко раждане и здраво детенце! Simple Smile Останалото е въпрос на вкус и си го решавате вие в семейството.

# 13
  • Melmak
Хеч, традициите не са това, което бяха Simple Smile
И се приема повече като израз на уважение, скрито зад една традиция.

Аз обяснявам каква е била традицията. Просто едното е традиция, другото не е. Пък който иска да спазва, да не спазва, да си измисля нови правила - ок.

# 14
  • Варна
По принцип години преди да познавам мъжът ми знаех как искам да ми се казват децата. В последствие се оказа, че свекърът носи мъжкото име, което си бях избрала. Та сега дъщеря ми не е кръстена на никого, синът ми носи името на свекъра, защото наистина харесвам конкретното име. Човекът не ни е натискал изобщо, даже не знаеше как ще се казва малкия, той ни е второто дете.
Имахме идея, ако второто е момиче, а не момче да не носи това име, та бяхме избрали по желание на мъжът ми име с неговата буква, но само буквичката. Но си се роди момче и си остана първото име.
Познавам доста деца кръстени на таткото или майката, приемам го нормално. Например имам близък с име Никола и едната от дъщерите му се казва Ника. Познавам татко и син Александър, майка и дъщеря Ася и Алиса, съответно мъжът и другата дъщеря са Радослав и Рая. Често е срещано.

Общи условия

Активация на акаунт