Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 613
  • 745
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Недейте толкова много да го мислите. Каквото е, такова. Аз никакви задачи, публикувани от МОН, не смятам да гледам. Те не знаят в момента какво ще правят с тоя нов формат и само се упражняват за наша сметка. Радвайте се, че поне нашите не ги хваща това с интегрирания изпит по БЕЛ, че това ще бъде страшно чудо. Аз съм убедена, че няма да дадат трудни интегрирани задачи, но ще видим.
Няма смисъл да ги побъркваме децата на тази тема. Нека са спокойни и уверени. А и да са по-трудни някои от тези задачи на изпита, всички деца ще изкарат малко точки на тях и така ще се влиза навсякъде с по-нисък бал.

# 436
Мили майки, ПОДАРЯВАМ помагала ….

Освен тях също подарявам книжката за състезанието на НПМГ по география, в която са решавани с молив и може да се премахнат спокойно отговорите.
Предпочитам лично предаване в Сф.

Успешна година!

Ред. Остана само географията!!

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 19:33 от second

# 437
  • пустинята Гоби
Снощи решавах с мойто чедо входящия тест в края на учебника по География, и там имаше въпроси с уловка. Цитирам по памет - коя от монархиите в южна Европа е най-голяма по територия. Отговорите бяха Италия, Испания, Швеция и май Франция/Германия. Моето дете нямаше затруднения да каже отговора.

# 438
В момента Испания е най-голямата, но за какви монархии, в кой период става дума, не знам, очевидно не е за сега, защото сега Италия, Франция и Германия не са монархии.
И аз мисля като Магента, че е невъзможно да дадат такива задачи, които са от линка. Такива задачи по химия навремето даваха само на олимпиади, и то в гимназията. Тези по физика са по-лесни, но и там си трябват знания. По биология такива задачи изобщо не се решават в училище. Невъзможно е да дадат това. Със същия успех могат да дадат и тест по санскритски върху китайска граматика, резултатът ще е същият.

# 439
Въпросът по География не е подвеждащ, а направо грешно зададен. Ако беше по История щеше да е различно.

# 440
  • пустинята Гоби
Аз по памет цитирах въпроса, ако учебниците на децата ви са на Просвета, тестовете са отзад. Точно, че останалите страни не са монархии, а Швеция не е в южна Европа, отговорът явно е Испания. Тази година децата изучават География и кономика, така че може би въпросът си е на мястото.

# 441
За мен въпросът по география не е подвеждащ, а елементарен, защото може без абсолютно никакви знания за територията на държавите да се отговори, имайки предвид, че от изброените държави само 2 са в южна Европа, а от тях само едната е монархия.

# 442
  • Варна
Да де, ама Европа нали я учат тази година? Какъв входящ тест, включващ въпрос от Европа? Просто е неадекватно, колкото и елементарен да е сам по себе си.

# 443
  • пустинята Гоби
Ааа това ли е неадекватното, аз исках само да дам пример за подвеждащ въпрос. Отзад имаше и изходящо ниво, което детето искаше да реши с мен, защото съм зле по география, за разлика от него.

# 444
По химия още нямат учител,
Преподава им някакво дете в 12 клас, колкото да не гледат в тавана или по-скоро да не срутят училището. Моят се тръшка как няма да остане в училището си и ще трябва да учи някъде, където математиката не е на почит…

# 445
Най-сетне мина нашата родителска среща. Проточи се над 2 часа и накрая половината от учителите дори не успяхме да ги видим.
Школите за подготовка за НВО към училището започват от следващата седмица.

Госпожата по математика каза, че тази година ще им дава страшно много домашни за упражнения. Каза, че някакви деца и родители ѝ се оплаквали, че тази година ще им е много натоварена и няма да имат време за домашни, защото ходят и на школи, но тя каза, че е нейна работа да подготви децата за НВО и няма да прави компромис с това. Каза, че решението да се ходи на школи е лично и тя няма да неглижира работата си заради това.

Госпожата по БЕЛ каза, че тя лично е против школите. Каза, че те дори ѝ пречели да си върши работата, че в школите масово гледали да препускат по материала и да вървят напред. Съответно когато тя стигне до материала децата вече са го слушали и не им е интересно, скучно им е, не внимават и съответно тя не може да ги научи на това, което иска. Каза, че с децата още от 5ти клас пишат преразкази, миналата година и двете класни са им били по формата на НВО и тази ще правят още много такива тестове.

Някой беше питал за пробни изпити в Пловдив. В нашето училище ни казаха за следните, които ще се провеждат в него:
• 25 октомври - състезание Димо Малешков по формат на НВО (безплатен по случай 55-годишнината на училището)
• февруари - състезание Румен Грозданов по формат НВО
• април и май - официални пробни изпити на МГ

# 446
  • пустинята Гоби
И учителката по Бел на моя синковец е против школите, той няма да ходи на такава, но честно казано децата на моите близки, който са посещавали такива изкараха добри оценки на Нво-тата. Една част от тях са нямали добра подготовка в училище, но други са имали. Та истината е някъде там.

# 447
Ами и аз съм против школите, но като не виждам резултат в училище,  нямам избор. Новата учителка може да е отлична, но тя за една година няма как да вземе 2, така че си плащам школата. По отношение на домашните,  училището си е училище,  колкото домашно им дадат, толкова трябва да напишат.  Наистина школите са по желание и не трябва да се оправдаваме с тях.  Освен това и в темата се писа, че колкото повече еднакви задачи решават, толкова по-добра рутина развиват и им е по-лесно.

# 448
  • София
Аз мисля, че най-добрият вариант е допълнителната подготовка за НВО  в училище при същия учител, който им води основните часове. Но не всяко училище предлага такава и то на добро ниво. Често децата ходят на школа и започват да не внимават в часовете по предмета в училище. Имат и двоен обем домашни, преуморяват се, недоспиват си, писва им и се демотивират. Все пак това е маратон в продължение на 9 месеца. Имат нужда и от спорт и от почивка, особено през ваканциите. Всякакво презорване, освен че е излишно, може да има и обратен ефект върху усвояването на материала и накрая върху резултатите.

# 449
При нас в старото училище постоянно се сменяха учителите по БЕл и мат. Всеки нов им набиваше канчето, че стария на нищо не ги е научил. Ако бяхме там подготовката щеше да е посредствена. Сега, в новото, положението е различно. По математика госпожата страшно се раздава и според мен ученици били три години при нея нямат нужда от школа, но за моето дете не съм сигурна дали ще успее да навакса. С други думи не ми стиска да я спра от школата. Госпожата по БЕЛ е нова за училището и за момента също ми се вижда супер. Мисля че ще даде добра основа. Но и тук две години назад греда. За тези две години е направила само един преразказ. Вчера за първи път са правили теза, т.е. моята не знам дали децата от класа са правили при предходната учителка. Така че школа ще има. Мисля ако видя, че нещата вървят добре и на пробните се справя добре може и да я спра поне от единия предмет, но засега не смея.

Общи условия

Активация на акаунт