Осмокласници 2025/2026 - тема 2

• 34 642
  • 757
  •   1
Отговори
# 375
  • Отвъд алеята зад шкафа
Точно пък малки деца никак не приветствам на РС. Имала съм такива случаи. Хич не се умилявам на нечие бебе или 3-годишно, което си изисква вниманието и пречи на провеждането на РС.

# 376
  • София
Скрит текст:
Vache, как точно пречи детето на родителската, ще съм благодарна да обясниш. И аз като selleste виждам само как може още повече да се отврати от някой лицемерен учител.
Ами то няма нужда да се обяснява. Казано е, спазва се Simple Smile Точно по същия начин се дразня когато децата са имали достъп до вайбър групите на родителите си. Дразни ме и двойния стандарт за много неща. Като има правила те ще са за всички.
Ако е правило на училището, напълно подкрепям. Но на много места не е. Няма как родителите да се сетят, че в новото не са добре дошли децата, ако в предните училища е било прието да присъстват при желание. Вайбър групи също досега и наши, и на познати, са били общи за деца и родители. Нещо неизказано не се подразбира от самосебе си, защото има разлики, понякога огромни, в практиките на различните училища.
Имам 2 деца, учили в 6 различни училища. Никъде не е било прието да присъстват ученици на РС, освен на една, която беше специално организирана с децата. Всъщност и никога през тези години не съм виждала родител да води дете на родителска, вкл. в 1-ви клас. Може би затова така се учудих. Какво значи родителите да се сетят, че не е прието?! Как изобщо ще им хрумне да си водят децата на родителски срещи???  Никога не сме имали и обща група с децата във вайбъра. След като се смята за нормално те да четат родителската група, защо да не е нормално родителите да четат и да присъстват в техните? Знаеш ли колко неприятни ситуации и интриги се създават, защото родители си позволяват да коментират с децата си проблеми в класа, които не трябва. Лично съм го виждала.
П.С. А реагирах, защото директорката беше определена като груба Simple Smile

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 10:52 от Vache

# 377
По подразбиране родителската среща е за родители. Какво неясно има? Чак се учудвам. В предишното училище сме имали няколко родителски срещи с децата. Не препоръчително, а задължително. Но си беше упоменато предварително.
Сега ми се обади класната, представи ми се и ме покани на срещата. Нищо неясно, ако ни беше поканила вече е друго.

# 378
  • София
Аз също се изненадах, честно казано. Досега с двете деца за толкова години нито веднъж родител не е довел дете на родителска среща, не ни е хрумвало дори. Иначе няма лошо осмокласниците да се съберат за опознаване и да изчакат отвън. Нашата РС е довечера. Моето не се е включвало в групи и никого не познава още, ще си чака 15 септември.

# 379
  • Куциндрел
И за мен РС са за пълнолетни хора. Може да се засегне тема, която децата не е нужно да чуват.

# 380
Аз пък бих се радвала, ако моето има чак такъв ентусиазъм да отиде на родителска среща, ако не се изисква задължително присъствието на децата:)
Но не вярвам някога да се случи Simple Smile
Сигурно само момичета ходят...

# 381
Начинът на комуникация трябва да е съобразен с аудиторията –  в ушите на един тийн дадени думи биха имали различна конотация и въздействие. Ако няма изрична покана на учениците, не е коректно да поставяме учителите в такава позиция да се съобразяват с присъствъщите. В това число и родителите на други деца. Разбира се дискутираните теми и необходимата информация ще бъде предоставена впоследствие на децата.
На официална среща, каквато би трябвало да бъде родителската, не се ходи без покана. Не е възпитано.
Децата могат да се срещнат алтернативно в двора, района. Те в стаята с родителите си малко ще могат да общуват помежду си.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 11:23 от gato

# 382
Ако от първи клас класните са ти казвали "и детето може да дойде" или "доведете ги, ако искат", няма да се сетиш, че не е прието. Досега и аз като ученичка /в 3 училища/, и детето /в 3 училища, вече 4-то/ съм виждала присъстващи ученици (единици, но е имало), не съм чула някой да е против, т.е. за мен не е необичайно на родителска да има и е необичайно изказването на въпросната директорка. Също е имало баби, каки, батковци, попечители, социални работници и т.н. вместо родители без да е изрично упоменато в покана, както и за някои деца никой никога не идва на родителски, въпреки поканите.

Казаното на родителска се коментира и вкъщи, детето е в училище по 6 часа ежедневно, касае го. Когато беше в началното - съобразно възрастта, разбира се. Но след това намирам за напълно нормално да дискутираме всичко, да изказваме мнение, да обяснявам кое как, защо аз мисля така, а друг - другояче, какво считам за правилно, взаимовръзки и т.н. Част от възпитателния процес по моите разбирания. Досега не е станал интригант, надявам се и занапред да не стане.

# 383
  • София
Не съм съгласна с това, че казаното на родителска се коментира вкъщи. По е при нас до децата стига информацията, която ги касае пряко. Коментари, забележки и дискусии с другите родители не ги засягат и няма нужда да присъстват или да ги обсъждам вкъщи с децата.

# 384
  • София
Е, коментира се. Вчера обяснявах на сина ми за правилника на училището, за някои битови обстоятелства... Но стана въпрос и за неща, които самите родители казаха, че е по-добре да не стигат да учениците. Но пък една майка беше довела сина си, та...

# 385
  • Куциндрел
Аз коментирам неша, които сметна за уместно. Моето би дошло на РС от клюкарска гледна точка - да види как изглеждат другите родители.

# 386
  • София
Като се сетя какви груби, заядливи и невъзпитани родители има, които се опитват да влизат в конфронтация с учители, не мисля, че децата имат място на такива срещи, най-малкото защото ги възпитаваме в уважение към училището и учителите, а някои родители дават наистина лош пример в това отношение. Единици са били, но аз съм се чувствала неудобно заради тях. Имало е родители, които водят деца, най-вече в малките класове, не го одобрявам. Не е нужно и темите на разговор, колкото и да са конкретни, да се съобразяват с децата и какво е редно да чуят. Като искат да се запознават и нямат търпение - на двора. 🙂

# 387
В нашето училище РС е след занималнята. Децата от класа на сина ми изчакват в коридора, а тези от класа на дъщеря ми в стаята с нас. Това е по преценка на класните. Като приеха децата в ясла и им казах, че няма кой да ми гледа децата ми казаха са не ходя. Познаваха ме покрай каката и ми казаха набързо за какво ще става дума.

# 388
И аз не разбирам защо децата трябва да присъстват на родителската. Да се съберат навън - да, но ако и деца, и родители се тропнат в една стая, представям си каква навалица ще стане. Някои и ще бърборят сигурно, ще шепнат нещо на родителите си или помежду си... Каквото е нужно да се предаде на децата, се говори вкъщи и това е. То вече хлапетата съвсем ги направихме Височества, сакън да не ги лишим от частица от нещо си.

# 389
  • София
Обяснимо е присъствието им на родителска, ако изрично  учител/управа го е поискало. Чувала съм от приятелка  за такава, но това са  гарантирано много редки случаи. Иначе не виждам основателна причина да са там.

Общи условия

Активация на акаунт