Майски бебета 2026

• 10 275
  • 278
  •   2
Отговори
# 195
От всичките ми проучвания съм на мнение, че всички предлагат едно и също, вече зависи от пакета. Аз избрах разширен пакет, които включва тризомии, анеуплоиди и микроделеции, последните две рядко се улавят на ехограф. От прочетените мнения оставам с впечатление, че Vision излиза най-бързо, за Панорама имаше оплаквания, че много се бави. В CellGenetics планираме да направим Baby Genome, след като се роди бебето.

# 196
Как мога да се присъединя към групата във фб?

# 197
Пратете ми на лично линк към вашия фейсбук и ще ви поканя 🙂

# 198
Спрях се на два средни пакета и се посъветвах с chat GPT, кой за мен би бил най-добрия избор.
Пакетите на които се спрях са VISION+ и NACE 24 (Igenomix).
Отговорът е:
КЛЮЧОВИ РАЗЛИКИ:
VISION+ – силни страни
✅ Включва микроделеционни синдроми, насочени към конкретни пет тежки състояния (DiGeorge, Angelman, Prader-Willi, Cri-du-chat, Wolf-Hirschhorn, 1p36).
✅ Добавя RhD несъвместимост, което е полезно, ако си Rh отрицателна.
⚠️ Обаче анализира ограничен брой хромозоми — само основните трисомии (21, 18, 13, 9, 16) и половите.
➡️ Тоест, ако плодът има аномалия на друга хромозома (напр. 4, 8, 11, 20 и т.н.), Vision+ няма да я засече.

NACE 24 – силни страни
✅ Анализира всички 24 хромозоми, не само най-честите.
✅ Засича всички големи анеуплоидии и сегментни делеции/дупликации (>7 Mb) — тоест по-пълен скрининг на целия геном на плода.
✅ Валидиран е клинично от международна генетична лаборатория (Igenomix), използвана от IVF центрове по целия свят.
⚠️ Не включва RhD и не е специализиран за микроделеционните синдроми по име, макар да би уловил големи делеции, ако са над прага 7 Mb.

Обобщено мнение:
🔹 NACE 24 (Igenomix) е по-добър генетично (по-пълен анализ на всички хромозоми, по-висока аналитична дълбочина, валидиран от специализирана генетична лаборатория).
🔹 VISION+ е по-комбиниран и клинично ориентиран — включва RhD и конкретни микроделеции, но с по-ограничен обхват на хромозомите.

Ако искаш максимална генетична информация за плода — избери NACE 24.
Ако искаш по-клиничен профил с микроделеции и си Rh отрицателна — VISION+ е уместен избор.

Та ако сте Rh+ като мен, ако се колебаете между двата пакета, надявам се да съм ви била полезна Simple Smile

# 199
  • В твоето съзнание...
Има и тема конкретно за пренаталните тесове -
https://www.bg-mamma.com/?topic=1229728

Аз съм с отрицателен резус фактор и сега обърнах, че това се покрива и във Vision Basic, на който за момента съм се спряла.

Има ли такива от вас, които ще правят ФМ при доц. Марков? Колко напред се записват часовете?

# 200
Аз много късно се сетих и звъннах две седмици преди необходимия час, казаха, че няма час в подходящия период за първа ФМ. Но ме увериха, че при съмнение и открити нередности, проф. Марков също се включва. Избрах да отида при доктор Димитрова, поне от това, което видях в сайта им, тя е единствената с диплома по фетална медицина.

# 201
В коя седмица се прави първата фетална ? И до мамите от Варна, аз се следя при проф.Славчев и следващия ми час е за 31.10. Тогава ще съм в 13+3. Но той не ми е казвал абсолютно нищо за феталните, нито кога се правят, нито той самия прави ли ? И ако не прави да знам да си записвам другаде часове …

# 202
В коя седмица се прави първата фетална ? И до мамите от Варна, аз се следя при проф.Славчев и следващия ми час е за 31.10. Тогава ще съм в 13+3. Но той не ми е казвал абсолютно нищо за феталните, нито кога се правят, нито той самия прави ли ? И ако не прави да знам да си записвам другаде часове …
Фетална морфология се прави от 11 до 13 седмица, като силно препоръчвам да се направи при специалист по фетална медицина. Иначе повечето предпочитат да се направи между 12 и 13 седмица, за да има време за второ мнение, ако има някакви съмнения.

# 203
Извинявам се за глупавия ми въпрос, но 8+4 г.с коя седмица се води?  Осма или девета? Питам понеже според двама различни доктора съм в две различни седмици и се обърквам от къде идва това разминаване.

# 204
Здравейте,

Записвам се и аз.
Утре влизам в 10та седмица. Бях болна тези дни, ужасен вирус с гърло, температура и хрема. Надявам се с бебето всичко да е наред, не взимах лекарства.

Но от днес усещам опъване ниско в корема. Лекарят беше споменал, че е възможно заради растежа на матката, но някоя от вас случва ли се също?
Дали е нормално?

# 205
  • Dublin
Здравейте мами,
записвам се и аз, с първа бременност, термин 7 Май.
Аз съм от по-възрастните мами, 40+, след няколко години инвитро опити успяхме от първи път с ДЯ.
Вчера бях на УЗ и подробен преглед и изследвания в една от тукашните болници, бебчето се развива добре, 161 пулс. Днес съм в 11 седмица и 1 ден.
Хубав ден и успешна бременност на всички.

# 206
8+4 г.с означава, че имаш 8 пълни седмици и четири дни от 9-тата. Т.е. в момента "караш" 9-та, но е прието да се отчитат пълните седмици, затова така се казва. Не знам до колко успях да обясня... Поправете ме ако греша.
Извинявам се за глупавия ми въпрос, но 8+4 г.с коя седмица се води?  Осма или девета? Питам понеже според двама различни доктора съм в две различни седмици и се обърквам от къде идва това разминаване.

# 207
    Момичета, мисля да се насоча към МЦ Афродита отново, не знам защо но Света Марина не ми вдъхват доверие.
    На 11.11 ще го правя.

# 208
    Пратете ми на лично линк към вашия фейсбук и ще ви поканя 🙂

Може ли да присъедините и мен в групата

# 209
    Момичета, на черния петък смятате ли да купувате неща ? Аз съм последна седмица на 3 месец и честно казано май смятам да взема някой неща на черния петък на Емаг, наслагала съм доста неща в количката и в зависимост колко ще са хубави намаленията  мисля да се възползвам 😬 Раничко е, ама пък и догодина с еврото не знам как ще са цените, ако има нещо изгодно ми се иска да го взема навреме.

Общи условия

Активация на акаунт