Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 17 392
  • 711
  •   2
Отговори
# 180
Здравейте, другата седмица започвам с месото, купила съм от готовите меса. И тъй като трябва да се редува месо жълтък, как съхранявате месото от бурканчето. Чета за замразяване във форми за лед. А след това там ли се оставят как се размразяват? И по 10 или 20 гр.  се даваше, че забравих какво ми каза педиатърката... 😁

# 181
Да, не съм специалист, но съм комуникирала с лекари и мога да чета. Захранването с месо и жълтък става около 7я месец като далеч не е кой знае в какви количества. Това, че твоето дете има недостиг на желязо, не означава, че и при другото дете ще се получи така, за да плашиш майката. Както сама каза, твоето поколение са страдали от железен дефицит, за това потърси причината да не би да е наследствена. В този случай не изключвам, разбира се, диета богата на желязо, но тя няма да е достатъчна за липсите. Приключвам с теб и тази тема.

# 182
Във форми за лед, да. Вариант, пасираш с водата, в която е варено и после редиш във формите за лед. После даваш първоначално по едно кубче, после по две. Аз сега давам по две вече. Ние имаме на Philips Avent съдът за затопляне, в него има функция размразяване и така си ги размразявам

Zimk02, ESPGHAN и СЗО казват противоположното на AAP за желязото от 4ти месец, така че трябва да се доверим на асоциацията, която е по нашите географски ширини - ESPGHAN. В САЩ като цяло дефицитът на желязо е голям и чест, поради опредени специфики и затова AAP има такива препоръки. И пак, желязо не се дава, без да е изписано от специалист!

VaniaK, наистина не си запозната и не ми се спори с теб. Най-малкото, включи се здравен специалист, за да ти потвърди. Ти комуникираш с лекари, аз живея с такива. И да, ако не се дават храни, богати на желязо от 6ти месец натам, означава че ще се получи недостиг на желязо при всяко дете, не само при моето. То се свежда до биологични процеси, не до искам- не искам. След 6ти месец запасите на желязо в организма на детето започват да се изчерпват и ако не се набавят от храна, стават дефицити и е възможно да стане анемия. Наистина, моля те не спори по теми, с които не си запозната и то толкова категорично, защото даваш грешна информация, която може да навреди на някой. Под моето поколение имам предвид поколението 85-94, а не поколението ми от роднини Grin
И да, диета, богата на желязо е достатъчна, в повечето случаи да запълни липсите и така по принцип се третира железният дефицит в тази възраст, които е много, много чест, поради както казах - биологични процеси в организма.

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 12:18 от KPP

# 183
Здравейте, другата седмица започвам с месото, купила съм от готовите меса. И тъй като трябва да се редува месо жълтък, как съхранявате месото от бурканчето. Чета за замразяване във форми за лед. А след това там ли се оставят как се размразяват? И по 10 или 20 гр.  се даваше, че забравих какво ми каза педиатърката... 😁
Готовите месни заготовки не са 100% месо, месото е някъде към 40% (например тези на Хип). В едно ядене трябва да има 20% месо и останалото зеленчуци, тъй че давате половин бурканче единия ден, на следващия жълтък, на по-следващия останалата половина. Спокойно може да си го държите в хладилника, нищо няма да му стане за 2 дни

# 184
  • Банско
Здравейте, с бебе на седем месеца съм, захранено е с доста неща, но всичко е на пюре. Искам да започнем парченца, но той се дави и плюе дори миниатюрни такива. Кога изобщо се дават вече парченца и как да не се дави детето? Има м батко на 6, но съм забравила и да вметна, че бебето има два долни зъба ако е от значение за парченцата.

# 185
Колко са големи парченцата? На 7 месеца се дават едри парчета, които бебето може да държи с цяла длан. Малките парчета са за след 9 месеца, когато бебето може да ги хване с палец и показалец. Може и също пюрета да се дават в малка лъжичка, която бебето само да държи и да яде от нея - аз много харесвам num num gootensils.

Ако разбирате английски, препоръчвам ви приложението solid starts. Има безплатна база данни за всяка храна как да се дава според възрастта.

Също, много е важно бебето само да си слага парчетата в устата. Ако вие ги слагате, това увеличава риска от задавяне.

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 15:40 от Zimk02

# 186
Здравейте, с бебе на седем месеца съм, захранено е с доста неща, но всичко е на пюре. Искам да започнем парченца, но той се дави и плюе дори миниатюрни такива. Кога изобщо се дават вече парченца и как да не се дави детето? Има м батко на 6, но съм забравила и да вметна, че бебето има два долни зъба ако е от значение за парченцата.
Според мен избързвате с малките парченца, все пак детето е само на 7 месеца. След месец-два вече ще има повече зъби и ще му е доста по-лесно. Иначе ако държите да давате парчета, може да пробвате с храни, които се топят в устата - например меко авокадо, бебешки биквити.

# 187
Аз започнах чак сега и умирах от страх. Моят е почти на 9 месеца. Давам колкото половинка на боб. Има две долни зъбчета. За мен не трябва да се бърза с парчетата. Аз ги започнах не за друго, а защото взе категорично да отказва пюрета. Или супа, или парче. Иначе мислех поне до 10-11 месец.

Аз му ги давам иначе, сега започва с пинсетния захват и още не знае да поднася към устата (можеше, но е забравил). Но ако чакам той да си храни, ще си стои гладен вовеки хаха

# 188
Видях, че са дали препоръка за едри парчета, но не сте уточнила дали захранвате по ЗВБ. Аз нагоре уточних как захранвам. Започнах от 6ти месец, към началото на 8ми започнах да намачквам пюретата с вилица, постепенно оставях по-едри парченца. Да уточня че сме с 8 зъба, като започнах първо дадох едно по-едро картофче. Тя го изплю сигурно 3 пъти, показах и аз как да дъвче, схвана сравнително бързо. Към края сега на 8ми месец започнах д аи давам и ориз, грах на зрънца. Мисълта ми е, че започнах постепенно, не стана изведнъж. Даже чак сега започна да държи храна, без да я е гнус и да си гризка.

# 189
Откога сте започнали да давате неща с добавена захар? По принцип избягвам, но понякога ме спасяват едни барчета за следобедна закуска.
Също в много рецепти за домашни мъфини и сладкиши има я захар, я фурми, я кленов сироп или агаве. Правила съм само с банан, но вече е по-голям и не му харесва само леката сладост на банана…
Гледам и в детски кухни в България се слагат подсладители, та вече се чудя мога ли, не мога ли да слагам… За дете на 1.5г. става въпрос.

# 190
Бяла захар планирам да избягвам възможно най-дълго. Засега съм давала само през едни бисквити на Plasmon. Иначе, подслаждам със сироп от фурми. В детската кухня също така подслаждат. Не съм сигурна за кленовия сироп откога може. Предполагам, че може и с него, но си проветете. Не бих подслаждала със стевия или еритритол.

# 191
Детето ми е на 1 година и 2 месеца и отскоро слагам малко тръстикова захар, когато правя крем (на 500 мл прясно мляко слагам 2 чаени лъжици). Ползвала съм и сироп от агаве, както и кленов сироп в малки количества при направата на печива.

Да, няма детска кухня, която да не ползва захар в някакви количества. Личното ми мнение е, че дозата прави отровата при захарта, а и още повече, че рано или късно детето ще се сблъска с нея. Ако съвсем не давам захар, се опасявам, че в момента, в който близне нещо със захар и без естествени подсладители, ще го обърне рязко на пристрастяване.

Моля да не разбирате коментара ми като подкана да си тъпчете децата с шоколад и захарни бонбони от 1-годишна възраст 😁

# 192
Нямам намерение аз да давам никаква добавена захар поне няколко години. Кленовият сироп си е захар. Разните сиропи и тн са си захар. Сладкишите не са важни да се научи да ги яде детето, не виждам защо да ги давам, като може да се избегне. Познавам деца, които на 5 години трябва да са под упойка, за да им оправят зъбите. А да се мият зъби на малко детенце не е лесна работа.

Бебка си пие майчино мляко, което е достатъчно сладко.

# 193
И аз съм на същото мнение за захарта, трябва детето да се среща с нея, затова и дадох бисквитите и ще давам и много малки количества занапред, но съм твърдо против вафли, шоколади и т.н., като цяло. Ние вкъщи не купуваме и не консумираме такъв тип храна (вкл. и чипсове, снаксове и т.н. junk), така смятам да си възпитам и детето.

# 194
Бисквитите се лепят по зъбите и водят до кариеси. Не давам такива неща аз

Общи условия

Активация на акаунт