Организация в грижите за бебе

• 4 967
  • 112
  •   1
Отговори
# 75
Аз пък, противно на новостите, мисля да си го слагам за по 15 мин на ден в проходилката. Ортопедът каза, че трябва 15 мин да го държа прав, да свиква така, за да ходи. Аз ръце нямам за такова нещо Grin За мен проходилката я отричат, защото много родители си зарязват децата в нея по цял ден и от там наистина се получават вредите. За 15 мин, колкото да стъпи на земята, докато се научи да е стабилен за ръце и за уоукър не мисля, че ще е проблем.
Ние имахме шезлонг, стоеше там по време на будуванията, гледаше едни висящи играчки, не обичаше да го люля, но го използвахме като негово си столче, докато ние правим нещо. Може би е заспивал 1-2 пъти. Не съм го мастила, но винаги е бил под наблюдение. Като цяло и сега е. Бебефонът е винаги пред нас. Иначе в бебешкото легло не трябва да има нещо друго освен бебе, чаршаф с ластик и чувалче за сън. Одеялата са много много опасни, както и недобре подпъхнати чаршафи. Моят син в момента е супер активен и само да напипа нашето одеяло, докато е на леглото и веднага се навива н него, като руло. Ако това стане, вечер докато спим, ще е фатално. Не слагайте одеяла в никакъв случай.

# 76
Няма никаква нужда от проходилка, за да стои изправено бебето. То по някое време почва само да се изправя, като се държи за нещо и така му заякват мускулите. Моето Още на 7 месеца почна, други чак към годинката, но това си е част от развитието. Редовно се изправят в кошарата например. Моята бебка когато не пълзи, стои изправена, като се държи за нещо. Никога не е била в проходилка. Е, някой път и стои седнала де, но най обича да е права.

# 77
Аз купих паяк сравнително късно. Детето вече беше достатъчно високо, за да стои изправено в най-високата позиция без да стъпва на пръсти. Вършеше ми чудесна работа към 2 месеца, защото ми даваше свободата да отида до тоалетната без да се притеснявам, че наследника ще се убие през това време. В този период кошарата не беше опция, понеже синът ми се беше научил да се изправя, но не и да се отпуска плавно, за да седне - хвърляше се назад като гръмнат. Беше опасно да го оставям в леглото му без надзор. Та паякът се оказа голяма благина в моя случай.

# 78
Не знам как паякът/проходилката дава успокое, че детето няма да се пребие, когато основната причина тези неща да са забранени в някои страни като Канада е точно защото увеличават риска от наранявания и от това детето да се убие

# 79
Моята се е омотавала в наши чаршафи - ако не може да се измъкне - веднага сигнализира мощно.
По темата:
Нощният й сън винаги е започвал след 22 часа и се събужда между 5,30 и 6,30. След това спи по време на разходката. И остават общо средно около 2,5 часа (наведнъж или на 2 пъти), в които аз мога да свърша нещо. Когато е будна трябва да съм плътно до нея, не стои сама.
Ето защо вкъщи не е нито чисто, нито подредено. Отстрани изглежда, че не мога да се организирам или че ме мързи, но не е така.

# 80
Защо не я слагате по-рано за нощен сън. Доста малко часове нощен сън се събират така. Възможно е и затова детето да има повече нужда от вас и да е по-нервно. Нощният сън трябва да е минимум 10 часа, поне до 4-5 годишна възраст и вече 2-3 часа дневен, постепенно до една дрямка.

Не съдя, давам друга гледна точка и съвет (макар и не непоискан Simple Smile )

# 81
Слагала съм я - обръща се по корем в леглото, пълзи - стига до преграда и си бие главичката. Дори да е тъмно, нея не я вълнува. А и в един момент й става скучно и...
Пробвала съм да я приспя с носене - ами просто си гледа детето и се наслаждава на "разходката". Просто не й се спи. Когато й се доспи бързо заспива - малко сукане или носене и е готова, дори е заспивала сама и само я пренасям. Не е по-нервна вечер, просто е много активна (и не само вечер). И по принцип е тихо и търпеливо бебе, но премине ли се една граница, може да избухне "апокалипсис", затова и не мога да я оставя да плаче за мен...

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 14:55 от Lili325

# 82
Ох, ами явно си е до характер...

# 83
Здравейте, Азара. Вмъквам се набързо, без да съм изчела всичко.

Не знам дали си го представяте, но раница може да си ползвате и вътре вкъщи за приспиване или за будуване на бебето, докато си бършете с мопа, примерно, и тя ще се успокоява, и Вие. Но си изберете истинска раница от консултант, за 1 месец подходящи са хибридни носилки. Влезте в групи за бебеносене Бебеносещи приключенци, Бебеносене с любов и ще видите. За бебе с рефлукс това е особено успокояващ вариант, а става студено навън, за разходките също е супер. Моля ви само да се консултирате с консултант, а не да купите раница от лидъл или приятелка.

И по-малко се обяснявайте и си слагайте на сърцето мнението на баби и прочие, вие сте интелигентен човек, четете, мислите, имате адекватен човек до себе си. Раница, музика, разходки, ще видите разликата... Мъжът ви също може да бебеноси. Само е важно да не заспите вие, докато бебеносите, иначе бебето да си спи и в раницата, докато режете зеленчучки Simple Smile

# 84
Здравейте! Отгледала съм бебе до една година в сходни като вашите условия - сами в чужбина, само с мъж, който е на работа. Моето нямаше рефлукс и беше кърмено, така че имах някои улеснения.
Това, което най ме притесни във вашият пост е, че не се храните от нерви. Мисля, че трябва да започнете от там. Полагайте грижи да ядете редовно и то колкото се може по хранителна и качествена храна. Това ще ви помогне да имате повече енергия и да не си съсипете здравето в дългосрочен план. Разбирам, че сигурно ви е трудно да си готвите, затова си подсигурете няколко лесни неща за ядене през деня - плодове, ядки, сиренца, кисело мляко, сварени яйца. Също взимайте витамини за след раждане, много помага за възстановяване на силите.
Относно съня имаше вече доста добри предложения. Аз спях до бебето през нощта и това доста ми помогна. Има начини това да се прави по безопасно и за мен беше абсолютно спасение.
Не се притеснявайте "да не свикне на ръце" или да спи върху вас през деня. Особено ако има дискомфорт бебето със сигурност ще иска да е долепено до мама и това е абсолютно нормално.
И като заключение, приемете, че дори и с най-голямата организация няма как домът да е идеално изчистен, да е сготвено и изпрано, когато се грижите сама за малко бебе. Ок е да поставите вашите базови нужди като приоритет, защото на мускули не може да се кара дълго. Да, ще стане по-лесно в един момент, но трябва да стигнете до там Simple Smile

# 85
Понеже раздвижихте темата, ще дам ъпдейт - много по-добре са нещата.
И двете баби се редуват да идват, рефлукса за момента го преодоляхме, сменихме на друго мляко, заради друг проблем, но както и да е. Детето е много спокойно, има кризи с колики например 1-2 дни на седмица и нещо-две. Отдавна спи през нощта почти цялата вечер, така че и това ни помага да сме повече в кондиция. Просто явно от родилното още и вкъщи ми беше ужасно в началото. 😅
Гледам си детенцето, когато мога върша нещо вкъщи и толкоз. ММ се включва след работа и почивните дни колкото може и той и тъй. Има светлина в тунела.

# 86
На мен в родилното ми беше 6ца, чувствах се чудесно, бях много щастлива и спокойна, престоят ми беше много приятен в Шейново, имах огромно доверие на лекарите и в деня, в който ни изписаха не спрях да рева, просто всеки един кабинет, през който минавах за документи се скъсвах да рева и не знаех защо.
Вкъщи, ако не беше майка ми, на която й потичаха сълзите с мен, също щях да се скъсам да рева. Накрая разбрах, че освен от цялата олелия, емоции, хормони е и защото вече няма мърдане - цялата отговорност е на моите плещи, осъзнах го и спря да ми е тъжно. 😀
Та наистина отначалото малко се чувстваш сякаш няма изход, колкото и силен психически да си….

# 87
На мен много ми тежи, че не мога да си свърша домакинските задължения. Не знам как да се "организирам". В парка виждам майки на бебета на 1, 2, 3 месеца - "нагласени", свежи. Аз тогава нямах време да се изкъпя. Както и да е, минало е, първия месец майка ми помага, аз се занимавах основно с кърмене и успокояване на бебето докато "храносмила", което траеше понякога повече от час, почти до следващото кърмене.
Сега е на 9 месеца. Има кошара, бънджи, проходилка с музика и много играчки. Но не дава да изляза от стаята, играе си сама, но мама да е в много близък периметър. Изляза ли - почва истеричен рев и ако не цъфна веднага - лошото настроение остава до края на деня, нощта, понякога и следващия... Ако е на столчето си за хранене, но аз се хвана да мия съдове или готвя - почват "нерви" да я взимам. Независимо колко играчки има, как й говоря - тя е решила, че там и е омръзнало и трябва да я взема.
Ако я оставя да се разстрои някъде - после като я сложа на същото място, следва същия рев, нищо че ситуацията не е същата. Така е набеждавала например столчето си за хранене и ме кара да я храня в мен, а така омазваме и нейните, и моите дрехи.
Ако по принцип е в лошо настроение (заради зъби или недоспиване) - иска и да я гледам докато играе или да я нося.
Мога да върша нещо, само докато спи. Единия си сън почти винаги го изкарва навън, в количката, независимо по кое време на деня излезем. Просто се изтощава, опъва се и заспива.
Вечер ляга обикновено между 22 и 23 часа, сутрин става около 6.
Вкъщи има места, непочиствани откакто се в родила. Вечно камари с дрехи.

Ако все пак "всичко е въпрос на организация и желание" - конкретни идеи?

# 88
Много късно си ляга и много рано става. Вероятно е преуморена и оттам постоянно кисела. Поработете по режима, не е редно да ляга след 9-9:30, вероятно ако през деня спи по-малко вечер ще си ляга по-рано и ще успява да се наспи.
Относно домакинската работа, слагате я с вас на спалнята с играчки и сгъвате дрехите. Слагате я със столчето в кухнята до плота, с играчки, и готвите/ миете. Но това е лесно със спокойно бебе, ако е уморено и кисело е нормално да мрънка и да е в пъти по-трудно.

# 89
Тя по принцип не е бебе, което само мрънка. В смисъл - изглежда даже много тиха и спокойна. Но ако не стане каквото иска - настава такава буря, че понякога имам чувството, че ще се задуши. Пробвала съм "да види", че с рев няма да стане. После ми излиза "през носа" дни наред.
Лягането след 22ч е откакто различава ден и нощ, и на 2 месеца беше така, и на 4 и 6... Вечер не е по-кисела, освен накрая като я обличам понякога. Лесно заспива иначе. Но преди това е свежа, скача в бънджито или играе с играчки.
На няколко пъти се е налагало да я будя през деня - целия й ден след това е разбутан, тогава е страшно кисела. Затова не го правя. А и тя през деня спи има-няма 3-4 часа общо.
Пробвала съм примерно в 20 или 21 часа да я нося (нещо, което я приспива). Като банята и кърменето също са били по-рано. Ами госпожицата си гледаше ококорено и се наслаждаваше на носенето. Сега като по-голяма вече се и дърпа - защото й доскучава, не й е достатъчно само да оглежда стаята, докато я нося.
За кухнята - омръзва й на столчето просто, търси смяна на мястото и дейността след като е яла. На спалнята сложа ли я - за секунди може да стигне ръба, възглавници и други прескача без проблем.

Общи условия

Активация на акаунт