Въпрос за закупуване на апартамент

• 8 670
  • 62
  •   1
Отговори
# 45
Това би било възможно , ако авторката имаше 2/3 от сумата кеш. Ама тя я няма.

И аз това си помислих, с кредит от банката, как точно ще стане тази схема не ми е ясно.

# 46
И аз това си помислих, с кредит от банката, как точно ще стане тази схема не ми е ясно.

Няма как, а и не искаме схеми. Иска ги продавача.

Вчера имахме среща с кредитен консултант. Оказа се, че има такава практика и при тях. Банката отпуска кредита като се съгласява, че 60% от него е за имота, а 40% за подобрения и обзавеждане. При някои банки е 50 на 50, но повечето са 60 на 40. Изненадах се.

Зададох и още доста въпроси благодарение на коментарите тук, за което благодаря.

# 47
  • София
Да бе, 50/50 Joy
Много ларж банките.

# 48
Да бе, 50/50 Joy
Много ларж банките.

Глад за клиенти предполагам. Нямам идея, не са мои думи.

# 49
  • София
Ето това е умно решение, а не приказки от 1001 нощи Blush

# 50
Нали ви казах, че при нотариуса така минава сделката.

# 51
  • София
Ама това не е даване на част от сумата кеш и няма общо с питането в началото. Плащането става по банков път и се оформя документално.
Това си е стандартна практика.

# 52
  • София
И новото обзавеждане ще го плати на стария собственик ли? Егати логиката Grinning
Може съвсем свободно да си ги дръпне кеш, даже без никаква такса в определен период.
А питай ме сега откъде знам Grinning

# 53
  • София
Не, просто се пише, че му плаща за направени от него подобрения.
Иначе пък банката ще отпусне ипотека + кредит за обзавеждане, но той наистина ще иде при стария собственик, а те ще си се обзавеждат с техни пари, стига да имат такива.
Продавачът ще е на далавера, а те ще правят финансови еквилибристики за негово удобство. Пълна глупост е, но не е незаконно. Wink

# 54
  • София
Не бих се занимавала с трикове и номера. Човек, който е склонен на такива, има още много кирливи ризи. Да не изникне някой да ви оспори сделката... Случват се и такива неща.
Въпрос на толеранс към риск.

# 55
  • София
Много е възможно. А и е относително кое ще пишат като подобрение в приемопредавателния протокол и как при разваляне на сделката ще се оправят с връщането на парите за тези "екстри".
Почне ли някой да шикалкави, не бих дори коментирала натам с него.
Евентуално подобни сделки минават без проблем между близки роднини, но пак е рисково.

# 56
Понеже наскоро взехме имот с ипотечен кредит, мога да Ви кажа, че на 100% банката няма да се съгласи на такъв вариант. Първо защото тя директно ще нареди парите от кредита към купувача по банков път и няма как това да стане кеш. По-скоро, Ви съветвам да направите следното. Питайте колко му е този данък печалба и се разбрете да си го поделите. Едва ли е толкова е голям. Имайте предвид, че данъкът се плаща само върху разликата между купено и продадено в срок от три години. Тоест ако апартамента е купен за 100 х. евро и сега го продава за 130 х. евро, на разликата от 30 хил. евро се плаща 10%, което е 3 хил. евро. Тоест сумата не е чак толкова голяма, ако разликата купува продава не е огромна.

# 57
  • София
Щом иска да изповядват на 1/3 от цената, значи продава много по- скъпо и е логично, щом се говори за данък, значи е в рамките на 3г. -  цените скочиха двойно и тройно на някои места точно последните години.

Не се занимавайте и имайте предвид, че в темата се разписаха и адвокати (не визирам себе си), та послушайте масовия съвет. Ще намерите нещо друго.

# 58
Да вметна и аз, че при евентуален проблем и влизане в съда тези 2/3 ще отпаднат за обзавеждане като завишена стойност.
С ипотечен кредит  не знам това как би могло да стане.
Според мен, ако толкова искате този апартамент, а собственика не желае да промени условията, варианта е да платите разликата в данъка.
Но най-правилно, намерете си друг апартамент, който да закупите по утвърдения ред.
Успех!

# 59
Парите по банков път, 1/3 за покупка на жилището, другите за подобрения и обзавеждане.
Хайде сега, нали продавачът трябва да декларира приходи и плати данъци за продадените мебели.

Общи условия

Активация на акаунт