Въпрос за закупуване на апартамент

• 8 672
  • 62
  •   1
Отговори
# 15
  • София
По принцип, с тези неща се занимават добрите брокерски агенции. Щом не желаете да минавате през такава, поне помолете адвоката да ви направи двата договора и списък с документи, които да изисквате от продавача.

# 16
По принцип, с тези неща се занимават добрите брокерски агенции. Щом не желаете да минавате през такава, поне помолете адвоката да ви направи двата договора и списък с документи, които да изисквате от продавача.

Благодаря за съвета. В понеделник ще помоля за това, стига продавача да се съгласи всичко да си мине както трябва. Защото ако не се съгласи на това сме склонни да се откажем.

# 17

Оставам с впечатление, че ме бъркате с продавача. Как аз ще направя измамата, като искам всичко да е с реална цена и през банка не знам, но явно Вие сте по-наясно.
Измама може да е идея на едната страна, но се прави и от двете. Тоест и ти участваш в тази измама ако приемеш условието на продавача. Това ти казват всички.

Искам да разбера дали това е нормална практика, защото според нас не би трябвало да е, макар продавача да ни убеждава в обратното.
Нормална не е, защото е незаконна. Но за определен кръг купувачи е обичайна (то не е същото). Обаче е обичайна не точно за хора като вас, а за хора с пари кеш, които често също не желаят да показват, че ги имат, както и продавачът не желае да се покаже пълната цена. Тогава те изповядват на данъчна оценка, а доплащането е кеш. Ако вие нямате 2/3 от цената кеш просто няма да стане.  

Както и да е. Срещата с адвоката е в понеделник. Тук явно няма да получа адекватност.
Ти получаваш, но май не четеш внимателно. Никой от отговорите не е бил неадекватен.

О не, за пари на ръка и дума да не става. Иди после доказвай дал ли си или не си дал. Искаме всичко да мине през кредита.
И точно за да мине всичко през кредита не можете да изповядате на ДО. Банката няма как да ви даде кредит за 300 бона, ако сделката официално е за 100 бона. И адвокатът ще ви обясни. Пък може и на някоя врътка да ви научи, но рисковете си остават за вас при разваляне на сделката (даже и да намерите тези 2/3 кеш).

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 15:21 от Черна станция

# 18
  • Melmak
Със сигурност имате нужда от адвокат. Дори да се откажете от тази сделка, за друга бъдеща. Да ви направи проверка на имота, да провери всички договори и т.н.

# 19
Преди всичко уточнете с продавача как в неговите представи получава парите - дали по банков път или в кеш. Според мен е второто.

# 20
Парите по банков път, 1/3 за покупка на жилището, другите за подобрения и обзавеждане.

# 21
  • София
Изповядват на данъчна оценка, останалото кеш. Честа практика, колкото и незаконно да ви се чини.

# 22
Парите по банков път, 1/3 за покупка на жилището, другите за подобрения и обзавеждане.
И НАП ще се разплачат безсилни пред тази хитрост... Да, да, ама не.

# 23
  • София
А ипотеката за 1/3 ли ще е?

# 24
  • София
Питайте го как е сигурен, че ще му дадете парите кеш, след като това условие не може да се впише, никой нотариус няма да клекне за над 10к. И му представете сценария, в който просто го купувате за 1/3 от цената и Б не може да ви каже. Набързо ще поиска да изповяда на реалната цена. За мен е много странна претенция от страна на продавача.
За купувача - ясно.

# 25
Докато не му дадат всички пари, няма да се подпише и да финализират сделката.

# 26
  • София
Аз на моята сделка преди година, си отчетох всяка стотинка пред нотариуса. Трябва да е някой зле в главата, да пусне такава сделка.

# 27
  • София
Докато не му дадат всички пари, няма да се подпише и да финализират сделката.
Те официалните пари ще са преведени по банков път, купувачът ще занесе платежното и някой ще духа супата.

# 28
Платежното не финализира сделка, подписите са след това, продавача може да се откаже и да върне парите по платежното.

# 29
Платежното не финализира сделка, подписите са след това, продавача може да се откаже и да върне парите по платежното.

Обикновено не е така за по-голяма сигурност. Първо се подписва пред нотариуса и подписаното остава при него, после се нареждат парите, платежното се носи на нотариуса (и копие за него се изисква), продавачът пак декларира, че си е получил парите и няма забележки и едва тогава нотариусът придвижва сделката.

Общи условия

Активация на акаунт