Природни средства в подкрепа на женското здраве - потърсете съвет от Мирослава Делчева

• 1 002
  • 15
  •   1
Отговори
  • www.bg-mamma.com
Мирослава Делчева е магистър-фармацевт, натуропат и класически хомеопат. През последните 20 години надгражда медицинското си образование с интегративни методи като класическа хомеопатия, натуропатия, Аюрведа, Шуслерова терапия, хранителна терапия.  

Мотивацията ѝ е да бъде полезна в консултациите си с природосъобразни и безвредни средства за профилактика и лечение. В платформата ни е позната с темата си, посветена на наразположенията по време на бременност и храненето на децата до 3-годишна възраст, която е достъпна за четене в Архив.

Провежда консултации за подобряване на физическото и психо-емоционалното състояние чрез методите на класическата хомеопатия, натуропатията, Аюрведа, Бахова терапия, Шуслерова терапия и нутрициология. Провежда Аюрведични лечебни терапии с цел облекчаване на физически и психо-емоционални оплаквания. Провежда лекции и мастър класове, в които предоставя здравно образование на достъпен език.

Автор е на няколко книги за балансирано хранене, наръчници за детско хранене; консултант на медицинска литература. Член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, Европейският комитет по хомеопатия, Международната медицинска хомеопатична лига и Българско сдружение Аюрведа.

В настоящата тема Мира ще отговаря два пъти седмично на въпроси относно:  

Женско здраве и природна медицина;
Хашимото и повлияване ;
Менопауза и перименопауза;
Стрес и природни начини за подкрепа;
Хранителни добавки;
Аюрведични билки;
Бахова и Шуслерова терапия за женско здраве.

Полезни ресурси и повече информация може да намерите на: www.miradelcheva.com

Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.

#СпециалиститеГоворят #хомеопатия #аюрведа #природнамедицина #здраве #женскоздраве

Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 14:48 от Пeтя

# 1
Здравейте, дали имате някакво лечение за гастрит

# 2

Здравейте, хубаво е да имам повече информация за оплакванията, какви изследвания са правени, каква е терапията. Като общ съвет без да е индивидуално съобразен, мога да препоръчам Шуслерови соли номер 8 и 9 по 5 табл. дневно, както и билковия препарат Гастритол. Може да ми пишете на mira@miradelcheva.com с повече детайли за състоянието.

# 3

Гастритът е дисбаланс в Питта доша според Аюрведа, излишък на огъня като елемент. Препоръката е да се избягват пикантни, люти и кисели храни, пържено, мазно, домати, чесън, лук, червено месо, колбаси. Да се наблегне на сготвена храна с пресни зелени подправки, кориандър, кимион, куркума, копър, джинджифил. Могат да се ядат зеленчуци, ориз, картофи, бяло месо, немазна риба, от млечните - прясно сирене, извара, прясно или кисело мляко, ако няма непоносимост, яйца, плодове като ябълки, банани, праскови. Да се избягват твърдите и зрели сирена.

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 11:45 от Рaдост

# 4
  • Sofia
Здравейте, има ли някакво природно лечение на вагинални гъбички. Още от 5 годишна имам проблеми с тях. Тогава бяха казали на майка ми, че най-вероятно са от плувния басейн. От както се помня, все имам гъбички. Никакви лекарства, изписани от лекари или не помагат или имат временен ефект.  Имам постоянен проблем с имунната система и се налага често да приемам Изопринозин. Знам, че при слаба имунна система, гъбичките се развиват по-лесно. Бих била много благодарна за някакъв съвет за справяне с проблема.

# 5
Здравейте и благодаря за темата!

Искам да попитам за някои билки или натурални методи за засилване на женското репрудоктивно здраве с цел зачеване. Голям фен съм на аюрведа. По тип мисля, че се водя Пита, като цяло съм доста суха, не пия много вода и не се и потя. Нещо, което можете да ми препоръчате тук? Пия Шатавари, отразява ми се много благоприятно.

# 6
Здравейте, има ли някакво природно лечение на вагинални гъбички. Още от 5 годишна имам проблеми с тях. Тогава бяха казали на майка ми, че най-вероятно са от плувния басейн. От както се помня, все имам гъбички. Никакви лекарства, изписани от лекари или не помагат или имат временен ефект.  Имам постоянен проблем с имунната система и се налага често да приемам Изопринозин. Знам, че при слаба имунна система, гъбичките се развиват по-лесно. Бих била много благодарна за някакъв съвет за справяне с проблема.

Здравейте и благодаря за въпроса! При чести гъбични инфекции се препоръчва да спазвате нисковъглехидратна диета, като ограничите тестени, сладки храни, захар, подсладители, сладки плодове. Да наблегнете на зеленчуците, които действат алкализиращо, както и на адекватен калориен режим, източници на белтъчини и мазнини. След като въведете диетата, може да включите пробиотици и натурални антимикотици като чесън и масло от риган. Може да се използва и хомеопатично лекарство Monilia albicans. За ниския имунитет и често боледуване е най-добре индивидуална хомеопатична терапия, съобразена с медицинската история, оплакванията, емоционалното състояние и начина на живот.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 14:07 от Рaдост

# 7
Здравейте!Какво предлагате за Хашимото?

# 8

Искам да попитам за някои билки или натурални методи за засилване на женското репрудоктивно здраве с цел зачеване. Голям фен съм на аюрведа. По тип мисля, че се водя Пита, като цяло съм доста суха, не пия много вода и не се и потя. Нещо, което можете да ми препоръчате тук? Пия Шатавари, отразява ми се много благоприятно.

Здравейте, благодаря за въпроса! Сухотата е свързана с Вата доша и Вата дисбаланс, като конституция може да сте друга доша или комбинация от доши. Дисбалансите в момента са свързани с конкретни оплаквания, начин на хранене и живот. За Вата дисбаланс, както и за женската репродуктивна система, добре действа билката Ашваганда, която се използва и при стрес, безсъние, тревожност. Шатавари наистина е една от аюрведичните билки с много добро действие при жените както за репродуктивно здраве, така и за регулиране на цикъла, при менопауза. По отношение на хранене, двигателна активност, влияние на съня може да погледнете и тази статия за женско репродуктивно здраве: https://miradelcheva.com/dieta-i-nachin-na-zhivot-za-optimalno-r … oduktivno-zdrave/

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 14:08 от Рaдост

# 9

Здравейте, благодаря за въпроса! Сухотата е свързана с Вата доша и Вата дисбаланс, като конституция може да сте друга доша или комбинация от доши. Дисбалансите в момента са свързани с конкретни оплаквания, начин на хранене и живот. За Вата дисбаланс, както и за женската репродуктивна система, добре действа билката Ашваганда, която се използва и при стрес, безсъние, тревожност. Шатавари наистина е една от аюрведичните билки с много добро действие при жените, както за репродуктивно здраве, така и за регулиране на цикъла, при менопауза. По отношение на хранене, двигателна активност, влияние на съня може да погледнете и тази статия за женско репродуктивно здраве: https://miradelcheva.com/dieta-i-nachin-na-zhivot-za-optimalno-r … oduktivno-zdrave/

Много благодаря за отговора и за прекрасната статия! Следвам аюрведичен режим, в смисъл, че съм вегетарианка, не пия, не пуша, не консумирам кофеин. Изследванията ми показват, че всичко е точно, единственото, което не съм изследвала е за запушени маточни тръби.  Има ли още нещо, което бихте ми препоръчали, и като хомеопатия в моя случай? Ашваганда имам, и ще започна да консумирам. Преди време четох, че може да засили мъжки хормони, което да повлияе негативно на овулацията, и я спрях.

# 10
Здравейте,
Във връзка с препоръката Ви за прием на масло от риган в подкрепа срещу кандидата бихте ли споделили как и колко дълго може да се приема това масло. Правят ли се паузи или е за постоянен прием?
За съжаление и аз имам този проблем.

# 11

Здравейте, подходът при автоимунния тиреоидит на Хашимото е комплексен. Включва няколко важни стъпки като лабораторни изследвания и повлияване на дефицитите на витамини и минерали, свързани със заболяването. Дефицитите на селен, цинк, желязо, витамин Д са свързани с по-малко преобразуване на FT4 хормона в активен хормон FT3. Промяна на хранителния режим с изключване на възпалителните храни, тъй като говорим за автоимунно заболяване, най-вече глутена, много често изключване и на млякото и млечните.
Подобряване на чревното здраве и намаляване на пропускливата лигавица на червата чрез премахване на възпалителни храни и добавки като л-глутамин, колаген и др.

Индивидуално подбраната класическа хомеопатия действа добре за овладяване на симптомите на умора, мозъчна мъгла, тревожност и балансира емоционалното състояние. Някои аюрведични билки също се добавят като подкрепа за състоянието, те се подбират индивидуално според това кои са дисбалансите в момента. Обикновено при Хашимото има дисбаланс на Питта и Кафа дошите според Аюрведа, който се повлиява с промяна на хранителния режим, подходящи подправки и балансиращи билки.
Може да погледнете и тази статия: https://miradelcheva.com/lechenie-na-hashimoto/

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 14:09 от Рaдост

# 12
Скрит текст:

Здравейте, благодаря за въпроса! Сухотата е свързана с Вата доша и Вата дисбаланс, като конституция може да сте друга доша или комбинация от доши. Дисбалансите в момента са свързани с конкретни оплаквания, начин на хранене и живот. За Вата дисбаланс, както и за женската репродуктивна система, добре действа билката Ашваганда, която се използва и при стрес, безсъние, тревожност. Шатавари наистина е една от аюрведичните билки с много добро действие при жените, както за репродуктивно здраве, така и за регулиране на цикъла, при менопауза. По отношение на хранене, двигателна активност, влияние на съня може да погледнете и тази статия за женско репродуктивно здраве: https://miradelcheva.com/dieta-i-nachin-na-zhivot-za-optimalno-r … oduktivno-zdrave/

Много благодаря за отговора и за прекрасната статия! Следвам аюрведичен режим, в смисъл, че съм вегетарианка, не пия, не пуша, не консумирам кофеин. Изследванията ми показват, че всичко е точно, единственото, което не съм изследвала е за запушени маточни тръби.  Има ли още нещо, което бихте ми препоръчали, и като хомеопатия в моя случай? Ашваганда имам, и ще започна да консумирам. Преди време четох, че може да засили мъжки хормони, което да повлияе негативно на овулацията, и я спрях.

Здравейте, радвам се, че Ви е полезно! Ашваганда намалява хормона на стреса - кортизол, и увеличава естрогена. Хубаво е индивидуално да се прецени дали е подходяща според цялостната картина, но като общ съвет и при липса на противопоказания може да се приема. Хомеопатията винаги се препоръчва индивидуално, особено за хронични състояния след подробно интервю, което включва много информация както за физическото състояние, така и за психо-емоционалното.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 14:10 от Рaдост

# 13

Здравейте, подходът при автоимунния тиреоидит на Хашимото е комплексен. Включва няколко важни стъпки като лабораторни изследвания и повлияване на дефицитите на витамини и минерали, свързани със заболяването. Дефицитите на селен, цинк, желязо, витамин Д са свързани с по-малко преобразуване на FT4 хормона в активен хормон FT3. Промяна на хранителния режим с изключване на възпалителните храни, тъй като говорим за автоимунно заболяване, най-вече глутена, много често изключване и на млякото и млечните.
Подобряване на чревното здраве и намаляване на пропускливата лигавица на червата, чрез премахване на възпалителни храни и добавки като л-глутамин, колаген и др.

Индивидуално подбраната класическа хомеопатия действа добре за овладяване на симптомите на умора, мозъчна мъгла, тревожност и балансира емоционалното състояние. Някои аюрведични билки също се добавят като подкрепа за състоянието, те се подбират индивидуално според това кои са дисбалансите в момента. Обикновено при Хашимото има дисбаланс на Питта и Кафа дошите според Аюрведа, който се повлиява с промяна на хранителния режим, подходящи подправки и балансиращи билки.
Може да погледнете и тази статия: https://miradelcheva.com/lechenie-na-hashimoto/

Благодаря Ви за подробния отговор и съвети!

# 14
Здравейте,
Във връзка с препоръката Ви за прием на масло от риган в подкрепа срещу кандидата бихте ли споделили как и колко дълго може да се приема това масло. Правят ли се паузи или е за постоянен прием?
За съжаление и аз имам този проблем.

Здравейте, маслото от риган може да се приема по-продължително време, стига да нямате алергична реакция към него. Може да го приемате за начало за 2-3 месеца, има варианти на капсули, които са по 1 на ден или на капки по 4-5 капки дневно директно в устата или в чаша вода. Гледайте да има по-голямо съдържание на активната съставка Карвакрол.

Общи условия

Активация на акаунт