Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 584
  • 686
  •   1
Отговори
# 675
И аз 15 варя

# 676
Ако са от магазин аз също гледам да имат печат.
Яйцата за бебчо ги варя 13 минути, няма нужда от повече. По принцип напълно достатъчни са 10-13 минути от микробиологична гледна точка.  ☺️
При варене повече от 13 минути жълтъкът става сух и може да се появи зеленикав пръстен, вкусът също се влошава, намаляват в малка степен и витамините.
ПП някои педиатри не спират да ме изненадват с изказванията си 😃 "по-силно" и "по-слабо" яйце...думи нямам 🤣 Моята педиатърката ми каза 10 минути, но аз варя ~13 мин.

# 677
Ми домашните яйца винаги са по-жълти от купешките. Примерно палачинките ми стават много жълти с домашни. Обаче не съм чувала кои са по-силни на витамини 😀 По-силни на цвят определено са домашните.

# 678
Домашните са и с по-наситен вкус, и цвят. При купените жълтъкът при термообработка избелява, примерно в печива. С домашни кекс, баница всичко става ярко жълто. При купените във фуражите се слага жълт оцветител, който да обагри по-ярко жълтъка и да не е толкова подозрително блед при счупване на яйцето. Но оцветителя не е термоустойчив. Друго си е някоя баба да е хранила кокошките с царевица, кълцана растителност и обелки от зеленчуци и да пасат свободно на слънце на двора. Друго е фабричното производство за жалост. Но до домашни от горе описания вид почти вече нямаме достъп. 🥹

# 679
За съжаление изобщо нямаме достъп до качествена храна като цяло или ако има то е труден и скъпичък. Трагедия. Тази ми е много болна тема

Аз си варя 15мин по препоръка на педиатърката, но като чета май и 10-12 наистина е достатъчно наистина.

А да ви питам, до кога според вас и вашата информация трябва да варим хубаво яйцето и да е добре сготвено всичко с яйце? Мен ме е страх да му дам каквото и да съм направила, ако ми се стори леко глетаво, а 89% така ми се струват.. то не бяха мъфини, палачинки, кексове, Питки.. всичко ми се струва глетаво, а за да не ми е глетаво го препичам и то става на подметка..направо ми идва да ревна някой път. А се имам за добра в кухнята долу-горе,  що Питки и погачи съм омесила
...един мъфин на детето не мога да направя Sweat Smile

# 680
Готвя за нея така, както готвя за нас. Пробвам, ако ми се струва ок - давам ѝ го. Засега още не съм я отровила. 😆 Аз печива много не приготвям, но те разбирам, и на мен повечето, които правя, ми се струват на първо четене глетави. Ако на вкус са ми добре на мен, спокойно давам и на нея.

# 681
То и аз не пека много и аз де, но по празници ми е готино и ми се получават супер, иначе защото правя опити за бебо с овесено, кокосово брашно, от елда, царевично..и тн уж да са по-полезни и на дъвче нещо от време на време, грам опит нямам и за това сигурно не стават, уж следвам рецепти ама..

# 682
Здравейте,  като гледам по списъка с храни трабва да захраня с авокадо,  диня и пъпеш. Но не намирам такива пюрета, сега не е сезон за тях,  как да захраня бебето. Вие как се справихте? Педиатърката каза че не е задължително да опита всичко сега накуп.

# 683
Не всичко е нужно да е на пюре и е подходящо да е на пюре. Авокадото бързо почернява като се нареже. Взимате готово за консумация и мачкате с вилица. В комбинация с банан става супер и децата го харесват. А е и много полезно.
Диня и пъпеш не знам как биха станали на пюре, освен ако не са с много добавено нишесте. Те ако се смачкат ще станат на смути, а не на пюре. Дават се пресни, нарязани и детето само да си взима от тях. Разбира се, това ще е лятото. И моето дете е лятно и захранване започнах зимата. Няма как да се даде всичко в зимния период, а и не е задължително.

# 684
Аз започнах захранването в края на лятото и дадох диня, мината през блендера, добре си беше, особено в комбинация с каша. Да, по-водниста е, но кашата компенсира. Пъпеш не съм давала, ще остане за това лято. Иначе тук в Испания продават пауч с диня, банан и още нещо, давах и от него на детето, доста е сполучлив и няма нишестета и тн. Разгледайте за паучове, има различни и интересни комбинации, може да намерите нещо подходящо. Аз например сега въвеждам спанак с пауч на Холе ябълка, круша и спанак. Странна за мен комбинация, но е доста добър на вкус.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 11:58 от esmeralda23

# 685
Пауч с диня, ябълка и банан има в ДМ.

# 686
Здравейте,  като гледам по списъка с храни трабва да захраня с авокадо,  диня и пъпеш. Но не намирам такива пюрета, сега не е сезон за тях,  как да захраня бебето. Вие как се справихте? Педиатърката каза че не е задължително да опита всичко сега накуп.

От изброените само авокадо съм давала, защото пъпеш и диня сега няма как да намеря, а и да мога не им е сезона и ще изчакам с тях до лятото 😃 Тъкмо тогава ще е станал достатъчно голям, че да може да си ги гризе. Авокадо като купих беше леко зелено, но го оставих да узрее и като прецених че е готово за консумация го намачках заедно с бананче.

Редактирам се понеже сега прочетох това с паучовете. Вариант е ако много държите сега да ги вкарате тези плодове.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 13:09 от ni.tray

Общи условия

Активация на акаунт