Детето ми не иска да се храни

• 2 115
  • 59
  •   1
Отговори
# 15
Пържени картофи яде , краставици също но манджи надробя ли и се опитам да давам гледай кво стана , тръскане пискане и край!

Ахам. Всъщност се оказва, че не че детето не иска да яде, а не иска да яде храните, които майка му счита, че задължително трябва да яде. Прословутите „манджи“ (надробени като за прасета), които незнайно защо се считат за най-полезни за децата.
Класика. Simple Smile

# 16
Нито суха паста, нито вафла, нито пържено кюфте и пържени картофи са удачни за толкова малко дете.
Сигурно съм от "перфектните майки на форума", защото съм приготвяла домашна храна за децата си и те са се захранвали сами по метода, който носи това име, но да си кажа все пак, че не е вярно, че "повечето са така". Във волята на детето е какво и колко да изяде, но абсолютно във волята на родителя какво ще предложи на масата. Спрете да бутате всевъзможни неща по устите на децата и оставете да си създадат някаква здравословна връзка с храната. Нека яде кисело мляко, нека яде краставица. Ако не иска (например) боб, направете (например) кюфтенца от боб. Има толкова много варианти да се приготви една храна, че нищо не се изчерпва с гнусни купени каши, пюрета и бисквити.

# 17
Значи кюфтета от боб може, ама кюфтета от кайма не.
И какво им е неудачното на кюфтетата? Едва ли едногодишното да изяде 20, че да преяде с мазнини.
Онзи ден в градината на сина ми имаше елда с масло. Еми, няма кой да го яде това здравословно чудо.

# 18
Неудачното е начинът на приготвяне. Ако изобщо става дума за домашно направени кюфтета. Наистина ли питаш? На пържените картофи какво им е? Зеленчук, така че да го броим по-здравословно от елдата и да се наредим на опашката в парка.
Ако детето седне на масата (от 6-месечно) с цялото семейство, а не се храни по всяко друго време с нещо от бурканче, а докато другите ядат, да е оставено настрани, повярвай ми, отношението към храната е различно. Пак ще обича пържени солени картофи обаче, ако тези му бъдат предоставени за ядене.
Много ми е чудно - жълтъка го давате по една седмица, а след три месеца им давате вафли в ръцете.

# 19
  • София
Пуснете на това дете някакви изследвания. На годинка обикновено имат право да се пуснат кръвни чрез педиатъра и да даде направление. Вижте основни дефицити на витамини и минерали да не би да има. Всъщност ако яде само това кисело мляко може и да е нормално да има.

# 20
Менюто на едно малко дете да е пържолки, кюфтета, кебапчета, картофки? -- ужас.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 02:40 от bgladybg

# 21
  • Countryside
И моят син не яде манджи и супи вече две години, жив и здрав си е. Обаче яде почти всички видове плодове и зеленчуци, хляб, кисело мляко, яйца и месо, под различна форма, разбира се. Манджи опитва понякога от нашата и хапва, но по принцип  не. Сервирам му в голяма чиния месо, гарнитура, салата/зеленчуци и каквото иска това яде. В ДГ също си носи, защото там абсурд да яде.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 07:53 от Г-жа Букет

# 22
На нас ни бяха препоръчали ''Апетон''- сироп за деца с пчелно млечице,специална хранителна добавка,която подобрява апетита при децата,особено тези,които не желаят да се хранят нормално с всякакъв вид храна. Благодарение на съдържанието на пчелно млечице, сиропът стимулира детския апетит и прави приема на храна по-лесен,също така е полезен за  възстановяване на енергията и укрепване на организма.Давахме му и от както го пиеше,нямахме проблем с храненето.Препоръчителен е за деца от 1 до 6 годинки,дозата според възраста на детето е описана в продукта.

# 23
Няма как без манджички и супички и като цяло готвено, поне до определена възраст. Няма лошо да се ядат и кюфтета, и пържени картофи, и вафли, но не и това да е основната храна за едно подрастващо.
Относно въпроса на авторката - звучи като период, стискам палци скоро да премине. Да не би да му избиват нови зъби, или скоро да е боледувало ? Има ли достатъчно часове качествен сън? Има голяма връзка между съня и храненето. Както вече са посъветвали, пробвайте в киселото мляко да надробите сухарче, или бисквита, мюсли, а защо не и натрошено сирене или жълтък, поне повече калории да приема.

# 24
Нито суха паста, нито вафла, нито пържено кюфте и пържени картофи са удачни за толкова малко дете.
Сигурно съм от "перфектните майки на форума", защото съм приготвяла домашна храна за децата си и те са се захранвали сами по метода, който носи това име, но да си кажа все пак, че не е вярно, че "повечето са така". Във волята на детето е какво и колко да изяде, но абсолютно във волята на родителя какво ще предложи на масата. Спрете да бутате всевъзможни неща по устите на децата и оставете да си създадат някаква здравословна връзка с храната. Нека яде кисело мляко, нека яде краставица. Ако не иска (например) боб, направете (например) кюфтенца от боб. Има толкова много варианти да се приготви една храна, че нищо не се изчерпва с гнусни купени каши, пюрета и бисквити.
Напълно съгласна. Аз също не бих яла нещата, които обсъждате тук. Ще ми бъде неприятно, да не кажа гнус. Детето трябва да яде свежа и питателна храна, а не храна за прасета и джънк, само и само да приема някакви калории. Ами, нормално да яде кисело мляко само, от изброените храни то е най-свежо и леко. Вземете си книгите на Маги Пашова, вътре е пълно с вкусни рецепти. Украсявайте чиниите, вземете разни формичти и фигурки, правете човечета, животни, създайте отношение и връзка с храната. Плевърнете храненето в ритуал и неща забавно. Хранете се всички заедно на масата, а не детето наказано на столче, да яде насила. Не бутайте насила и не дробете хляб. Давайте свежа и питателна храна, манджорляците с надробен хляб не са такава. Ако нямате време да готвите (като мен), запишете детето на хубава детска кухня. Там поне ще сте сигурни, че има разнообразие и вкусна и питателна храна. Започнете с тези "правила" и ще видите за месец как детето ще заобича храната.
Много деца са с етикет злояди или лоши и ревливи, а истината е, че не е нито едно от двете, просто родителите следват тотално грешните модели на хранене и сън на соц-а.

# 25
Ми то в детските кухни повечето от храните са си точно манджи и супи, в детските ясли и градини също, явно има защо да се набляга на готвеното, не е някаква родителска приумица 😉
Какво се разбира под свежа и питателна храна - пилешка пържола с гарнитура зелена салата ли ? За възрастен може би да, но не и за дете.
Факт е, че има както деца, които си хапват всичко с охота, така и такива, които са по-капризни, по-малко яшни, даже и злояди. И в каквито и купички и формички да сервираш храната, не искат даже и да я опитат.

# 26
Какво се разбира под свежа и питателна храна - пилешка пържола с гарнитура зелена салата ли ? За възрастен може би да, но не и за дете.

Я да чуем правилния пример за храна за дете. За да се научим, не за друго.

# 27
  • Countryside
Мхм, ядат децата точно пържола, при това дори не само пилелка, а агнешка, овнешка или телешка със зелена салата, примерно моя син мре за рукола, спанак, цвекло и всякакви листа на салата. Ясно ми е, че е по-скоро изключение, дъщеря ми обаче и тя ги яде, е не като него,  но яде, та както си го научиш явно.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 06:32 от Г-жа Букет

# 28

Я да чуем правилния пример за храна за дете. За да се научим, не за друго.
Няма нищо лошо в пържолата, разбира се, но според мен не е ок това да е единствена и основна храна на малко дете. Все пак това е суха храна. Вие самата ако карате няколко дни само на пържоли няма ли да получите запек?
Правилният пример за храна не само за дете, но и за възрастен, е разнообразната такава.
А какво лошо има в манджите ? Под манджи визирам например мусака, пилешка супа, зеленчукова супа, гювеч с месо, пиле фрикасе, боб яхния и тн, които всеки от нас консумира в ежедневието си.

# 29
От последните изброени храни, единствено мусаката (и то без заливка) и пилешката и зеленчуковата супа (без застройка) имат някаква добавена стойност за децата. Останалите са пълни с брашна, вредни мазнини, подправки и са нищо друго, освен празни калории.
Не всеки от нас ги консумира в ежедневието си. Вкъщи не консумираме и в голям процент семейства не се консумират. Месото, когато е приготвено в яхния, пълна с брашно, си губи полезните вещества. Месото си приготвя под формата на пържоли, да, без мазнина и то на скара, а не пържено. Детето няма да се запече ако яде месо, изпечено на скара, защото заедно с него в същия ден ще се даде супа, плод, който разхлабва и т.н. Това е т.нар.балансирано хранене

Общи условия

Активация на акаунт