Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 595
  • 745
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Направо настръхнах като видях тези задачки. Между другото учителите дали са подготвени и те да решават такива задачи, това се замислих.
Тази година ми се струва, че училищата няма да се бият в гърдите...вижте какъв е високия приемен бал, голямо чудо ще бъде.
Относно курсовете ще действам както при каките миналата година...БЕЛ в Междучасие, МАТ с мен, въпреки че заради тези задачи от МОН почвам да се чудя дали някъде да не я запиша, но все още се чудя дали няма да я претоваря. Като че ли предпочитам да се упражнява там където е добре, по БЕЛ и задачите , а пък от тези по биология,химия...каквото направи.

# 451
  • София
Санче, кажи на детето да не се притеснява- една (възможна, щото нали не знаем все още какво точно ще има на изпита, докато не видим) химична задача, няма да му определи съдбините. Явно проблемът с липсата на учители е повсеместен, щом и в училище като вашето се случва. И вместо да разкарват децата като панаирджийски мечки да се снимат с медали и знамена, да вземат да помислят как да им предизвикат интереса в преподавателската сфера. Щото със сигурност не става чрез НВО.. Освен, ако не целим да сме някаква нация на откриватели, непрекъснати брейктру постижения и изобретения...
Школите не предлагат някакво тайно ноухау. Компенсират липсващи часове от програма, която иска много повече от 5 часа седмично. И докато при други математиката е 9 часа, при нас не е. Та това правят- точно толкова допълнителни часа, с все домашните, които биха им се полагали като редовни часове в училище. Е, в групата на моя синковец още от миналата година има и деца от частни училища и от МГта, където със сигурност имат повече хорариум.

# 452
  • София
Ами те учителите по Математика преподават в школите, що им е да се бъхтят в училище, да се оправят с дисциплината на 25 тийнейджъра в час и с тонове бумащина.

# 453
  • София
Вероятно има и такива, но аз не говоря за това, а и личната ни ситуация не е такава. Но и аз да съм учител- ми не бих преподавала още по толкова часа на добра воля и от състрадание. Разни ФУЧ, муч и пр. часове не работят във всички училища, при нас например тези часове са латински и история. Тъй че- всеки сам се оправя, както и във всичко останало в Територията.

Успех на шестокласниците с математиката на компютър днес! Даже не искам да си помислям за тях какво се пече следващата година.

# 454
  • София
О, надали някой учител води часове в училище за подготовка за НВО на добра воля, включват ги в ИУЧ или ФУЧ или и в двете. В частните има и часове за занимания по интереси и за самостоятелна подготовка - там също включват часове Мат и БЕЛ допълнително.
Факт е, че и по двата предмета само петте часа седмично не стигат.

# 455
  • пустинята Гоби
Каква добра воля, всичко допълнително извън учебната програма се заплаща на учителите.

# 456
  • София
Именно- където може да се случи.

# 457
  • Някъде по Дунава
Учителката на голямото ми дете водеше по един час седмично допълнително консултации за подготовка за НВО.

# 458
Нашите учители по БЕЛ и математика миналата година бяха направили група за подготовка за НВО, но не знам по колко часа са били.
Тази година казаха, че пак ще направят. Учителката по математика каза, че ще сформира група от 15 човека най-много, защото миналата година са били повече и са попаднали незаитерисовани ученици, които са пречели на останалите.

Моята дъщеря точно преди рождения си ден се разболя. Сутринта се събуди с главоболие, болка в коленете и Т 37.5. Оставих я вкъщи. Дано бързо отминава.

Получих помагалото за НВО по математика и природни науки. Разгледах го набързо, стори ми се хубаво.
Погледнах и задачите, които са качени на сайта на МОН, от телефона. Ще ги разгледам на компютъра, за да добия по-ясна представа.
Времето днес е ужасно. Преди 13 години по това време беше все още лято, ходехме по сандали и блузи без ръкави.

# 459
  • пустинята Гоби
И при нас учителите по БЕЛ и Математика са казали, че групите ще са малки, само със заинтересовани деца. Моето не е заинтересовано грам да ходи на допълнителни занимания, ама е старателно и заплашено от майка си с платени курсове (не, че по това време ще намеря места, ама той не го знае).

# 460
  • София
Няма подготовка за НВО при нас извън установените часове и този за консултации. М.г синът ми веднъж ходи на консултация по МАТ по свое желание, но сподели, че няма смисъл. Децата са били над двадесет (общо да четири пълни класа) и да иска, г-жата няма физическата възможност да обърне внимание на всички.

# 461
Няколко дни не съм ви чела, че се разболяхме. Гледам БГ Учебник вече издали помагало с интегрирани задачи, Веди също. Мисля да ги поръчам от Озон.
Поздравления на вашите учители за желанието да правят допълнителни занятия с децата. В училището на дъщеря ми обявиха само консултации, като миналите години. Консултацията по БЕЛ съвпада с 8ми час (физическо), който видиш ли бил задължителен. Не разбрах защо точно в 7 клас трябва да им го тупнат и това на фона на всичко останало.

# 462
Преди малко видях и тези нови сборници по интегралния формат:

Здравейте, някой, който все пак е успял да се сдобие с розовия сборник на БГучебник с тестове по математика, дали ще може да го сканира и сподели?

При нас подготовка за НВО няма, освен 2часа ФУЧ (сборна група само за отличници), които води директорката като нулеви в понеделник. Входните нива ги минахме, но някои са с петици за жалост, така че ще видим какво ще стане през срока. Ако първи срок не се изкарат шестици, втори срок е още по-невъзможно поради трудния материал, умората и стреса.

# 463
Да споделя смешен момент. Класната каза, че няма да ги кара да учат наизуст. И така прибира се снощи девойката и каза" Мамо, много ми хареса "Стани, стани, юнак балкански" и реших да го науча!" Много смешно ми стана, ако беше задължително, щеше да сумти и пуфти, но като има избор... Иначе браво на госпожата щом е успяла толкова вдъхновено да го представи, че девойката да поиска да го научи.

Иначе снощи реших да погледна домашните за школата и се оказа, че не ги е правила, била забравила. Доброто ми настроение бързо се изпари. Другата седмица ще я стягам повече, а не да решава задачи до посред нощ.

# 464
  • София
Ние нямаме допълнителна подготовка за НВО в училище. То и основната е.... Та няма как без уроци, за съжаление. Но домашните и уроците от училище са с приоритет. От школата по-миналата седмица имаше да направи 1 преразказ, тази седмица - 3!!! А тя ги прави много бавно (защото в училище не са правили изобщо). Поне ще свикне а ги прави и ще почне по-бързо. Сега един го пише по 2 дни след училище, след като си напише домашните.

Общи условия

Активация на акаунт