Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 578
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
Цамбур при вас. Учебниците ще ги получим на 15.
Не съм я заспала никъде на уроци или курсове. 🙄

# 136
  • Пловдив
Задачите от примерния модел на МОН изглеждат не толкова трудни, но много деца ще се панират от дългия текст с бабата. Отделно, че сега бързаха нещо да изплюят и не е изобщо сигурно какво точно ще дадат на реалното нво.

# 137
  • София
Да се включа и аз със седмокласничка (и дванадесетокласник Rolling Eyes, трудна година ще е). Програма няма, на 15 ще им дават учебниците при откриване на годината, въпреки че вечерта имаме и РС. Не знам вече за какво ги правят тези РС, абсолютно безсмислени са, чете ни се правилника на училището... Има май много промени при училителите, така че чакам поне да разбера ключовите по БЕЛ и МАТ дали ще са опитни, или пак ще експериментират с децата. За 2 години 3 учителки по БЕЛ се смениха.

Курсовете почват на 20.09. Девойката не се е трогнала хич. Впечатлих се, някой сподедели по-напред, за 500 решени задачи плюс по БЕЛ, еха, мога само да мечтая за толкова ентусиазирано дете.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 20:40 от catty m

# 138
Все едно аз съм го писала за моето дете с математиката и българския и на етапа ,който е.

И аз съм изпуснала темата покрай последни почивки.
Момичета и татковци, почва се. Аз все още съм решена да се опитам да не правя драма вкъщи. Виждам, че детето се притеснява леко какво предстои по коментарите, които прави. Но това е и от желанието да остане в същото училище. Програма  и помагала отдавна знаем, купени и подвързани.
Прегледах модела на нво и ми се струва, че модул 2 си остава непроменен. Но тази продължителност от 3 астрономически часа ме притеснява. Защото всички ще трябва да седят мирно на модул 1, докато свършат 90те минути за него и преди да им дадат модул 2.
Надявам се школите да реагират с новия формат още с пробните изпити есента. Наборът нали  няма да ходи на уроци по математика, да може да се изтренира и да видим има ли нужда да наблегне някъде. Надявам се и на книжки с примерни задачи (набелязах от предходни страници). По бел започна уроците. От 5-6 пъти виждам подобрение при тезите. Вече не ги гледа с изключително недоумение, а пише нещо, горе-долу следвайки структурата и идеята какво трябва да излезе. Далеч от идеални, но мисля, че ще ги пребори постепенно. Да видим дали ще се промени и отношението му към преразказите.
Някой питаше за приложение за следене на локация, което работи от андроид на айфон - life360.

# 139
А какво налага ученето на изуст? Нещо не съм наясно…

# 140
Честно казано 7 задачи с кратък свободен отговор в първа част ми се вижда като 7 възможности за грешка от притеснение. Избираемите отговори поне дават насока дали си сбъркал (ако такъв отговор не съществува), макар че и понякога подвеждат, ако има сходен отговор. Не знам. Голям експеримент ще се прави на гърба на тези деца.

Няма помагала с тестове и отговори - с разбивка на точките кой въпрос какви точки носи. Школите как ще правят пробно НВО и ще дават оценка не ми е ясно. Жална им майка и на тях Sad

Това, което МОН са публикували е крайно недостатъчно и е пълна подигравка с хората - учители, родители, ученици!

# 141
  • у дома
Не знам какви са ви били очакванията за модела,но той всяка година е подобен на това,което да дали.

# 142
  • Абсурдистан
Светле, така е подобен е, но в условията на позната материя. Години наред тя е трунирана, набелязани са трудностите, евунтуалните нудостатъци и отчасти е претърпяла корекция.
Сега сме поставени в условия на недостатъчня информация - даже да не каже на презентирана приумица на МОН, с липса на адекватно представяне. Липсва детайлна информация в цялост за променения изпит. МОН въртят заучени 3 задачи, а до изпита остават 7 1/2 месеца. Не могат да бъдат подготвени учебни материали, защото не знаем какво ще им скимне като наближи времето. От опита ми с тях те се сещат че идва НВО към март, април. Добре че Великден таз година е рано, та ще се наваканцуват по-раничко и ще имат месец за мислене.

# 143
А на мен ми харесва, че връщат задачите със свободен отговор в модул 1 (има и в графа математика една такава отбелязана). Според мен в момента си представяме по-страшно, отколкото ще е. Като за първа година, ще са лесни новият вид задачи. С течение на времето НВО само се улеснява, ако гледаме тенденцията. Което не значи, че и подготвени деца не може да сбъркат, ако са притеснени или не на фокус този ден.
Ще помоля записаните на курсовете в големите школи да споделят дали на родителските срещи са коментирали подготовка на учениците и  за този вид задачи и включване в пробните.

# 144
Аз очаквах в публикувания модел да посочат учебното съдържание по всеки предмет, както е дадено по математика, а не разпилени подточки от различните предмети. От дадения модел, например, не се разбира  какво от учебното съдържание по химия ще бъде включено в НВО.
В предишните години се публикуваха формулите, които ще се предоставят на НВО, а в сегашния модел отсъстват. Пише само, че учениците може да ползват листове с формули. Децата трябва да свикнат да работят с тези формули, а не като отидат на изпит тепърва да се запознават с тях.

# 145
  • Абсурдистан
kbl не е хубаво да са лесни задачите. Това вече е коментирано многократно. Това че детето е изкарало по-висока оценка не означава че автоматично влиза, защото масово децата ще са с високи оценки и елементарни грешки ще са решаващи.

Lizi как ще дадат, като и те не знаят. Ще се събудят април.

# 146
Аз също мисля, че е по-добре с разписана задача. Така може да се види, че си усвоил материала, но си направил техническа грешка. От друга страна, при готов отговор и техническа грешка, в търсенето на точен отговор, който при теб не излиза може да загубиш ценно време.
Убедена съм, че в школите са наясно какво трябва да правят и ще подготвят добре децата. Тези, които имат добри учители в училище също ще получат добра подготовка. Учителите не са проблем. Вариант се намира.
Въпросът е как без да всяваш стрес в седмокласника да го накараш да положи повече усилия, като реално е заобиколен от редица по-интересни неща.

# 147
Наистина много неясноти има в публикувания модел.А листът с формули там ли им ги дават и само при поискване  или ги раздават на всеки ученик?

# 148
  • София
Аз се чудя за оценителите в интегрирания изпит. Не че се съмнявам в математиците, които ще са проверители, но явно наистина следва да е лесно/оценяване по очакван шаблонен отговор като с тезите/бакалско заместване по формула, за да няма условия на съмнения в способностите за оценяване. Светле, не приемам мантрата, че то било същото, ние като родителите и децата сме си информирани и всичко е точно. Що тогава му викаме “нов формат”. Ми ако не е, да не бяха правили нищо.. Като се натрупат няколко години емпирия, тогава вече ще говорим нещата, които пишеш.

# 149
И аз не искам лесни задачи, наборът ще се бори за МГ (ако нещо не смени концепцията, макар че не ми се вярва). Но това е, което виждам последните години. Каката сега ще е 9 клас и поне последните две ги следих по-отблизо.
За формулите не се притеснявайте. Децата, които се готвят, така или иначе ще са ги научили и ще се ориентират бързо (а и вероятността да изглеждат по същия начин е огромна). Времето е пре-достатъчно. На пролет ще се публикуват бланките, на които ще се пише и ще има формули.

Общи условия

Активация на акаунт