Осмокласници 2025/2026 - тема 2

• 34 615
  • 757
  •   1
Отговори
# 465
Няма, аз гледах програмите и на горните класове за миналата година - изобщо ги няма никъде тези 2 предмета.
Гледах програмите на Джон Атанасов, на ТУЕС, на ПГЕА, на електротехникума, същата история. Вероятно част от професионалните гимназии с разширено изучаване на език са така?
При нас 8-10 клас имат по 0,5 часа седмично музика и ИИ. Погледни учебните планове, ако гледаш програма за втори срок, а часовете са взети първи, може затова да ги няма.

# 466
  • ту тук, ту там
Коя е тази НЕГ със “занималня”, не е в София със сигурност.
Аз като учих, имахме С-уроци, така им казвахме, не занималня. И бяха много ползотворни със сигурност.

# 467
  • София
Как си сигурен, че е така, Мецане? Това са изискванията на една  учителка, даже предполагам коя.. Множество родители едва ли не се молят детето им да попадне при нея, понеже  според разни статистики от нейния клас приемат много в  немския отдел.  Ми приемат, ама не защото другите  учители са зле, а  защото тя ги тика  всички да ходят. Има други учители, при които никой не те задължава  думи да пишеш, оставено е  на теб да прецениш, познавайки се,  по какъв начин да ги запомниш.  Не те и натискат да ходиш на изпита за лайстунг.  Едни наблягат повече на граматика, други изливат тонове лексика, трети акцентират на говорене/слушане, четвърти  по-комплексно работят, обхващайки всичко по равно, но без небивал натиск и стрес, пети и  бездействат ( бездействащата са я разкарали от  8 клас в НЕГ за щастие).  Но дори и да не е   предполагаемата, всяка една може да даде  такива заявки  на старта,  а после нищо такова да не се случи. А   двете контролни седмично са нещо разбираемо и нормално. При този интензитет на учене как по друг начин да се провери доколко си усвоил преподаденото и на какво да  понаблегнеш вкъщи (при желание)? В Колежа също ще правят контролни по езика..
Та не  те знам как , дали за  НЕГ или за другаде, все тая коя  езикова   гледаме,  обобщаваш как е еднакво с преди  30 години, при положение, че самите  учители в един випуск  със зайци  сега имат много различен подход.

Елени, в  91 НЕГ никога е нямало занималня, да. Имаше си  немски А и немски Б с германец и по мое време и толкоз. Има в  Ловеч или поне преди имаше. Може би и в Стара Загора,  Хасково, другаде. Сигурна съм  само за Ловеч.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 22:12 от Просто русалка

# 468
Браво на НЕГ! Няма как да научат добре езика иначе. Това е то доброто образование Wink
Глупости на търкалета. Това заявеното на РС значи, ще ученето на език в държавните езикови не се е променило от моето време преди 30 г. Което по скромното ми мнение е ужасно.
Да, от старата школа е нашата госпожа, което одобрявам. Немският не е английски и трудно влиза, трябва си леко насилие.
По мое време, в интерес на истината, не бяха строги, но много се учеше, безкрайно писане, учене наизуст, безкрайни упражнения, набиха ни го в главите. Нашата беше една младичка, симпатична, момчетата бяха влюбени в нея

# 469
  • Бургас
Коя е тази НЕГ със “занималня”, не е в София със сигурност.
Аз като учих, имахме С-уроци, така им казвахме, не занималня. И бяха много ползотворни със сигурност.

В Бургас е въпросната НЕГ.
Преди е била към гимназиятата, сега е частна и платена. Но преподавателите препоръчват /не задължават/ да се посещава.

# 470
  • варна
Детето ще има 18часа седмично немски .Налага ни се да пропусне 1 седмица училище ,началото на октомври .Дали ще може да навакса ?Ще се постараем да си пише всичко ,но ми е притеснено.
Всеки съвет е от полза .

# 471
  • ту тук, ту там
В малка провинциална езикова гимназия е това с С-уроците, където съм учила аз.
Аз съм с много добри впечатления от нашата класна в 91 НЕГ след родителската среща, дано се запази това усещане! 🙏
Но всичко, което се каза за учебния процес, за мен е очаквано, даже съм подготвила и детето да си знае, да не е изненадан.

# 472
  • Бургас
Детето ще има 18часа седмично немски .Налага ни се да пропусне 1 седмица училище ,началото на октомври .Дали ще може да навакса ?Ще се постараем да си пише всичко ,но ми е притеснено.
Всеки съвет е от полза .
Говорете с учителката.
Тя ще ви каже, на кое трябва да се наблегне и да се научи.

# 473
  • София
Точно казвах на сина ми, че е приключил с обучението си по музика. Каквото научил - научил. Сега ще учи история на науката и технологиите, както и предприемачество (Джон Атанасов). Първи срок ще учат биология и история, втори срок вероятно химия и география, но не виждам цялата програма.

# 474
Хм, сега се сещам, че те имат някакъв иновативен предмет „История на изкуството и културология“, започва от 2 срок на 8 клас. Може би това замества рисуването. Simple Smile

# 475
@Мецан - пак обиждаш. "Глупости на търкалета" казвай на детето и жена си, не на непознати във форума. За втори и последен път правя забележка, защото не съм ти никаква. Работи върху себе си, имаш нужда.

# 476
Здравейте!
Със седмокласничка сме, от Пловдив.
Пловдивчаните можете ли да ми препоръчате учители по бел и математика?

# 477
  • София
Мина и нашата родителска среща. Седмична програма още нямаме, предстои да се уточнява, а и още не било ясно дали ще има промяна в хорариума на часовете по чужд език (АЕ е нашият). В утвърдения план прием нашата паралелка се води с Разширено изучаване на английски език. Аз си живея с мисълта,че това означава 12 часа език седмично. Възможно ли е в последния момент да се промени това и МОН да намали часовете за нашите осмокласници?

# 478
Аз приготвих багажа на девойката, дадох инструкции кое къде слагам, а тя вика - от утре другите училища започват училище, а ние ще ходим на почивка. Joy

Програмата излезе, но ми се струва, че нещо е пообъркана, май са я спретнали набързо.

# 479
  • Куциндрел
Аз още нямам акаунт за онова там НЕИСПУ, надявам се утре на децата да дадат програмата.

Общи условия

Активация на акаунт