Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 627
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
  • пустинята Гоби
Там е работата, че голяма част от задачите са с имформация по даден предмет, ама се изчисляват математически. Няма как учител по биология да ги подготви за тях.

Изчисляването на мащаб се учи в 6 клас наистина, в домашното за лятото на моето дете имаше такава задача.

# 421
  • София
Аз не казвам, че не се учи. Казвам, че моито дете ще окапе там. Особено на тези с дългите условия....

# 422
Погледнах и аз задачите. Трудни ми се видяха тези по химия, но и аз лично доста съм позабравила химията и разтворите. С едни скорошни знания може и да не са толкова трудни, не знам.
От останалите видях 1 задача с неясно условие ("в" подточка на първата химична задача - не става ясно дали питат за колко гр. сол общо да добавят към разтвора или към първоначалното количество колко да добавят), 1 която няма един единствен верен отговор (6-та от географията) и 2 с уловка (7 и 8 по биология, а в зависимост от отговора може би и на 10та четвъртата точка).
Задачата за населението на Италия не ми е подвеждаща, защото като се сметне гъстотата може отговорът да е само един, без значение за коя държава са стойностите в условието.
А с мащаби бая задачи решаваха нашите миналата година.

Мен обаче от цялата работа ме притеснява, че примерните задачи са с много големи амплитуди в трудността - от такива, които може с един поглед да решиш (задачата за ориза), до такива с уловки + сметки + теоретични знания.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 21:55 от _Mishlence_

# 423
Изчисляване на мащаб е един от най-малките проблеми. Какво ще кажете за примерните задачи по химия и физика? Задачи от смеси и сплави се учи в един урок в рамките на 2 учебни часа по математика.Не съм убедена, че при това ниво на подготовка, децата ще успеят да се справят с дадените задачи. Според мен и голяма част от възрастните не знаят какво е mol/L.
Поне в няколко от примерните задачи видях, че има неяснота при зададените въпроси (зад.1-химия). Защо не са публикували отговорите на задачите, за да могат всички да се ориентират какво се очаква като кратък свободен отговор?
Остава да се надяваме, че до НВО отговорните лица ще направят апробация на тестовите задачи.

_Mishlence_ писали сме по едно и също време. Simple Smile

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 23:24 от Lizi

# 424
Не посмях да отворя задачите днес, че имам много работа.
На мен лично след прочетеното ми остава да се надявам всички кандидатстващи да се изложат порядъчно, поне да стартираме при равни условия, и бирата 😁😁

# 425
Погледнах по диагонал задачите и като най-лесни за мен се зачетох само в географията. И то само в кратките без диаграми. Ами да вземем една осма задача (география). Лесна, та дрънка, уж, обаче тези устойчиви мерки в комбинация с цялата планинска територия (а и децата знаят или ще узнаят, че не само част от планините, а и мн. др. територии за под "устойчиви мерки", поне на хартия) - е как да се реши? Исках, ама нямам желание да прочета другите задачи.
Наздраве! 🍸

# 426
  • Пловдив
Не посмях да отворя задачите днес, че имам много работа.
На мен лично след прочетеното ми остава да се надявам всички кандидатстващи да се изложат порядъчно, поне да стартираме при равни условия, и бирата 😁😁
Така ме развесели с това "всички да се изложат порядъчно"😀🍺

# 427
  • Варна
mol /L нямам представа какво значи. Убедена съм, че и синът ми няма.

# 428
Децата едва сега започват новия материал за 7 клас и е съвсем нормално да не знаят повечето понятия. На мен дертът ми е не дали ще научи каквото има да се учи, а дали "уловките" няма да граничат с абсурди. Защото на примера, който дадох с 8 задача по география, той се сети за резервати, паметници на културата и др. под., по-голямата част от които въобще не са в планински територии и дори не зная дали би сгрешил с тези си налични знания или аз бих сгрешила с противоположния отговор.

# 429
Изненадахте ме неприятно с тези задачи след театъра. Утре ще ги гледам живот и здраве и ще ви чета. При нас учител по физика и химия не се вясна на родителската среща. Очаквам подготовката за НВО да е нулева Smile По география и математичката твърдяха, че тези задачи винаги си ги било имало в НВОто, да не се притесняваме. Аз се облещих на новите "примерни" задачи. Тези с плътността по физика ще ги реши госпожицата. По химия 8 задача я има с избираем отговор в учебника на Анубис. Точно с азот и кислород, но за да им е весело на децата са избрали азота, който може да е от 1 до 5 та валетност спрямо кислорода. Подобна има и в олимпиадата областен кръг 2017та.... 8ма по география и аз не мога да я реша, защото не е ясно какви територии са обект на тези устойчиви мерки. По биология съм в ужас от задачите.... Аз и друго си мисля с тези графики ще е много важно всичко да е изпечатано качествено.... Не ми се мисли какво се случва, ако на дете се падне нещо, което не се вижда и то не се престраши да се оплаче Sad Почвам аз в МОНски дух да разработвам статегия за запълване на запасите с леко и силно алкохолни питиета (поне за мое успокоение) и не знам розмарин май се даваше на децата да миришат за добра памет ...

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 00:02 от jsed

# 430
  • София
Мда, розмарин- може в саксийка на бюрото. Ако не друго, чудна подправка е за картофи на фурна.  А девойките могат да правят настойка за измиване на косите.  И да не докарат добра памет, поне - на хубост с буйни коси Simple Smile
БЕлото си е добре, но от утре май идва сезон и за червено. Ха, наздраве!

# 431
Мен, между другото, най ме възмути 9та задача от географията. Уж лесна, ама трябва да се съберат 15 числа от диаграма и да се сметне процент от тях. Колкото и бързо да смяташ това са 14 събирания и то които взимаш от диаграма. Шансът някъде нещо да се обърка е голям.

# 432
  • Пловдив
Мен, между другото, най ме възмути 9та задача от географията. Уж лесна, ама трябва да се съберат 15 числа от диаграма и да се сметне процент от тях. Колкото и бързо да смяташ това са 14 събирания и то които взимаш от диаграма. Шансът някъде нещо да се обърка е голям.

И на мен тази задача ми се видя много трудоемка. Моят син само нея бе я решавал над 30 минути, като не и сигурно дали накрая ще е вярна 🤣
Аз започвам да се настройвам за нисък резултат на матурата с тия задачи. Без това математиката му е най-слабият предмет, та сега съвсем ще я втасаме 😞

# 433
  • София
Отделно ме напрегнаха и условията, съдържащи приблизителни стойности (около 1 милион насекоми, задачата с 14те стойности, които да се съберат и т.н). Не могат ли да дадат твърди и ясни числа, какво толкова, ако не е вярно в действителност.

# 434
  • София
Няма да се напрягате. Всичко е за децата, с главно Д! Ай мале, дано поне второто ми дете да е набор с детето на Шиши, че да има малко справедливост "за Хората!".
Тази седмица е имало входно по БЕЛ- тест граматика и литература, теза и четене с разбиране. Два пъти вече при различни обстоятелства, му се пада един и същи цитат. Изписал бил всичките 12 реда, които имал в бланката. Сега, какво пише на тях е съвсем друга работа.. Заръчала съм му да си намери там някаква готова разработка на този точно цитат и да я научи със запетайките до юни следвашата година Joy

Общи условия

Активация на акаунт