Колко пари харчите на месец за храна? - 2

• 13 753
  • 351
  •   2
Отговори
# 330
  • Варна
На учителите / еле на гимназиалните/ никак не им е лесна работата по мое мнение ..ама хич. Тежка, отговорна, натоварена, планове и подготовка у дома за часовете, проверки на тестове пълни с неразчитащи се  тъпотии и т н . Стресът и отношението да не коментирам. Не всеки е създаден за учител, факт, има си учители децата умират за тях и такива които са обект на неуважение и омраза.. Халал да са им отпуските и заплатите, на тях да ви кажа.

Иначе и аз съм държавен служител, в деловодство обаче не съм някакъв експерт  и заплатата ми е ниска. Затрупана съм с документооборот  , но нямам кой знае какъв стрес, факт.
Преди 7 години от по-висока заплата /поне 30-40  % е било /в частна фирма  тогава, напуснах и дойдох тук, основно заради работното време и почивните дни по празниците / преди това карах и нощни смени/ . Дълго време, година след това търсиха човек при мен да работи в деловодството, и трудно намериха, никой не харесваше заплата, че на всичкото отгоре и работа има доста.  Болнични иначе аз не ползвам редовно. За тези 7 години 2 болнични имам, не съм от тези които се възползват. Слава Богу и колежката ми е съвестна, никой не обича да носи други на гърба си да ви кажа, неприятни са и тук колеги които все са в болничен...

# 331
Да, точно тази година протестираха цял месец, защото средната брутна на учител тогава беше 375 лева. Имахме трима учители в семейстово ни, двама вече не са между живите, но никога не са взимали много над средната пенсия.

Сега направих справка в Гугъл, за 2024 г. едва 3% от пенсионираните учители са взимали между 1500 и 2000 лева пенсия.

# 332
  • Швейцария
Майка ми е на 82 и взима 600 лв пенсия. Работила е винаги на светло до 73 годишна възраст, висшист коректор в издателства. Нейна приятелка учителка взима също толкова.

# 333
  • София
600 не е ли под минималната пенсия?

# 334
Това, което пиша за учителите, е от инфо от мои колеги от университета, които вече започнаха да се пенсионират. Повечето са с  първи клас квалификация, преподават бел и пенсиите им са  около 1600- 1800 лв. Тези, които са били помощник- директори или директори вече са  с 2 хил лв. Наша съфорумка се пенсионира през юни с над 1800 лв пенсия. Тя също е учител по бел с пълен стаж. Хората, с които съм говорила, са все учители по бел, мои състуденти и колеги. Същото важи за математиката. Двете дисциплини са изпитни и работата е най - много, съответно заплатена. Наистина не знам, ако преподаваш друго и не заемаш административна длъжност в училището как стои въпроса. Както навсякъде заплатата при тази професия също има разлики.

# 335
  • Швейцария
Не, това е и с пенсията на починалия ми баща. Последно минималната беше 530 или 560 лв, освен ако не са я вдигнали междувременно.

# 336
Минималната пенсия в България е 630,50 лева от 1 юли 2025 г., след като се увеличи с 8,6% съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ЗБДОО) за 2025 г., съобщават БТА и Forbes Bulgaria.
Тази промяна влезе в сила на 1 юли 2025 г., а увеличението е в съответствие със заложеното в бюджета за годината, както и с т.нар. „Швейцарско правило” за осъвременяване на пенсиите, посочва bTV Новините.

Пп Заедно с пенсията на починалия баща ще е с 200лв поне повече. Свекърва ми е с минимална пенсия и заедно с тази на свекъра, сега взима 920 лв. Вече взимат по 30% от пенсията на починалия, като се предвижда да стане 35% от другата година. Но ще видим...

# 337
  • София
Не, това е и с пенсията на починалия ми баща. Последно минималната беше 530 или 560 лв, освен ако не са я вдигнали междувременно.
630 e минималната

# 338
  • Швейцария
Сега питах майка ми. Увеличи ли я, взима 800 лв двете пенсии.

# 339
Майка ми взима 630, баща ми - около 730 плюс стотина лева ТЕЛК. Добавки няма да взимат един за друг, щото са разведени.

Аз един ден няма да чакам на пенсия. Каквото съм спестила/инвестирала, това ще е. Дотогава има толкова време и толкова реформи ще набълбукат, че може да не доживея пенсионната възраст. Чакам с любопитство да видя, при все по-малко заетите, отде ще дойдат парите за нашите пенсии в светлото бъдеще Stuck Out Tongue Winking Eye

По темата - сложиха ме на лекарства, дългосрочно, и оттам ще смъкна разхода. Ни ми се яде, ни ми се пие. Очакван ефект, но трябва да изнамеря какво да ям поне с известен апетит и да не е въглехидрат Rolling Eyes

# 340
Съболезнования за дългосрочната диета, но разхода няма да падне, даже може да се увеличи с времето.
Скрит текст:
Първоначалната липса на апетит ще отмине, тя е от този стрес за тялото с промяната на храненето. Трудно ще е с храната. Когато изпадна в криза с храната, допълвам. Например . Една-две бутилки на ден решават въпроса, докато се мъча с нещо минимално от общата храна.
ПП Наблюдавам сега много хора, които казваха навремето, че пенсия може да не дочакат. Единствено за сестра ми се изпълни, тя трябваше да се пенсионира догодина, но не дочака. Много други обаче дочакаха и сега се чудят какво да правят, защото инвестиции в България вече няма сигурни. Инвестираш в спестявания, те се обезценят. Инвестираш в имоти, за да живееш от наеми, един ден може да няма кой да живее под наем, а цените им да паднат драстично, предвид демографската катастрофа. Инвестираш в някакви фондове, не знаеш икономиката какви драми може да преживее и цялата финансова система как ще се преформатира...В какво да инвестираш всъщност, което със сигурност ще се запази и след 30 години, ще ти осигури поне скромно съществуване като пенсионер? Не виждам такова, освен пенсията, която е в някаква степен адекватна на цената на живота. Стига да не отменят и пенсионната система, но засега поне не виждам алтернатива. За мен формулата е сигурна пенсия, гарантираща поне базово оцеляване, и допълване от други пера за някакъв по-нормален живот. Вече е неразумно да се разчита само  на едно нещо.

# 341
  • София
Злато

Иначе, и аз не разбирам изказвания от типа "живея си, че утре може да ме блъсне камион". Да, ама статистически няма да те блъсне и ще трябва да преживяваш някак.

# 342
Понеже от 20 години поне говорят някои, че на пенсия нямало да разчитат. Някои от вече се пенсионираха и хич не изглежда да не си я търсят и да не се вълнуват от размера ѝ. Даже тия, които уж нямаше да разчитат, най-много се вълнуват и най-много се оплакват.

# 343
Ън, при теб е много по-сериозно, моето е просто метформинов препарат.

Спестяванията - така е, но инфлация, която да ги занули, едва ли. Освен ако не влезем във война. Дотогава пазарувам основно на промоции и си променям потребителската кошница, съответно.

За пенсията - няма да я върна, ако ми я отпуснат, разбира се Joy
Но не е нещо, от което ще завися единствено. Откакто работя, пари се отделят настрана по това направление (по моя лична сметка) и държавната добавка ще ми е бонус. Много внимавам с парите си, няма го филма "животът ме иска" при мен, аз съм overthinker. Това, че обичам да пръскам пари за козметика обаче е порок, признавам Joy

Майка ми тъкмо направи годините, нямаше стаж обаче. Бях се примирила, че ще я издържам, но извади късмет. Преизчисляваха опасен труд, не знам какво правиха - пенсионираха я. Да, на минималната, но с техните заплати от онова време нямаше да заформят хубава пенсия никога. Ама да не мислите, че много се е била притеснила, случайно Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: вт, 07 окт 2025, 13:13 от Adalind

# 344
Такава инвестиция, която да е сигурна и след 30 години не съществува никъде по света. Много е динамично всичко. Каквото и да си купил - имоти, акции, злато и т.н. в някакъв момент трябва да го продадеш и да осребриш. И отново да завъртиш колелото, спрямо годините и ситуацията ти. И така, докато имаш сили и здраве.
70-те и 80-те години е имало бум на раждаемостта в България и като дойде ред тези поколения да се пенсионират, направо не знам от къде ще се вземат парите.

Общи условия

Активация на акаунт