Избор на мъжко "цветно" име

• 3 053
  • 104
  •   1
Отговори
# 75
Горан? Не помня дали е предлагано вече, пък и Явор + Горан не ми звучи така добре както Явор с Росен или Ясен.

# 76
  • София
Понеже се търси име, празнуващо на Цветница, Горан не е подходяща идея. Горан и Горица празнуват на Св.Силвестър, понеже името идва от Силва - гора.

# 77
По същата логика всички имена, които произхождат от име на дърво, би трябвало да празнуват на 2-ри януари, включително Явор и Ясен. Според мен, тъй като не става дума за име на светец и съответно за производни на неговото име имена, предполагам ще е допустимо Горан да празнува имен ден на Цветница заедно с брат си Явор, друг е въпроса дали самото име Горан е хубаво.
Изобщо, колкото и да харесвам Цветница като празник и ден за имен ден, празнуването на имен ден тогава ми е малко странно, защото по моите разбирания имен ден е да си кръстен на светец и той да ти е покровител. И кой светец закриля родените с цветни имена? Факт, дъщеря ми също е с цветно име (повече билка, отколкото цвете), избрано първоначално точно с идеята да празнува на Цветница, но с годините наложихме Еньовден за неин имен ден като по-подходящ по ред съображения.

# 78
  • София
Не е това логиката. Става дума за буквален превод на името, а не за събирателно, иначе всеки може да празнува, когато си реши.

# 79
  • До хладилника, който обичам
но за мен минус и при двете е липсата на хубаво галено
Не всички държат да има галено име. Аз например не харесвам галени имена и не ги ползвам, освен ако хората сами не кажат, че ги предпочитат.

# 80
Също гласувах за Калин от посочените. Ако сте отворени и за други предложения, Дилян е моето.

# 81
Сетих се, че преди време имах колежка Багряна, та може да ви хареса и Багрян евентуално. Значи "цветен, пъстър".

# 82
Предложих Камен, защото не мисля, че предлаганите цветни имена са равностойни на Явор. И вместо да се премятат едни и същи, може би трябва да се излезе от тая рамка и да се потърсят нови. За мен добър вариант са: Орлин, Кирил (от съседна тема), Дамян...

# 83
Авторката иска детето й да има имен ден на Цветница, също както другите й две деца, затова такива имена се предлагат. Само не разбрах как се казва момичето, че може да дублираме имената.

# 84
Лиляна се казва.

# 85
Лиляна, Явор и Ясен звучи много добре. Не бих избрала Дилян и Билян, защото се различават от Лиляна само с първа и последна буква.

Росен също стои добре до тези имена.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 13:52 от Radilena

# 86
Явор и Ясен ми звучи като имена на близнаци. Калин не го свързвам на първо чуване с дървото.
За мен Росен е най-подходящо - Явор, Росен и Лиляна.

# 87
  • София
И от мен - Явор, Росен и Лиляна.

# 88
  • До хладилника, който обичам
Калин, че да може от малък да си казва името Grinning добре се връзва с брата и сестра си, Калин, Явор, Лиляна. Харесвам Калин/Калина много повече от Росен/Росица.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 11:08 от Бу

# 89
  • SF
Здравко и Върбан не смятам, че се вписват в представите ни.
Може би ще върнем Ясен за обмисляне, заедно с двете имена от анкетата. Аз очаквах от нея някакъв превес на едно от имената, просто да видя как се приема отстрани, но те вървят наравно.

Логично е. И двете имена са много хубави! Гласувала съм за Калин, но и аз не знам защо. В момента бих дала вот за Росен. Ако знаете какъв красив висок Росен познавам!!! Обаче му казваме Роска. Аз му казвам Рос, защото съм фен на Приятели. На колегата Калин - Кали.

Ясен и Явор аз предложих в темата и се радвам, ако съм подсказала идея. Simple Smile Ясен е по-благозвучното от двете. Явор е леко твърдо. Направо си е твърдо името, докато Росен, Ясен и Калин са мелодични.

Общи условия

Активация на акаунт