После като студентка ми мина, харесвах си септември и чаках с нетърпение октомври да почнат лекции. Но е различно, защото си избрал какво да учиш.
Когато детето ми тръгна на училище, депресията се върна. Нищо не ми беше по-гадно от надписите в магазините през август Back to school, много им се ядосавах, искаше ми се поне август да е пощаден.
Сега синът ми е студент, а септември ми е за отпуски и развлечения.
Любим период ми е началото на лятото, защото всичко, което обичам предстои. Всеки възможен ден на плаж, седмица, две на планина, спокойствие, любими занимания. Откакто се помня, лятото ми е минавало почти по един и същи начин.
В детството ми обожавах декември и подготовката за празниците. Едва през декември се появявах а украси и елхи, в детската градина разучавахме танци и пиеси, в училище рисува хме върху картон елхи, камбанки, правех е гирлянди, стояхм е след часовете да украсяваме, смеехме се, забавляваме се. У дома също на ставаше празнична атмосфера, не са се претрепвали от готвене родителите ми, но празникът Нова година беше красив, искрящ и весел. А Бъдни вечер сме празнували точно като тиха и свята нощ, постите ястия, прикадяване, дрянови пъпки на печката(или на котлона), за пукане и сбъдван е на желания.
Когато Коледа започна да се празнува масово с все пищност, пластмаси, безброй сладки и тн, за мен лично празничното очарование да декември се загуби. За първи път усетих някаква пустота, когато по неволя присъствах на "Коледното тържество" на детето в първи клас. Присъствах, защото беше организирано вечер, в далечно заведение и нямаше къде да отида за два часа, седнах на една отдалечена маса. Децата бяха в уж детски клуб, но си беше и тип кафе, сервира ха им неизменни те пържени картофи и някакви пици, сокчета, поприказваха си, дойде Дядо Коледа и им връчи по една голяма найлонови торба, на дъното и сухи пасти и малък пъзел. Това беше коледното тържество в едно от най-желаните, да не кажа най-елитното училище в града. Тогава личното ми усещане беше, че в един много масов план празникът е ограбен.
Затова и декември взе да ми се усеща не особено привлекателен. В личен план си го отразявам, както си зная, но това, което е навън, около мен, ми е по-скоро натоварва що и досадно.
Всяка година продължавам да подхождам много позитивно и да си казвам, че само си въобразявам и силно вярвам, че миналата година преди Коледа излязох от този омагьосан кръг. Случката просто се случи още през септември. Буквално ми преобърна живота. Толкова, че вече дори мисля, че "лошите" неща, ставали в тези периоди в миналото дори са се случили, за да ме предпазят от нещо много много по-лошо. Важното е след някой гаден период да дойде и хубав, според мен.