Природни средства в подкрепа на женското здраве - потърсете съвет от Мирослава Делчева

• 7 530
  • 70
  •   1
Отговори
# 60
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте,

Моля за помощ!

Жена на 32 години, 24-дневен цикъл, изследван прогестерон на 21-ви ден: 7.85   nmol/L
Реф. стойности от лабораторията:
Progesteron
Фоликуларна фаза ( 0.18 – 2.84 )
Овулационен пик ( 0.39 – 38.1 )
Лутеална фаза ( 5.82 – 75.9 )
Менопауза ( <0.159 – 0.40)

5-7 дни преди начало на менструция силна раздразнителност, смяна на настроенията, много силно изразено подуване, подпухналост; качване на килограми в последните месеци, при положение, че активно спортувам.

Моля, насочете ме как да се стабилизирам. Все едно съм друг човек и не знам какво да направя. Никога не съм пила лекарства, не съм имала подобен тип проблеми.

Здравейте, вижда се, че прогестеронът е нисък, но е хубаво да се видят и другите хормони, и цялото изследване, което сте правили. За нисък прогестерон могат да са полезни билката витекс, масло от вечерна иглика, Progesteronum 5CH. Може да ми изпратите изследванията на mira@miradelcheva.com, за да се види цялата картина, както и дали има придружаващи заболявания.

Здравейте,

Ето останалите резултати, направени в 4-ти ден от цикъла, нямам придружаващи заболявания:

Здравейте, нужно е да се изследва причината за оплакванията. Дали стресът е повишен, тъй като високият кортизол може да доведе до понижаване на нивата на прогестерона. При интензивни физически тренировки също  се повишават стресовите хормони, повишават се мъжките хормони и намаляват естрогенът и прогестеронът, което може да доведе до промени в месечния цикъл при жените. Хубаво е да се оцени натоварването, хранителният режим дали е балансиран, какви са нивата на стреса.

Здравейте отново,

Ето остатък от изследвания, за по-голяма яснота. Лично аз смятам, че е възможно нивата на кортизол да са по-високи и съответно всичко, което сте написали, да се отнася за моя случай. Премислям натоварването + хранителен режим.
На база пълната картина вече какво бихте ми препоръчали да започна?
Възмижно ли е нивото на TSH да е временно, бях много притеснена, докато правя всички изследвания, докато чакам и т.н., съответно пак да е реакция във връзка с ниво на кортизол, например? Септември месец при рутинни изследвания TSH беше 1.82.

# 61
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте,

Моля за помощ!

Жена на 32 години, 24-дневен цикъл, изследван прогестерон на 21-ви ден: 7.85   nmol/L
Реф. стойности от лабораторията:
Progesteron
Фоликуларна фаза ( 0.18 – 2.84 )
Овулационен пик ( 0.39 – 38.1 )
Лутеална фаза ( 5.82 – 75.9 )
Менопауза ( <0.159 – 0.40)

5-7 дни преди начало на менструция силна раздразнителност, смяна на настроенията, много силно изразено подуване, подпухналост; качване на килограми в последните месеци, при положение, че активно спортувам.

Моля, насочете ме как да се стабилизирам. Все едно съм друг човек и не знам какво да направя. Никога не съм пила лекарства, не съм имала подобен тип проблеми.

Здравейте, вижда се, че прогестеронът е нисък, но е хубаво да се видят и другите хормони, и цялото изследване, което сте правили. За нисък прогестерон могат да са полезни билката витекс, масло от вечерна иглика, Progesteronum 5CH. Може да ми изпратите изследванията на mira@miradelcheva.com, за да се види цялата картина, както и дали има придружаващи заболявания.

Здравейте,

Ето останалите резултати, направени в 4-ти ден от цикъла, нямам придружаващи заболявания:

Здравейте, нужно е да се изследва причината за оплакванията. Дали стресът е повишен, тъй като високият кортизол може да доведе до понижаване на нивата на прогестерона. При интензивни физически тренировки също  се повишават стресовите хормони, повишават се мъжките хормони и намаляват естрогенът и прогестеронът, което може да доведе до промени в месечния цикъл при жените. Хубаво е да се оцени натоварването, хранителният режим дали е балансиран, какви са нивата на стреса.

Здравейте отново,

Ето остатък от изследвания, за по-голяма яснота. Лично аз смятам, че е възможно нивата на кортизол да са по-високи и съответно всичко, което сте написали, да се отнася за моя случай. Премислям натоварването + хранителен режим.
На база пълната картина вече какво бихте ми препоръчали да започна?
Възмижно ли е нивото на TSH да е временно, бях много притеснена, докато правя всички изследвания, докато чакам и т.н., съответно пак да е реакция във връзка с ниво на кортизол, например? Септември месец при рутинни изследвания TSH беше 1.82.

Здравейте, нивата на щитовидните хормони FT3 и FT4 не са оптимални и са близо до долна граница. Хубаво е да се повтори пак щитовидният панел и ако пак са така изследванията, да се провери и за дефицити на витамини и минерали. Покачването на килограми може да е свързано с щитовидната жлеза. Ако искате, направете изследванията и ми пишете на mira@miradelcheva.com, за да направим цялостна програма за промени в хранене, повлияване на дефицити, подобряване на стреса и емоционалното състояние и подкрепа на хормоналния баланс.

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 10:51 от Рaдост

# 62
  • София
Здравейте, какво бихте предпоръчали при завишени андрогенни хормони, конкретно андростендион и тестостерон над нормата. Лекарите ми предлагат противозачатъчни, но към момента се притеснявам да ги започна

# 63
Здравейте, какво бихте предпоръчали при завишени андрогенни хормони, конкретно андростендион и тестостерон над нормата. Лекарите ми предлагат противозачатъчни, но към момента се притеснявам да ги започна

Здравейте, а какви са оплакванията по-конкретно? Ако цикълът е нередовен, може да вземете билката М2-Тон, тя помага за регулиране на цикъла и за хормоналния баланс при жените. Също индивидуална класическа хомеопатия може да е полезна, тя се определя според симптомите и цялостната картина.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 09:41 от Рaдост

# 64
Честита Нова Година, г-жо Делчева!Желая здраве и благоденствие на Вас и близките ви хора!Моля Ви за консултация за спешно намаляване на теглото, поради предстоящи медицински процедури!Има ли някакъв начин за промяна на хранителния режим/не драстичен/ или някакви природосъобразни средства?

# 65
Честита нова година, г-жо Делчева!
Благодаря ви за съветите и препоръките, които споделяте! Бъдете здрави!
Преди малко повече от 2 години е констатирана киста на левия яйчник с размери 4-5 см, проучих въпроса с алтернативното лечение и се спрях на тинктура от турта, като най-лесният вариант. Какво друго като хранителен режим или билка бихте препоръчали? Благодаря ви предварително.

# 66
  • София

Здравейте, а какви са оплакванията по-конкретно? Ако цикълът е нередовен, може да вземете билката М2-Тон, тя помага за регулиране на цикъла и за хормоналния баланс при жените. Също индивидуална класическа хомеопатия може да е полезна, тя се определя според симптомите и цялостната картина.

Здравейте, Честита Нова Година ! Нека ви донесе много здраве и радост.

Оплакванията са засилено окосмяване по брадичка и други андрогенни зони, както и се чувствам по напрегната/изнервена. Нямам проблеми с цикъла. Ще проверя за хомеопатия, благодаря!

# 67
Честита Нова Година, г-жо Делчева!Желая здраве и благоденствие на Вас и близките ви хора!Моля Ви за консултация за спешно намаляване на теглото, поради предстоящи медицински процедури!Има ли някакъв начин за промяна на хранителния режим/не драстичен/ или някакви природосъобразни средства?

Здравейте, Щастлива Нова Година и на Вас! Спешно отслабване не е много препоръчително, защото всички токсини, които са се натрупали в мастната тъкан, започват да се отделят в кръвта и това не е желателно. Хубаво е отслабването да става плавно и постепенно. Мога да предложа съвети и подходящ детокс режим с цел намаляване на теглото, но поне 3 седмици е добре да се предвидят, за да се спазват препоръките. Ако искате, пишете ми на mira@miradelcheva.com. За природните средства също е хубаво да проведем разговор, за да се ориентирам какво е подходящо за Вас като конституция и какви билки да предложа.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 10:48 от Рaдост

# 68
Скрит текст:

Здравейте, Честита Нова Година ! Нека ви донесе много здраве и радост.

Оплакванията са засилено окосмяване по брадичка и други андрогенни зони, както и се чувствам по напрегната/изнервена. Нямам проблеми с цикъла. Ще проверя за хомеопатия, благодаря!

Ако искате, ми пишете за среща/разговор, за да мога дам по-конкретни препоръки, на имейла mira@miradelcheva.com. Честита и здрава година и за Вас! Simple Smile

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 10:48 от Рaдост

# 69
Честита нова година, г-жо Делчева!
Благодаря ви за съветите и препоръките, които споделяте! Бъдете здрави!
Преди малко повече от 2 години е констатирана киста на левия яйчник с размери 4-5 см, проучих въпроса с алтернативното лечение и се спрях на тинктура от турта, като най-лесният вариант. Какво друго като хранителен режим или билка бихте препоръчали? Благодаря ви предварително.

Здравейте, радвам се, че е полезно! Simple Smile За кистата, освен турта, може да се направи и хомеопатична терапия, тук има много варианти за избор като Phоsphorus, Thuja и др. Най-добрият вариант е да не се практикува самолечение, а според индивидуалната картина от симптоми да се избере най-подходящото за Вас средство, което се случва след подробно интервю. Това включва както физически оплаквания, минали заболявания, фамилна анамнеза, така и начина на живот и психо-емоционалното състояние.

# 70
Здравейте, има ли природно средство за намаляване и спиране на продължително кървене (цикъл, пременопауза). В момента ползвам витамин С и кръвоспиращо в такива случаи. Потвърдено е гинеколог, че съм клинично здрава, след обстоен преглед.

Общи условия

Активация на акаунт