Агресивно , нервно и ревливо дете

• 2 024
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте, направо не знам от къде да започна. Детенцето ми вече 6-7 месеца е направо нещо страшно. И когато си мисля, че не може да стане по- страшно, то става. Сега е на 2г и 8м.започна да ни удря, когато е нервен. Плаче от най най- малкото. Само лекичко да му кажеш, че нещо не може и започва да реве. И реве в криза, която продължава около 40 мин. Трудно се успокоява. Всичко е с рев. Като излезем, после с рев и дране се прибираме. Не ходим почти никъде, защото не обича да се вози в колата. Отказа и да се храни. Яде точно бисквитки, кисело мляко и ябълка. Зодия Козирог е( никога не съм се вълнувала от зодии), но вече на който кажа, че е тази зодия и ми казва, че са ужасни хора. Мили майчета, защо изпада така в дълги кризи. А, за капак вече две вечери се събужда около 3:00 ч и изпада в криза около 40 мин. После го преспивам още два часа. Сутрин ставам за работа едвам, едвам, но това е друга тема. Притеснена съм и изплашена. Страх ме е да си гледам детето. Страх ме е от този рев. Защо е така, кога се очаква да се успокой?

# 1
  • Куциндрел
Мога само да кажа за събуждането в 3 сутринта и криза, съпроводена с рев е, че е възможно да е Нощен терор - Night Terror. За това има стара тема във форума.
За другото първо наблюдавайте какво го е раздразнило, може да не е свързано с конкретния момент, примерно прибиране от площадка, а нещо преди това, примерно е искало на люлка, тя е била заета и сега е свободна. Ако ходи на ясла също това може да е причина за тази му нервност - стреса. Също може да посетите специалист, за да изключите други неща.

# 2
Боже, зодията ми били ужасни хора. 😁 Не е от зодията, или е много разлигавено или копира нечие държание, или е просто в етап от развитието си, в който да се налага. Има доста информация в интернет и в книгите за справяне с подобно поведение, така че не е само вашето дете. Ако ви успокоява, моето е малко, ама чуе ли не и почва и то да реве.  Ако продължи много дълго този етап може да се консултирате с ерготерапевт или там някакъв друг специалист. А и да пуснете изследвания. От някои дефицити също е възможно да се получи така.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 22:25 от Petya.P01

# 3
  • София
Аз също имам козирог, но вече 15 годишен Simple Smile Беше много труден като малък. До третата му годинка не знаех какво е да спиш цяла нощ. Имаше период от почти година, в който всяка нощ от 2 до 3 часа се будеше и ревеше. Само "Рапунцел" го успокояваше. Знаех всички реплики наизуст. Като тръгна на градина също го преживя тежко и емоционално. Някъде към 4-5 годинки почна да се променя и стана много кротко дете. Пак е доста емоционален и твърдоглав на моменти, но в границите на приемливото.
Имайте търпение. Гушкайте го, говорете му...има и такива деца, с които те е страх да отидеш на обществено място Grinning но всичко се променя. Няма вечно да бъде ревливо бебе.

# 4
Според мен най-добре да го заведете на детски психолог и да му обясните всички с подробности.Възможно е да е преживяло нещо,което се е отразило на детската му психика,някоя случка,страх,стрес,вътрешен дискомфорт  или конкретна ситуация,която е довела до такава ситуация,лош сън,някаква силна болка ако е изпитало,също може да е свързана с реакцията му.Детенцето Ви е още малко,за да може да каже и да обясни.Не е възможно да е свързано по някакъв начин със зодията му.Вземете мерки докато е време за да разберете,за да не се отрази на по-нататъшното му развитие!Това мога да Ви посъветвам!

# 5
Някакви промени вкъщи? Градина? Нещо в ежедневието? Принципно има такова нещо като terrible two's, вижда се при много деца - писъци, истерия, т. нар. тантруми.
Това за зодията даже няма да го коментирам, излишни етикети...

# 6
Детето посещава ли ясла?
Ако не кой го гледа докато сте на работа?
Има си причини за това състояние, просто трябва да ги откриете.

# 7
На мен ми изглежда като да е преуморено детето. В колко часа си ляга и кога става сутрин? Опитайте се да го слагате малко по-рано вечер, пробвайте с 15-минути по-рано да дърпате лягането през 2-3 дни. Опитайте се да има 9:30-10:00 нощен сън.
Моята съм забелязала че се тръшка когато не е наспана няколко дни. А като ходеше на ясла беше пълна трагедията…

# 8
Ако ходи на ясла, най-вероятно копира поведението на други деца, които се тръшкат така. Нашето дете започна да придава подобни номера заради яслата, с разликата, че не е агресивен. И също вече много се разстройва, ако някое дете му вземе играчката, защото в яслата повечето деца още не умеят да споделят и постоянно си взимат играчките едно на друго.

Може и в режима да е проблема, ако заспива късно и става рано, плюс това среднощно будуване, вероятно детето не се наспива и няма как да не е кисело.

# 9
Здравейте, направо не знам от къде да започна. Детенцето ми вече 6-7 месеца е направо нещо страшно. И когато си мисля, че не може да стане по- страшно, то става. Сега е на 2г и 8м.започна да ни удря, когато е нервен. Плаче от най най- малкото. Само лекичко да му кажеш, че нещо не може и започва да реве. И реве в криза, която продължава около 40 мин. Трудно се успокоява. Всичко е с рев. Като излезем, после с рев и дране се прибираме. Не ходим почти никъде, защото не обича да се вози в колата. Отказа и да се храни. Яде точно бисквитки, кисело мляко и ябълка. Зодия Козирог е( никога не съм се вълнувала от зодии), но вече на който кажа, че е тази зодия и ми казва, че са ужасни хора. Мили майчета, защо изпада така в дълги кризи. А, за капак вече две вечери се събужда около 3:00 ч и изпада в криза около 40 мин. После го преспивам още два часа. Сутрин ставам за работа едвам, едвам, но това е друга тема. Притеснена съм и изплашена. Страх ме е да си гледам детето. Страх ме е от този рев. Защо е така, кога се очаква да се успокой?
Като прочетох, че е Козирог и те разбрах. Simple Smile Моето синче е същият инат. Като беше на 4 веднъж отказа да върви по улицата. Заби спирачка и аз нарочно се отдалечих от него и го чаках да видя колко ще издържи самичък насред улицата, без мен. Е, няма такъв инат като козирожкия! 40 мин го чаках - не помръдна от точката, в която беше забил спирачки. Накрая не ми издържаха на мен нервите и се върнах назад и го грабнах като чувал. Иначе не са ужасни хора, много са стриктни и обичат рутина и имат добро чувство за хумор. Едно и същото, познатото, без новости, всеки ден. С яденето беше същия инат. До 4-и клас не прояде месо. Само 5 неща ядеше: картофи, ориз, макаронени, млечни, бебешки бисквити. АМ пи до 4-годишен (защото така искаше, беше свикнал). Въобще всичко ново е забранено, само това на което е свикнал. Simple Smile Обожава да спазва правила - такъв е Козито. Избухлив ужасно, като се ядоса. Добре че аз съм противоположната му зодия - Близнаци. И съм много креативна и намирам как да му говоря и овладявам ситуациите безкомпромисно. Като реве - хващам го като чувал и го прибирам. Като не иска - хващам го като чувал и го прибирам. Вкъщи може да реве колкото си иска - не обръщам внимание, докато сам не се успокои. Много съм била пас, оставям го да се оправя сам и може би така се научи, че няма смисъл да ми се инати.
За да те успокоя, ще ти кажа, че кара бебешки пубертет. Ще му мине някъде след година-две (ако не изкара и късен бебешки пубертет на 4). Така че в трета група вече ще имаш едно по-спокойно и уравновесено дете, с което да можеш да говориш и което да убеждаваш с приказки. Дотогава стискаш зъби и не отговаряш на агресията с агресия. Събуждането през нощта също е нормално явление на тази възраст - нощен терор му викат. И то ще отмине.
На градина ще го пускаш ли тази година?

# 10
Нормално за възрастта. Погледни от друга гледна точка. Като порастне, ще искаш да е самостоятелно. Точно затова минава през тези етапи на налагане на неговата си воля.
Бих те посъветвала да обърнеш внимание за какво се тръшка. Да не би да му налагате някои излишни ограничения? Нека само си избира примерно дрешките, прическата, само да взима някои решения, стига това да не навреди на здравето му. Ако е сигурно, че нищо не го боли, нека пък си пореве. Ще се измори и ще спре.

Въпросът по-скоро е дали нещо не се е случило преди тези 6-7 месеца, дали не се е изплашило от нещо, дали няма здравословен дискомфирт, дали по някаква причина това детенце не се чувства пренебрегнато. Ако това не е така, периодът ще мине и ще го забравите, за да направи място на други периоди.
Кураж!

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 08:27 от Uncommon

# 11
Аз пък смятам козирозите за чудесни хора и като цяло не мисля, че има нещо общо със зодията.

Не видях да е отговорено, но ми звучи като преуморено дете, на което му растат зъби.  Мажеш ли някакви гелче за зъби? Ако го боли, дай му доза детски нурофен. По-добре да е успокои.

Щом ходиш на работа, сигурно детето е на ясла. Как се държи там? Каква е обратната връзка от там?

Общо взето най-трудната възраст е 2-3 години за мен. Вече искат всичко, пипат всичко, но малко не можеш още да им говориш и да те разберат ясно. Като минат 3 г. се очовечават малко и поне можеш за обясниш защо "не" или защо "да".

# 12
  • Поморие
Не чакайте, а потърсете услугите на добър психолог. И аз имам почти същите проблеми със сина ми, (2г.9м.) с изключение на събуждането нощем. Това го израсна малко след навършването на втората годинка.
Една особеност има при него - удря само в присъствието на мъжки "авторитет" (дядовци най-вече) и удря само жени. (Най-вече мен, баби, лели, сестричката си и т.н.) От скоро, посягайки вика "бой" и ме хвърли в чуденка кой го подучва на такива думи и агресия към жените. В рода на бащата, с който сме разделени, домашното насилие е било често явление, като и бащата оказваше най-вече психически тормоз над мен и дори и след раздялата още опитва. И така общо взето имаме и лоша родова предразположеност към агресивно поведение.
Друг проблем е, че аз докато го дисциплинирам, хората го разглезват и не разбират като им казвам, че така усложняват само моя живот като самотен родител.
Има и нервни изблици и крещи, малко по-рядко от преди, но ги има  Ако има значение, зодия Скорпион е. И за тези представители на зодиака съм чувала подобни легенди, каквито вие за Козирога, но не вярвам много в тези неща..
Основното е да поставите граници и твърда дисциплина и се ориентирайте към консултация или ако трябва терапия с добър специалист.

# 13
Нормално поведение за дете между 2-4. Тогава са най-трудни и при всяко е различен по интензитет ината и ревливите сцени. Този период просто отминава,но трябва много търпение. Опитайте да му говорите  тихо или на уше,когато вика или плаче и има вероятност да иска да чуе и по този начин да прекрати истерията. Отвличането на вниманието с показване на интересен предмет или намиране на някаква задача също може да помогне. Относно возенето в колата,може да опитате понякога,просто да влезете с него в автомобила и да поиграете вътре и докато му е интересно и се чувства добре,да подхвърлите например: колко би било хубаво,да можеше да ни закара колата до парка,но не можем сега,нищо другия път и така няколко пъти без да бързате. Важно е,да не показвате притеснението си и да не усилвате осезаемо вниманието към него и да не му позволявате въпросното нещо за което плаче,защото така ще направи връзка,че като се държи по този начин,ще получава каквото иска.

# 14
Доколкото видях на предните теми на авторката, това дете от новородено е така нервно и ревливо, та не ги оставя да спят изобщо. Писала е, че посещават психолог.
Същото с  по-голямото и дете - и то е било така, но вече е израснало и си ходи на училище и всичко е наред.

Според мен авторката си събира точки, защото темата е обсъждана 5-6 пъти вече , иначе щеше да се появи и да каже нещо ново.

Общи условия

Активация на акаунт