Подготовка за малкия човек - тема 30

• 30 663
  • 788
  •   2
Отговори
# 735
Честно казано за мен кърменето е много травмиращо. Зърната ме болят страшно много, малкият изяжда по 20 мл за 30 минути и не му стига изобщо.. Просто цялото нещо ми е абсолютно неприятно, но докато мога ще го правя.

Реално целия ден го изкарваме в хранене и смяна на памперси, почти няма време за сън - нито той, нито аз. С помпи не мога да се цедя, пробвах с 5 различни - ръчни и електрически и повече от 20 мл не мога да изцедя. Освен всичко друго и зърната ми са дроб.

Като бях в болницата ми се запушиха каналчета и на двете и беше нещо страшно като се прибрах. Милият засука добре и само това ме спаси, защото успя да ми помогне да ги отпуши. Цедях на ръка два дни по цял ден и цяла нощ. Просто явно не ставам за това.

# 736
Момичета, ако имате трудности с кърменето, работете с консултант, който има IBCLC. Всъщност за бременните - може да направите консултация преди раждането. Също прочетете библиотеката в кърмаческия форум и първия пост в темата за бързи въпроси и отговори за кърменето.

# 737
Всъщност всичко е много индивидуално, каквото и да съветваме тук. С първото ми дете от самото начало се цедях с електрическа хендс фрий помпа. Беше ми супер удобна заради липсата на кабели, позволяваше ми да върша други неща из вкъщи докато се цедях. Също така си беше достатъчно мощна, за да ми стимулира и поддържа лактацията и да се храни детето ми с изцедена кърма в продължение на 10+ месеца. С второто дете пък ми се получи с кърменето от раз и нито веднъж не съм пускала помпи.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 05:34 от zoya.

# 738
Zimk02, а кои части ползваш за съвместими със спектра на бг пазара? Аз мерих, мерих и накрая поръчах 19мм от амазон и ги чакам да дойдат тази седмица. Обаче ако не паснат ще трябва да търся по-бързо алтернатива.

# 739
Не живея в България и взимам части от магазин за помпата чрез специализиран магазин, но в Амазон има съвместими части. Мисля, че maymom магазинът в Амазон е добре, но не съм го ползвала . Имайте предвид, че размерът ви може да се промени

# 740
С две ръце препоръчвам Momcozy S12 Pro. Двойната я взех за 232лв от baby.bg. Първо - не струва 500лв, второ - hands free e. Реално докато се цедя успявам да свърша нещо друго.
В началото бях взела ръчната на Медела /както бях писала малко по-назад в темата, с баткото изкарах само с нея/. Сега де оказа обаче, че имам страшно много кърма и трябваше да доизцеждам още в началото като пълнех едно контейнерче от 150-180мл. и с ръчната ми отнемаше страшно много време.. Сега се регулираха нещата, но все още от време на време ми се налага да доизцедя и Momcozy ми спестява страшно много време.
За кърменето по принцип - наистина всичко е строго индивидуално. С баткото сякаш на магия всичко от раз стана. С малката, обаче, сега не беше съвсем така. Когато ми я дадоха /на третия ден / все още не ми беше влязла кърмата. 1-2 капки коластра и това беше. Въпреки това я слагах постоянно. Да, зърната ми бяха много чувствителни, но въпреки болката я слагах. Наложи се обаче и да дохранвам с АМ. Една от дамите от неонатологията дойде да ни види как сме, при което стоя и ме гледа и каза - "Всички правите една и съща грешка, направо вече ми е омръзнало да повтарям едно и също." Това, което имаше предвид е дохранването с АМ. За да не стои бебето гладно и за да не плаче, в действителност всички даваме АМ и дохранваме. Така бебето е сито, не плаче и не търси храна, което пък от своя страна няма как да стимулира производството на кърма в майчиния организъм. Същият ден реших да държа малката само на гърда - по час и половина сменях ту едната, ту другата. Колкото толкова.. и о, чудо. Вече нямахме нужда от допълнително АМ, гърдите ми постепенно започнаха да се пълнят и на следващия ден, чак се наложи да изцеждам за облекчение. От двете гърди успявах да изцедя по 100мл някъде общо и се наложи даже да хвърлям. Не е лесно, боли наистина в началото, но след това всичко си идва на мястото.

# 741
Тази жена е за нобелова награда. Повечето се мръщят като видят, че АМ не е пипано и едва ли не дъжиш детето гладно. 😆

# 742
Втората нощ в болницата ми беше такава - 8-9 часа нон стоп на гърда. Постоянно звънях на акушерката да дойде да види дали бебето е добре , тя само мереше температурата и каза, че само ако мине 37.5 ще даде АМ. Каза, че е грехота при толкова добре сучещо бебе да се дохранва. До сутринта млякото потече и всичко беше наред. Но се иска усилие както от майката  така и от бебето.

# 743
Момичета, ако имате трудности с кърменето, работете с консултант, който има IBCLC. Всъщност за бременните - може да направите консултация преди раждането. Също прочетете библиотеката в кърмаческия форум и първия пост в темата за бързи въпроси и отговори за кърменето.
А каква е идеята на консултация за кърмене преди раждането?

# 744
Аз си признавам, че нямах желание и намирах за глупост предварително да гледам и да се консултирам по темата. Мислих си, че в болницата, ако има нужда ще ми покажат. Нищо не ми показаха, а просто ми го донесоха и казаха "слагай на гърда" и на шкафа сложиха и АМ. Да, при мен от раз се получи да засуче, но после колко често да го слагам, ама тръгнала ли ми е добре кърма, яде ли, запушени каналчета и т.н - нищо не разбирах.
А реално много често в началото не знаеш как да си сложиш бебето на гърда, как да засуче, засукало ли е. Изглежда и звучи елементарно, но не винаги е така. Да разбереш суче ли бебето, спи ли, яде ли въобще нещо, случва ли се нещо, наддава ли, няма ли кърма.
Не подкрепям всякакви консултанти по сън, хранене, но конкретно за кърменето, ако има кой да ти обясни и да се подготвиш, ако ти е за пръв път не е излишно, защото като ти дадат бебето за пръв път има вероятност въобще да не стане на инстинкт и от раз, а да се чудиш какво да правиш, бебето да плаче и да нямаш енергия и време в него момент да почнеш да четеш и да се подготвиш. Та и да не е с консултант, но поне предварително да се погледне по темата, защото при доста жени се получава от раз, тръгва им кърма, бебето си суче и няма проблем, нито нужди от стимулация и т.н, но и с доста жени не се получава.

# 745
Аз чета книгата на Хедра, огромна е и си водя бележки, за да може важното да ми е на 3 листа, към които мога да се връщам в ключовите моменти първите дни и седмици. Освен това ще отида и на консултация да ме измерят за помпа и посъветват с каква да започна при нужда и с каква евентуално да сменя след първите дни. Също и да ми обяснят основите и на живо и да ми кажат за кремчета, протектори и тн. А и да имам контакт ако се напрегне положението веднага след раждане.

# 746
Чак лична консултация не знам, но да се прочете книгата на Хедра (има я и аудио и е много удобно мимоходом да си слушаш) е добра подготовка плюс да се хвърля по едно око на темата във форума.
Защото преди раждането жената е фокусирана върху толкова много неща, подготовка на стаята, подготовка на себе си, дишане и прочее ако ще ражда естествено..та и среща с консултант да търси. Има го и суеверието "нека първо се роди живш и здраво,пък тогава ако се наложи.." Но е добре вече да има някаква информация в главата си, защото когато дойде малкото човече емоциите връхлитат, плюс хормоналния водовъртеж, плюс 63733 комуникации с близки и роднини. А в болницата повечето неща които ме съветваха бяха все едно анти съвети. Тоест ако ги следваш по скоро няма да кърмиш успешно. Та книгата ми помогна. 😄

# 747
О, напълно подкрепям идеята за консултация, уебинар или дори да гледаш в Youtube, сигурно има много видеа. И аз си казах, то какво има толкова.. слагам го на гърда и готово. След секцио кърмата и на мен и на жената по стая (родихме в 1 ден), ни слезе през нощта на 3>4 нощ и гърдите изведнъж те болят много. От страх даже карах акушерката да ме стисне, за да видим дали няма запушване.  И после с бебето се мъчихме. Къде трябва да му е ръката, как трябва да го държа? Мога ли да се облегна? Някой в болницата каза, че трябва да съм на 90 градуса. Никой не дойде да ми обясни нищо, както си мислех и не попаднах в стая с майка на 2ро дете. Имаше една младичка акушерка специализантка, която точно този ден я нямаше, после се опита да ми обясни, но аз вече се бях травмирала. Буквално се мъчихме и чудихме какво да направим, и как. Бебетата реват, ревеш и ти защото гърдите ти са огън... Цедя, пиша на всички приятелки, които са родили, гледам клипове и рийлове.
Наистина би било страхотно, ако не бях такъв инат и гледах нещо, поне един уебинар преди да родя. Не знам дали щях да помня нещо въобще, но все пак.

# 748
Аз ходих на няколко събития за бременни, на които имаше лекции за кърмене. Гледах и webinar-и и съм чела книгата на Хедра. Ами не се справих с кърменето. Малката така и не засука както трябва. Беше и нетърпелива и много плачеше. Аз бях секцио и бавно дойде коластрата, а и бързо всичко спря.

# 749
Аз си мислех, че няма нужда нищо да чета преди раждането и че и от консултация няма нужда. Е, отели ми се вола и се оказа доста по-трудно отколкото си мислех. Препоръчвам на всички бъдещи майки да са подготвени. Но това не означава, че няма да имат нужда от помощ след раждането.

Консултантите за сън са самозванци. Тези по кърмене имат истински сертификати. IBCLC се става след 1000 часа, клиничен опит и положен изпит

Общи условия

Активация на акаунт