Моля за помощ!
Жена на 32 години, 24-дневен цикъл, изследван прогестерон на 21-ви ден: 7.85 nmol/L
Реф. стойности от лабораторията:
Progesteron
Фоликуларна фаза ( 0.18 – 2.84 )
Овулационен пик ( 0.39 – 38.1 )
Лутеална фаза ( 5.82 – 75.9 )
Менопауза ( <0.159 – 0.40)
5-7 дни преди начало на менструция силна раздразнителност, смяна на настроенията, много силно изразено подуване, подпухналост; качване на килограми в последните месеци, при положение, че активно спортувам.
Моля, насочете ме как да се стабилизирам. Все едно съм друг човек и не знам какво да направя. Никога не съм пила лекарства, не съм имала подобен тип проблеми.
Здравейте, вижда се, че прогестеронът е нисък, но е хубаво да се видят и другите хормони, и цялото изследване, което сте правили. За нисък прогестерон могат да са полезни билката витекс, масло от вечерна иглика, Progesteronum 5CH. Може да ми изпратите изследванията на mira@miradelcheva.com, за да се види цялата картина, както и дали има придружаващи заболявания.
Здравейте,
Ето останалите резултати, направени в 4-ти ден от цикъла, нямам придружаващи заболявания:

Здравейте, нужно е да се изследва причината за оплакванията. Дали стресът е повишен, тъй като високият кортизол може да доведе до понижаване на нивата на прогестерона. При интензивни физически тренировки също се повишават стресовите хормони, повишават се мъжките хормони и намаляват естрогенът и прогестеронът, което може да доведе до промени в месечния цикъл при жените. Хубаво е да се оцени натоварването, хранителният режим дали е балансиран, какви са нивата на стреса.
Здравейте отново,
Ето остатък от изследвания, за по-голяма яснота. Лично аз смятам, че е възможно нивата на кортизол да са по-високи и съответно всичко, което сте написали, да се отнася за моя случай. Премислям натоварването + хранителен режим.
На база пълната картина вече какво бихте ми препоръчали да започна?
Възмижно ли е нивото на TSH да е временно, бях много притеснена, докато правя всички изследвания, докато чакам и т.н., съответно пак да е реакция във връзка с ниво на кортизол, например? Септември месец при рутинни изследвания TSH беше 1.82.