Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 581
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Задачите от природните нАуки са с кратък свободен отговор, т.е. ако си написал отговора, който е в ключа на МОН, получаваш точки, ако не е същият - не получаваш. Все едно какъв специалист проверява. За втората част е различно, там си трябват математици. Така си мисля.

# 151
КАК точно ще се направят пробни НВО и помагала с НВО, след като не е уточнено коя задача колко точки носи. Според зададения критерий за оценка изчислявам, че математическите задачи носят по 2т. всяка и единствената с кратък отговор 3т.(понеже все някоя от тях трябва да бъде с 3т предполагам! без да съм сигурна, че тази е за 3т.)
От задачите по природни науки 5 здачи с по 4т. и 1 задача за 5т. Всички тези задачи излиза, че са двойно "по-скъпи" от математическите. Това означава ли, че са и по-трудни? Някои от тях са с подточки, което прави увеличаване на броя задачи в първа част (уж са 21 задачи, ама като добавим подточките може да стигнем до 25). И коя дисциплина се оценява на 5т? Физика или химия, а може би география... коя ще е най-ценната наука?
Трябва да се публикува едно примерно НВО с всички задачи и верните отговори с точки за всяка една задача.
Ето например задача по география за разчитане на климатограма - месеците с валеж са юни, юли, август и септември, а ако няокой не забележи септември, защото е на границата и запише само 3те месеца? Нула точки ли ще има с 3 от 4 верни отговора? Тази задача за 5т или за 4т е? Възможно ли е да получи 2т или 3т или положението е всичко или нищо?
Това са прекалено много неясноти за дата 15.9. в  годината на въвеждане на изпита. ИСКРЕНО се надявам да се случи чудо и да бъде преместено за сегашните петокласници, за които всички тези въпроси да бъдат изяснени и отработени.

Да не говорим, че ВСИЧКИ пробни НВО, които сме правили в 6клас излизат напълно излишни и загуба на време и пари. В момента учениците нито са изтренирали формата, нито типовете задачи. Само за втора част ни е валидна подготовката, но при сегашното положение, те ще са толкова изморени докато стигнат до нея, че ситуацията е напълно различна.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 12:10 от Shushi2

# 152
Shushi, съгласна съм с теб, че този модел на НВО е просто измиване на ръцете от страната на МОН. Опитни зайчета ще са децата ни и ще има много сълзи и разочаровани деца Sad
Kbl, господинът ни на школата не беше много наясно с промените (още не беше излязъл и модела). Общо взето нагласата беше - такива задачи винаги е имало и са се решавали по математика - сплави, движение и т.н. Даже Междучасие и макари имаха на един пробен, ако не се лъжа. Пратиха ни от школата един примерен документ с някакви задачи. Не съм го разглеждала още, но го има в пощата. Качвам го и тук
https://dox.abv.bg/download?id=18c6d48b18
Напоръчах и сборниците, които споделихте тук.
При нея започнаха в петък заниманията по БЕЛ. 2-3 пъти й правила госпожата пред всички забележка, че е разсеяна Smile Трудно явно ще влезе госпожицата в новия режим. Днес следобяд е на химия и ще чакам отзиви.

# 153
  • Абсурдистан
Според мен и МОН се лутат. Четат и очакват реакциите и мнения на родители и учители, за да знаят какво да направят.
Реално тук с нашите разсъждения им даваме безплатна оценка и анализ на идеята, с предложения за усъвършенстване.
Затова няма тест по НВО в цялост. Няма и да има, докато не мине едно хубаво обсъждане от разбиращите, които са дефакто всички потърпевши, но не и МОН.

# 154
  • Варна
ама МОН като още се лутат, защо, по ягодите, го въвеждат това недоразумение от тази година? За да се изхрачат върху децата ни с идеята, че са мнгоо загрижени ли??? Да се лутат, колкото си щат, и като се налутат, тогава да въвеждат този формат! Идиоти на килограм са в това министерство, начело с министъра. Отврат.

# 155
  • Пловдив
Аз съм в пълен потрес от публикуваното.
Ми Тея задачи ги научих наизуст.Наистина очаквах нещо .....но явно толкова си могат от МОН.
Наборката ме скастри,че много съм се вторачила в тея изпити...Много съм ги била мислила.
Дано в школата са по -наясно как да ги готвят.

Аз се надявам все пак да не е безумно лесно,а за втори модул да си е направо от трудните,честно казано.

# 156
  • у дома
За съжаление нито в школите имат яснота,нито учителите-каквото сме видели и прочели ние,същото да видели и те,допълнителни указания няма и никога не е имало при смяна на формата , макар че до сега никога не е имало толкова драстична промяна.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 19:17 от svetlaem

# 157
Но не е вярно, че в самите задачи щяло да има нужната информация от дадената природна наука и само ще трябва да се сметне. Например задачата за рибите и главоногите, тя е елементарна за смятане, но питат какъв процент общо гръбначни има в храната, трябва да знаеш кои имат гръбнак и кои нямат. Аз се зачудих за раците дали имат, макар че бях почти сигурен, че нямат, но не бях на 100% - все пак стоят изправени върху краката си. Та проверих в Гугъл, наистина нямат гръбнак. Ама на изпита няма Гугъл 🤣
Ето какво каза ИИ:
Не, раците нямат гръбнак. Те са безгръбначни животни, което означава, че нямат вътрешен скелет или гръбначен стълб.
Вместо това, те имат твърда външна обвивка, наречена екзоскелет. Този екзоскелет им служи за защита и поддържа тялото им.
__-------------++
Тоест, трябват си знания по биология.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 17:09 от Татко Мецан

# 158
  • Пловдив
Вълчев по БТВ в момента

# 159
Но не е вярно, че в самите задачи щяло да има нужната информация от дадената природна наука и само ще трябва да се сметне. Например задачата за рибите и главоногите, тя е елементарна за смятане, но питат какъв процент общо гръбначни има в храната, трябва да знаеш кои имат гръбнак и кои нямат. Аз се зачудих за раците дали имат, макар че бях почти сигурен, че нямат, но не бях на 100% - все пак стоят изправени върху краката си. Та проверих в Гугъл, наистина нямат гръбнак. Ама на изпита няма Гугъл 🤣
Ето какво каза ИИ:
Не, раците нямат гръбнак. Те са безгръбначни животни, което означава, че нямат вътрешен скелет или гръбначен стълб.
Вместо това, те имат твърда външна обвивка, наречена екзоскелет. Този екзоскелет им служи за защита и поддържа тялото им.
__-------------++
Тоест, трябват си знания по биология.

Е, Мецане, ти не си учил биология последната година за цяла година. Не защитавам новия модел, но различаването на гръбначни от безгръбначни на 13-14 години не би трябвало да е нещо сложно.

Аз съм притеснена от 2 неща:
1. Опасявам се да не пуснат прекалено лесен изпит, за да могат да кажат: “Ето, децата се справиха, родителите вдигнаха излишен шум”
2. Ще разберем как ще се кандидатства в Мг-тата чак напролет, а това ще повлияе на цялото класиране и избор на паралелки.

# 160
Защо чак напролет?

# 161
  • Варна
1. Опасявам се да не пуснат прекалено лесен изпит, за да могат да кажат: “Ето, децата се справиха, родителите вдигнаха излишен шум”
То това не е излишен шум. Прекалено лесен изпит означава наказване за всяка техническа грешка.

# 162
То това не е излишен шум. Прекалено лесен изпит означава наказване за всяка техническа грешка.

Точно това имам предвид. Статистиката ще е супер, успеваемостта - по-добра от предните години. А в София класирането ще е ужас, но това не се отразява в статистиките.

Напролет - защити тогава публикуват държавния план-прием с критериите за прием.
Евентуално по-рано ще се знае дали текущите седмокласници ще продължават автоматично, но какъв ще е регламентът, предполагам ще знаем напролет.

# 163
  • Където морето целува небето...
Успешна учебна година на всички наборчета! Да са здрави, устремени и да успяват с лекота! Вярвам, че всички ще се справят и на 15.09.2026 ще си пожелаваме "Успех" в новото и най-желано от тях училище!
На вас, майки и татко, пожелавам здрави нерви, повече търпение, силно кафе и хубаво вино! Кафето и виното вярвам, че ще пием заедно. Нека запазим добрия тон в темата, както е било през последните шест години, защото крайната ни цел е обща - да си съхраним поне някаква част от нервната система до юли месец Smile
Нека силата бъде с нас!

# 164
Успешна учебна година на всички.  Нека завърши с успех и да бъдат приети в желаното училище.

Общи условия

Активация на акаунт