Осмокласници 2025/2026 - тема 2

• 34 651
  • 757
  •   1
Отговори
# 360
Някой беше споменал за директорка, която е натъртила, че е родителска,  а не ученическа среща. Била е много мила и любезна тази жена.
Нямат място учениците на РС. Аз на нейно място бих ги помолил настоятелно да си тръгнат Simple Smile или да чакат на входа на училището мама.
На мен пък тази директорка не ми звучи добре - крайно нелюбезно, от моя гледна точка. Първа среща в новото училище и ... все едно не сте добре дошли. Лошо е това послание. Не само неуважително към децата, ами и изостанала. Тази директорка без да се усети, е показала, че хич не е чувала за съвременни схващания за комуникация с родители и ученици. То не само тя де, в България като цяло. Нищо, което засяга едно дете, не може и не трябва да се обсъжда в негово отсъствие. Децата трябва да са включени в процеса, ако искаме да се научат да поемат отговорност. Чисто мое скромно мнение.

Допълвам се, че в 7 клас имахме родителска среща, на която бях поканени и децата. Усещането беше много хубаво - че всички заедно имаме да свършим някакви неща и че зависи от всички нас - децата, родителите и учителите.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 08:23 от Magestie

# 361
Странно ми е с какво присъствие на ученик би попречило на родителска. И без това всичко, казано на родителската, се обсъжда вкъщи и на следващия ден си го коментират децата в училище. Още по мое време си беше напълно приемливо да има ученици, дали защото имат ангажимент с родителя после, или по някаква друга причина. В гимназия пък са достатъчно големи, за да ги пратиш да слушат и да те информират, ако се наложи да закъснееш/отсъстваш, или да оставят пари, или да те подпишат в някой списък. А на първа родителска в ново училище досега винаги единични бройки идват с надеждата да се запознаят с нови съученици.

# 362
  • София
Вчера и на нашата родителска бяха дошли няколко момичета от класа, класната се запозна с тях говориха си и им разказваше за бъдешите им общи творчески планове, направи ми много добро впечатление! Голям късметлия ми е дзверчето - чаве! Пу пу пу дано все е така!

# 363
  • Бургас
Ние сме с "любезната" директорка. Кратката среща в актовата зала беше с идеята за бързо представяне на учители и ръководство и точно затова девойката дойде с мен, за да ги види. Децата се бяха уговорили в групата им в Инстаграм, че това е подходящ момент и да се запознаят помежду си на живо.
На самата родителска среща в класните стаи не присъстваха деца, останаха на двора, но то и ясно им се показа, че не са желани.

Аз също не виждам къде е проблемът дете да присъства. В крайна сметка всичко обсъждано касае именно него и информацията ще достигне или вкъщи, или още докато трае срещата. А и не е като да не се е случвало учител да говори едно пред родителите, съвсем друго в час.

По повод на коментара на crow за девойките. Говорим снощи за униформи, приличен външен вид и накрая една майка води девойката си при класната и я пита проблем ли ще са орловите нокти.

# 364
  • София
Майките, които мислят, че директорката е била груба и че няма проблем децата да присъстват на родителски срещи направо да отиват на първия учебен ден в класната стая и до дечицата на чинчетата да сядат. Много ми е странно това неразграничаване на ролите в обществото. И като капак детенцето може да дойде на РС, но не иска мама на първия учебен ден Simple Smile Учудена съм, че подобни виждания не са изолирани, а направо са си масови.

# 365
Vache, как точно пречи детето на родителската, ще съм благодарна да обясниш. И аз като selleste виждам само как може още повече да се отврати от някой лицемерен учител.

И при нас се коментираха униформи и нокти Smirk Лично за мен няма значение дали са с/без униформи, нокти, грим. Дъвче се "приличен външен вид", но не ми е важно наложен повърхностен външен слой уважение. Нека се уважават един друг и да се разбират, а и дано се научат да не съдят по опаковката стойността на човека срещу тях. Те някои възрастни не се чувстват комфортно ако не са боядисани с цветовете на войната и въоръжени с ноктопластика, какво остава за децата в тази странна възраст.  Коментарът ми за девойките беше по-скоро в смисъл, че са пораснали вече, не изглеждат като дечковци. То хубавото си е хубаво и в чувал да го облечеш, няма как да не го забележиш.

# 366
И не само за ролите, но си представете всички деца да отидат, къде ще седнат родителите?! Ще стоят прави час-два-три....
По нашите родителски също водят деца - набори, малки, които няма къде да оставят и едно, че става лека бъркотия понякога. Друго, че за закъснели родители няма места и стоят прави с часове, трудно е да водят записки, да се подписват на листове и т.н.
Иначе не пречи и децата да слушат, даже по-добре, но няма място в класните стаи за всички!

# 367
Голяма дискусия стана за присъствието на децата на РС. Понякога се организират общи срещи, но като цяло смятам, че децата нямат място там. Не, че е проблем, ако е малко детето и няма на кого да го оставиш или нещо такова. Но иначе ми идва като "ела, маме да чуеш какво говорят учителите". Случва се в даден клас някои родители да са по- нахални и неуважителни към учител/и и децата, които присъстват там да "попият", или ако има нещо конкретно да се говори- учителят е някак в друга роля пред родителите. Така си размишлявам...
Нашата РС мина чудесно, много съм доволна засега, надявам се това, което видях аз в учителите да го види и синът ми и да се чувства добре. Нямаше деца в стаята, за родителите едва имаше място. Всички, които се представиха ми харесаха и само се надявам така да бъде и занапред. Взехме учебниците, имаме инфо за помагалата, усещам как ще минем през подвързването и подготовката преди "лудницата" Wink
Колкото до приличния външен вид, нямам момиче, но се чудя с "орловите" нокти в училище как се пише нормално и как играеш баскетбол, волейбол или хвърляш мед. топка...примерно. На големия в класа повечето мацки имаха кофти отношения с учителите по ФВС, защото си пасуват и не участват. А после майките им претендираха за лично отношение към тях и се оплакваха по РС. Ясно е, че не всеки става за физическо, но говоря за елементарно движение, ангажираност и уважение към учителя.

# 368
  • София
Vache, как точно пречи детето на родителската, ще съм благодарна да обясниш. И аз като selleste виждам само как може още повече да се отврати от някой лицемерен учител.
Ами то няма нужда да се обяснява. Казано е, спазва се Simple Smile Точно по същия начин се дразня когато децата са имали достъп до вайбър групите на родителите си. Дразни ме и двойния стандарт за много неща. Като има правила те ще са за всички.

# 369
  • София
Децата току що са се запознали по други канали и искат да се видят и на родителската среща. Обикновено стоят в коридора или пред училището.
И нашите се събират, дори не един клас, а няколко. Няма да остават в класната стая, но явно са се самоорганизирали да са наоколо.
На мен ще ми е приятно да видя съучениците на моето.

# 370
На мнението на Ваче съм аз.
Подмазваческо ми идва ..сори.
Деца да ходят на РС визирам.

Може да е недоглеждане и на училището...че не е организирало опознавателен ден само за осмокласниците...но и аз съм изпълнителна и като пише РС..отивам само аз.

# 371
Нашата родителска е довечера, чакам я с интерес - снощи бяха качили инфо в edu.mon.bg с имената на учителите по предметите, ще ми е интересно да ги видя на живо, ако са там всички.
Сетих се за една род.среща на класа на щерката, 4 клас, имахме една доста проблемна майка, която все беше на въпреки (и даваше на детето си да чете в родителската група на класа, което открихме случайно и се получи доста неудобна ситуация, беше споделял информация от там с децата...). Та на въпросната среща такъв скандал вдигна за нищо, че даже класната се затрудни да я укроти, а тя беше доста строга и респектираща. Имаше 2-3 деца тогава присъстващи, госпожата от занималнята набързо ги изведе навън, да не слушат простотиите. Та всякакви случаи има. Simple Smile Набора не бих го взела, защото доколкото го познавам, на 5тата минута ще започне да ми шушне, че му е скучно и иска да си ходи Smiley иначе нямаше да е лошо да помага с носенето на учебници, ако ни ги дадат.

# 372
Ами то няма нужда да се обяснява. Казано е, спазва се Simple Smile Точно по същия начин се дразня когато децата са имали достъп до вайбър групите на родителите си. Дразни ме и двойния стандарт за много неща. Като има правила те ще са за всички.
Ако е правило на училището, напълно подкрепям. Но на много места не е. Няма как родителите да се сетят, че в новото не са добре дошли децата, ако в предните училища е било прието да присъстват при желание. Вайбър групи също досега и наши, и на познати, са били общи за деца и родители. Нещо неизказано не се подразбира от самосебе си, защото има разлики, понякога огромни, в практиките на различните училища.

# 373
При нас на всички досега родителски е казвано, че децата не са добре дошли, но винаги има неразбрали родители. Говоря за деца в класната стая по време на самата среща, не за двор и пред училището. Тогава едва ли директорка или учителка ще направят проблем.

# 374
  • София
За мен "родителска" означава за родители.

Общи условия

Активация на акаунт