напоследък много ми тежи фактът, че нямам приятели тук. От пет години живея във Велико Търново – първо дойдох като студентка, а след това си намерих работа и приятел и реших да остана и след завършването. В университета създадох няколко приятелства, но с времето всеки пое по своя път. Все още поддържаме контакт и ги ценя, но всички живеят в други градове. В родния ми град също имам приятели, дори когато се прибирам, времето никога не стига да видя всички.
Тук обаче нямам близък приятелски кръг. От четири години съм с приятеля ми и той реално е единственият човек, на когото мога да разчитам. Познавам много хора от неговата компания, но те са по-скоро познати. Напоследък това започва да ми тежи, а явно и на него. Той е много социален. Наскоро имахме сериозна караница и разбрах, че той иска и аз да имам свои хора. Няма нищо против да излизаме заедно с неговата компания, дори казва, че често му е приятно, но усеща, че на мен ми липсват истински приятелства. Проблемът е, че аз често избирам да остана вкъщи, вместо да се натрапвам.
Повтаря ми - „Намери си приятели.“ Но как? Да застана на улицата с табела ли? Никога не съм била в подобна ситуация. В родния си град и дори когато колегите ми още бяха тук, излизах постоянно. Сега обаче всичко е различно. Познавам приятелките и жените на неговите приятели, но разговорите с тях не ме грабват – не усещам желание да ги опозная по-дълбоко.
През последните две години започнах да изпитвам тревожност, когато трябва да общувам с нови хора. Дълго време си казвах, че просто не са ми интересни, но вече се чудя дали това не е само оправдание – може би истината е, че ме е страх да направя първата крачка.
На 24 години съм. Имам познати от работа, с които излизаме веднъж на няколко месеца, но те имат семейства и интересите ни се разминават – рядко им се ходи на кино или дори на кафе. Аз обаче искам да изградя свой приятелски кръг… само че не знам откъде да ги намеря.