Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 605
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте. Идвам при вас със седмокласничка, централно училище в София. Не съм писала с това дете в никакви наборни теми. Минала съм по пътя с баткото и съм доста chill, а и тя е доста амбициозна, съвестна и сравнително работлива, Абе свиркам си. За мен е глътка свеж въздух, че баткото е от сериозно енергоспестяващите, както им казвахме навремето.
Целим или някоя от немските гимназии с втори език английски или някоя от английските с втори език немски. Евентуално АК, ама ни е малко под въпрос по стандартните причини. Заради есето започна да ходи на уроци от март месец, но през шести клас уроците не бяха всяка седмица, ей така за подкрепа малко. Смятам да се записвам редовно при вас. Успех на всички седмокласници.
Дописвам, че видях че сте обсъждали допълнителните занимания. Моята ходи три пъти на спорт в седмицата уроци по български и математика и школа по български и математика от училището. Предполагам, че във времето ще започна да отпадат някои неща, макар че не виждам кое точно. Тя си ги иска всичките, че даже би се записала и на още нещо допълнително, ако има от училище. През всичките години е ходила на много и най-различни допълнителни занимания по неин избор, не мисля да ги ограничавам аз, тя сама си преценява когато й идва в повече и мислим какво да правим.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 15:50 от Минерва

# 391
Здравейте, идвам с въпрос малко извън темата- наборката ме "изненада", че вече съвсем не вижда дъската... Търсих тук за препоръки за очен лекар, но намирам само отпреди време. Някой наскоро да е правил очила за детето и да може да сподели добър лекар (за София)?
Иначе при нас повечето входни минаха миналата семдица, утре е по български. Опитва се да "влезе в час" девойката с режима и ритъмапо време на училище, но все още трудно се получават нещата.
Абсолютно препоръчвам д-р Иван Константинов, с когото навремето тук имаше и тема в бг-мама, в която той отговаряше на въпроси. От темата научих за него, водихме детето няколко пъти и сме изключително доволни. Той преглежда само деца, не и възрастни. Но нали и седмокласниците са деца. Дано още да си работи човекът, защото е възрастен и може да се е отказал, не знам, от няколко години не сме ходили... клиниката е на ул. Росица, мисля, че беше номер 21.

# 392
  • София
Работи, днес бяхме при него на преглед - Очна клиника Ден, записва се час в сайта.

# 393
  • пустинята Гоби
В очна клиника “Ден” ходя и аз, водя и децата. Работят с направления, записва се час от сайта, но е нужно потвърждение от тяхна страна. Ние ходим при д-р Рангелова. Доволна съм и от оптиката, последно поръчах детски очила там преди месец.

# 394
Детска очна клиника към Александровска. Водя децата там при д-р Младенов и по НЗОК. Д-р Лиляна Димитрова в Павлова, но работи само на частно. В Квартал Стрелбище също имало много добра докторка, на ул.Дедеагач.

# 395
Кога се очаква да излезе държавният план прием на училищата?

# 396
Кога се очаква да излезе държавният план прием на училищата?
По спомен от миналогодишната седмокласна тема април месец.

# 397
На сайта на МОН са качили още примерни задачи от СТЕМ дисциплините.

# 398
  • София
3 от 5 вкъщи ползваме очила/лещи, та наборката минава редовно на годишен преглед с големите и тя. И аз водя в Александровска. Добри отзиви имам от Велева и Галя Димитрова (но за нея много се чака), после минахме към Младенов и ние. Там може и платено, ако човек иска по-скоро преглед.
Мина РС при нас миналата седмица - основно административни въпроси, но и учителките по БЕЛ и МАТ говориха по-подробно за подготовката и как очакват да работят с децата. Ще направят по 1 пробно НВО през април след ваканцията с реално времетраене в следобедните часове. Нашите учат само сутрин цяла година.
stella1977, ДПП трябва да е одобрен до края на април, а проекта го представят месец по-рано. Та тогава ще видим какви паралелки ще планират училищата за 2026/2027. Интересно ми е дали дотогава ще влязат в сила очакваните промени на учебните планове за двата гимназиални етапа. Всъщност това ми е най-голямата въпросителна - какви ще ги надроби министъра за чуждоезиковото обучение - от там много зависи подредбата на желанията на девойката.

# 399
  • пустинята Гоби
В Александровска болница много неприятно впечатление прави, че за определени лекари е възможен само платен прием. Аз живея срещу болницата и се отказах да водя децата си там по тази причина. Не, че не съм ги водила на платен прием и там, и другаде, ама в държавна болница да ти искат пари за всичко, за мен не е ок.

Да попитам родителите, чиито деца ходят на курсове за подготовка за НВО, колко часа продължава курса?

# 400
Аз вече съм извън интересите си към курсове на този етап, но със сигурност знам, защото ходихме там - в Образователните е два часа и 45 минути, което си беше добре откъм подготовка на моя внук.

# 401
Аз мога да кажа за Междучасие - 2 астрономически часа на предмет.

# 402
Дъщеря ни е в Дарика, математиката е 2х час и 45 минути, Бел: веднъж седмично.

# 403
  • София
МОН са пуснали допълнителни примерни задачи. На мен ми се струват доста трудни някои (спрямо моето дете, напр. тези с изчисляването на мащаба със сигурност ще ги обърка).
https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/natsionalno-vanshno-otseny … hX7AhnI2IpIryBCPg

# 404
А дали има някой отзиви от Веди, курсовете по математика? Дали ще адаптират материала съобразно новите особености на изпита?

Общи условия

Активация на акаунт