Избор на мъжко "цветно" име

• 3 021
  • 104
  •   2
Отговори
# 60
Гласувах за Росен, но и Калин ми харесва. Харесвам цветните имена, носят свежест, живот и красота.
Моите момчета са Росен и Ясен, та съм пристрастена в анкетата.
От приятелка със син Калин знам, че момчетата с това име празнуват на деня на Св.мъч.Калиник, а не на Цветница.
Разбира се, това не е задължително. Дъщеря ми Биляна празнува на Цветница, а не на Еньовден.

Обичам цветните имена. И петте ми деца са с такива. Жалко, че вече не може да празнуват всички заедно всеки път, защото някои от тях са големи и живеят далеч, но пък ми е мило, че делят общ празник.
Seaglass, може би си чела мен, но са 5, а не 4.
Познавам една майка на Калин, която не искаше да приема поздрави за сина си нито на Цветница, нито на Св. Калиник - била вложила в името на детето си само значението на думата "хубав" от гръцки и не искала да има имен ден - нейни си разбирания. А понякога именият ден е въпрос на приемане - дали големият, известен на всички празник, или по-малък и неизвестен такъв, но с името на светеца. Едното ми дете е с такъв тип име и вкъщи сме приели да празнуваме на малкия празник с точното име, но повечето хора не го знаят и масово честитят на големия празник. Тогава човек приема поздрави и благопожелания с усмивка и толкова Simple Smile , но го казвам, в случай че за някого е важно, защото се колебае към кой от няколко възможни имени дни да се насочи. Колкото до Биляна - подходящият имен ден е Цветница, разбира се - тогава по християнския канон празнуват всички представители на растителното царство и това е свързано с конкретна библейска случка - посрещането на Христос с палмови клонки. На Еньовден защо? Защото някой журналист си е изсмукал от пръстите някаква статия, без да се задълбочи, и оттам почват да се прикачват всевъзможни имена към всевъзможни дни и да се бълват в интернет-пространството... Името няма общо с името на светеца и празника - общо имат Яна, Янко и производните. А брането на билки е нещо чудесно като дейност и традиция, но какво общо има с християнството? Да го приемат за професионален празник на билкарите, разбирам, ама имен ден? То по тая логика Росен трябва да празнува имен ден на Спасовден - нали тогава има обичаи и вярвания, централна роля в които има росенът. Последното вероятно ви звучи абсурдно. Затова на мен така ми звучи и предпоследното.

# 61
"Калин" е от дърво, не от цвете. Женските имена звучат приемливо и цветни, и дървесни, но мъжките са по-капризни.

# 62
Може би под "цветни" се разбира празнуващи на Цветница. И аз в този смисъл съм го използвала. А те могат да са цветя, дървета, храсти...

# 63
Точно затова само Явор и Калин са подходящи за мъже.
Росен защо пък празнува на Цветница?

# 64
  • София
Дева, защото това е росен:

# 65
Благодаря, Фивър! Не знаех, че има такова цвете. Blush
Понеже и Росица отскоро чувам да празнува на Цветница, та се чудех от роса ли идва, защо не на Еньовден.

# 66
И двете имена са прекрасни Simple Smile
Гласувах за Росен, защото ми се струва по-рядко срещано.

# 67
  • SF
Капка и Росица могат да празнуват и на Водици (Йордановден).
Като моя пример с колегата Даниел на баба си Данче, който с радост ни черпеше на Богоявление.
Росен е цвете, но върви като словосъчетания: Росен здравец.

# 68
Росен може да празнува и на св. Дросида (Росица) Римска - 22 март:
https://bnr.bg/post/102128309/carkoven-kalendar-22-mart-2025-g.

# 69
Вместо Калин предлагам  Камен.

# 70
  • София
Камен обаче празнува на Петровден.

# 71
С тия разговори за имени дни, да не забравяме все пак, че авторката търси празнуващо на Цветница мъжко име, а не възможности за имен ден на Росен.
И, да, мъжките "цветни" имена са по-капризни от женските. Най-хубавите (според моите предпочитания) са вече коментирани или поне споменати. Не мога да се сетя за други подходящи. Приемливи ми се струват и Здравко (вече беше споменато, и ако не ги притеснява, че завършва на гласна) и донякъде Върбан. Но има и такива, които изобщо не бих ги препоръчала в наши дни, например Карамфил, Трендафил и Нарцис (да, и последното е реално име на реален човек)... Сетих се, че познавам и Мак - то пък е по-скоро за темата за необичайните имена.

# 72
  • SF
Върбан?

# 73
Върбан няма никакво кратко обръщение. Имам колега, Върби  му казваме, но не е много добре.

# 74
Здравко и Върбан не смятам, че се вписват в представите ни.
Може би ще върнем Ясен за обмисляне, заедно с двете имена от анкетата. Аз очаквах от нея някакъв превес на едно от имената, просто да видя как се приема отстрани, но те вървят наравно.

Общи условия

Активация на акаунт