Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 548
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
При нас имаше декларации и питаха:

-учебници - в къщи / в училище;
-мултимедия -  в къщи / в училище.
Да се подчертае желаното.
И това с цел олекотяване на раницата.
Аз писах учебниците в къщи, мултимедията в училище.

# 121
  • София
Човек да отиде на последна почивка преди 15 септември и вие изписвате тема и половина. Simple Smile Досега наваксвах с предната, тази и тя отиде на 10 страница.

Нашата родителска среща ще е на 16ти, та чакам да видя с какво ще ни сюрптизират като помагала. Обикновено правят обща поръчка, та поне не се занимаваме индивидуално.

Иначе щерката през лятото доста я натиснах с математиката, че там фактора време й е мноооого зле. Но поне сама видя, че като реши 30-40 еднотипни задачи и 41-вата почва да я решава за нула време. Изрешихме един сборник с 20 примерни теста и от над час за модул 1 с около 10-11 верни задачи на първите, го докара до 25-30 мин с по 1-2 грешни задачи. Втори модул е с променлива успеваемост, много я мързи да разписва подробно и постоянно пропуска някакви неща.

От произведенията прочете изцяло само Бай Ганьо, другите от Христоматията. Научи стихотворение и половина. Laughing

Живи и здрави да сме, да оцелеем през тази учебна година всички и железни нерви и на деца и на родители!

Пък аз след фиаското с кандидатстването за МГтата в 4ти клас, вече съм яко на матрата, че в крайна сметка ще стане това, което трябва да стане.

# 122
  • София
Аз съм набелязала това

но при нас го няма-ако някой го види или има  може ли да снима няколко стр да добия представа.
При нас са го избрали за часовете по МАТ ИУЧ. Поръчахме го от Озон. Като дойде другата седмица мога да снимам и покажа. И се извинявам - 2 дена не съм ви чела, сега наваксвам, може и да не ми е актуален отговора. Отивам да ви дочета...

# 123
Минавам бързо само да кажа, че МОН качиха моделите на НВО:
https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/natsionalno-vanshno-otseny … -nvo-za-vii-klas/

# 124
При нас още няма насрочена родителска среща, няма програма, няма помагала, но пък има съобщение, че ремонтите в училището продължават (как пък не им стигна цяло лято...) обяснено в най- големи подробности. Добре че останаха един- двама добри учители.
 Школата започна днес с български, купихме всички помагала за там от алея на книгата (за София). Има доста намаления, заслужава си да се вземат сборници и др. от там.
Ентусиазмът расте при нас Simple Smile, наборката си направи програма в кой ден кога и какво ще прави за подготовката си. Помогнах й малко с едно- две предложения за разместване на дейностите. Надявам се, че като си я е написала сама, ще се опитва да си я спазва спо- голямо желание- да видим дали и до кога ще проработи стратегията ми.

# 125
И аз съм изпуснала темата покрай последни почивки.
Момичета и татковци, почва се. Аз все още съм решена да се опитам да не правя драма вкъщи. Виждам, че детето се притеснява леко какво предстои по коментарите, които прави. Но това е и от желанието да остане в същото училище. Програма  и помагала отдавна знаем, купени и подвързани.
Прегледах модела на нво и ми се струва, че модул 2 си остава непроменен. Но тази продължителност от 3 астрономически часа ме притеснява. Защото всички ще трябва да седят мирно на модул 1, докато свършат 90те минути за него и преди да им дадат модул 2.
Надявам се школите да реагират с новия формат още с пробните изпити есента. Наборът нали  няма да ходи на уроци по математика, да може да се изтренира и да видим има ли нужда да наблегне някъде. Надявам се и на книжки с примерни задачи (набелязах от предходни страници). По бел започна уроците. От 5-6 пъти виждам подобрение при тезите. Вече не ги гледа с изключително недоумение, а пише нещо, горе-долу следвайки структурата и идеята какво трябва да излезе. Далеч от идеални, но мисля, че ще ги пребори постепенно. Да видим дали ще се промени и отношението му към преразказите.
Някой питаше за приложение за следене на локация, което работи от андроид на айфон - life360.

# 126
  • Пловдив
Синът ми нямаше домашна по математика, но решаваше тестове от сборник да поддържа форма. Не прави много грешки, но много се разсейва, не се концентрира и губи време. Ще трябва да работим за тези неща при подготовката за НВО.
По БЕЛ имаше само списъка с книги, но изобщо не му се чете. Избра да прочете Христоматията и попълни читателски дневник, който беше препоръчителен, но много му помогна да разбере произведенията. Научи и две стихотворения наизуст, другите - през учебната година.

# 127
Малее,не бях влизала 3 дни и има 95 нови отговора 😀Моделът за НВО е излязал.Примерните задачи,които са дали са същите,които бяха казали и преди.Да бяха различни поне

# 128
  • София
Малее,не бях влизала 3 дни и има 95 нови отговора 😀Моделът за НВО е излязал.Примерните задачи,които са дали са същите,които бяха казали и преди.Да бяха различни поне

Да, бе, различни. Laughing Откъде у тях такова въображение. Цяло лято само тези задачи бутат като примери, накрая имам чувството, че и на самото НВО ще са същите със сменени числа.

# 129
  • пустинята Гоби
Дай боже да е така и да не решат баш тогава да си развинтят въображението Simple Smile .

# 130
За лятото наборката реши към 500 задачи и две книжки по БЕЛ и Литература. Прочете произведенията, но не ми се върза да ги учи наизуст.
Тежка година ще е - курсове, уроци. Гледам да намери време за спорт, за да може да разтоварва.

Знаете ли какво представлява кандидатстването за частните гимназии (без АК)? Замислих се, че не е лошо да имаме план Б, а изобщо не съм наясно.

# 131
  • София

Знаете ли какво представлява кандидатстването за частните гимназии (без АК)? Замислих се, че не е лошо да имаме план Б, а изобщо не съм наясно.

Аз съм проверявала няколко, точно за план Б. Повечето си имат собствен изпит, като приемът обикновено е преди НВО и искат да се запишеш преди изобщо да знаеш дали си приет в желаното държавно. Даже на някои изпитът и приемът са дори преди този за АК, като се съгласяват да изчакат класирането там, но със сигурност не чакат държавния прием.

Това е за тези, които нас ни интересуват и биха били ОК като алтернатива. Все пак няма смисъл да се плащат луди пари за частно училище, което е на ниво под държавно.

Сега, има истории тип ЕЖК, които твърдят, че и септември да отидеш да запишеш детето, ако естествено има успешно издържан изпит, нямало да те върнат. Аз обаче не им вярвам много, понеже вече и към ЧУ наплива си е сериозен и все повече родители отправят поглед към тях и то много често, защото не искат да се занимават с глупостите на МОН. За тези, които ме интересуват, със сигурност не остават свободни места до септември. Най-много да се освободи някое юли покрай първо и второ класиране.

# 132
  • Абсурдистан
Даденият модел на НВО е отбиване на номер. Били са във ваканция, а и толкова си могат. И те нямат представа какво да правят. Стана много голям натискът и  трябваше нещо да изкудкудякат. В тези задачи нито има география, ЧП, физика и биология, нито застъпват множество предмети. Елементарни задачи, които и до сега бяха в учебника по математика.

# 133
  • София
Девойки мили, днес съм купила панталон номер 42.. Верно бая слим модел, ама 42! Ставаш една заран и осъзнаваш, че срещу тебе седи мутант с твоя ръст, който буботи някакви неща, от които успяваш да схванеш 30%, цял ден не дърпа тъмните пердета и се чудиш вампир ли си родила, що ли, а хладилникът е направил три пръста лед от постоянни проверки какво има вътре.. Новият формат съм решила да не ме интересува много. Докато му обяснявах преди време какво мислят, сам се сети за възможно изчисляване на гъстота на населението и климатограми. Приемам, че ги разбира нещата 😂 Нямам търпение да стане понеделник и да изчезват по институциите. Успешна учебна година и здраве всекиму🍀

# 134
  • пустинята Гоби
Не знаех, че са учили климатограми. Аз съм много зле по география, така че детето само се оправя. Само за изчисляване на мащаб се бях сетила, понеже имам спомен от подобни задачи в училище.

Общи условия

Активация на акаунт