Палаво дете и тръгване на ясла

• 3 017
  • 72
  •   1
Отговори
# 15
Щом детето разбира всичко, но отказва да Ви чуе, проблемът е във Вас.
Не казвате, не правите нещата както трябва. Може твърде много да забранявате, да му хленчите.. Както споменаха горе за боклуците за ядене, само ще добавя, че захарта не е такъв проблем, проблемът е в какаото, защото съдържа кофеин, който влияе като кафе на малките деца.

Много е лесно да се отдаде на “хиперактивност” и да се вдигнат ръце от детето с думите “ами то си е такова” и т.н. Как всички ще ги е страх от 2годишно, глупости! На никой не му се занимава просто.

Консултация с консултант по ранно детско развитие няма да Ви навреди. Тези хора знаят как да научат възрастния да общува с малко дете така, че то да го чува.

Повечето детски заведения имат подобни служители в тях. срещала съм няколко такива из провинцията, та в София няма как да няма.

едит: в яслата има правила, чужди хора и тн. Най-вероятно там такова поведение няма да се толерира, няма да се дава такава свободия да се мята от високо и тн.. и детето пред чуждите ще се държи подобаващо. Проблемът ще си остане с близките хора.
Това са спекулации от моя страна.

# 16
  • София
Не се надявайте в детската градина (и то държавна) да намерите такива специалист. Някои дори с логопед не разполагат Simple Smile . По-добре да се намери частен такъв ако жената има възможност.

# 17
Какао не яде, от боклуците за ядене солети от време на време, бебешки бисквити ( с кис.мляко) и това е.

Щом детето разбира всичко, но отказва да Ви чуе, проблемът е във Вас.
Не казвате, не правите нещата както трябва. Може твърде много да забранявате, да му хленчите.. Както споменаха горе за боклуците за ядене, само ще добавя, че захарта не е такъв проблем, проблемът е в какаото, защото съдържа кофеин, който влияе като кафе на малките деца.

Много е лесно да се отдаде на “хиперактивност” и да се вдигнат ръце от детето с думите “ами то си е такова” и т.н. Как всички ще ги е страх от 2годишно, глупости! На никой не му се занимава просто.

Консултация с консултант по ранно детско развитие няма да Ви навреди. Тези хора знаят как да научат възрастния да общува с малко дете така, че то да го чува.

Повечето детски заведения имат подобни служители в тях. срещала съм няколко такива из провинцията, та в София няма как да няма.

едит: в яслата има правила, чужди хора и тн. Най-вероятно там такова поведение няма да се толерира, няма да се дава такава свободия да се мята от високо и тн.. и детето пред чуждите ще се държи подобаващо. Проблемът ще си остане с близките хора.
Това са спекулации от моя страна.

# 18
  • София
Реалистично, децата от яслата не излизат особено често. Много сложна процедура е и особено в началото при нови и малки деца, трудно изпълнима.
Между 1,5 и 3 години е най-тежко според мен, но ми се струва че не е в детето проблемът.
Високи и неподходящи площадки, много ясно че ще се катери и е опасно. Пък и мама върви след детето по уредите и обръща внимание, супер забавно е, утре пак така ще си играем. На другите възрастни не им се занимава с такива забавления, но детето си ги търси и оттам "ги е страх". Което е доста удобно, факт.
Аз бих ги пращала някакво време само с таткото навън, на подходящо място и само под око, с правила и без акробатика от негова страна. Много бързо ще свикне, седмица-две според мен.

# 19
Някои деца имат импулс да се катерят или бягат, има деца, които не умеят да спазват граници. Не, че ги няма, но при тях моментът искам/ не искам надделява над границите и правилата.
Ако детето има нужда/ импулс да се катери - дайте му тази възможност - има пързалки с гърбица и стъпки за захващане например, има малки стени за катерене, има клубове по акробатика, разбира се за възраст 3+ (акробатиката). Помислете дали не може да направите подходящо и безопасно за възрастта пространство за катерене у дома, купете на детето най-малкото баланс колело и му давайте възможност да го кара на оградена територия, например на баскетболна или футболна площадка каквито има в междублоковите пространства, училището двор също става, разбира след часовете. Те са достатъчно големи за  малко дете и в същото време оградени, така че да не се окаже под гумите на някоя кола. Вземете му каска и наколенки, за да свиква от малко и да осигурите известна безопасност.

# 20
  • Варна
Авторке, да не те отчайвам ама познавам един такъв екземпляр. Вече е втори клас, но на майка му косите побеляха. Това дете страх от нищо и никой нямаше. Троши си кокалите няколко пъти. Израсна го, но на нея не й беше лесно. В един момент го записа на карате за да изразходва енергията, там пък явно дисциплината добре му се отрази и се кротна.

# 21
  • София
С две ръце съм за спорта! Дисциплината е добра, но просто не взимат толкова малки деца...

# 22
И аз съм с 2 ръце за, но мисля, че при повечето спортове взимат от 4г. нагоре, самата аз до 18г. съм тренирала постоянно.

[/b]
С две ръце съм за спорта! Дисциплината е добра, но просто не взимат толкова малки деца...

# 23
Яслата е видяла какво ли не и какви ли не деца и родители, та са обезопасени, доколкото е възможно.
В яслата децата слушат повече и им се карат здраво, именно защото носят отговорност за тях.
Стискаме с вас палци да успеят да се справят и да и хванат цаката бързо.

Детето говори ли? Обръща ли се на името си, когато го повикате? Назовава ли се само по име?

# 24
много деца в градината се държат съвсем различно -- слушат, спазват правилата, внимават.
трябва и вкъщи да поставите граници обаче. това с вашето качване по пърьалките ме втрещи. никога няма да се научи да се пази, ако постоянно търчите след нея.
моят звяр е доста активен и ми се случва да подвиквам по площадките, но не стоя до нея. забелязала съм, че и внимава повече, когато сме по-далече (не в близост до мястото на което играе).

за спорт -- повечето наистина са за деца над 4 години. има и такива за над 3...

но може да пробвате плуване или littlegym и подобни.
ние ходехме на бебешко плуване. изключително доволна съм и й се отразяваше много добре.

# 25
Просто сте уморена, шашната, на моменти безсилна, изнервена. Нищо му няма на детето, просто поставяйте граници и говорете постоянно.
Проблемът е с границите сякаш, няма ги.

# 26
И дъщеря ми беше такава преди да тръгне на ясла. Решаваше и драскаше нанякъде, без цел, без посока, просто никой не чуваше. Едно приятелско детенце пък, момче, пак на 2г. Баба му го изтървала, тръгнало през някакви безистени, тя не може да го догони, спукала ѝ се душата, спрели го някакви бабички от пейката на съседния блок, като го видели, че тича само... В яслата ги слагаха на едно одеялце вън и седяха до едно като гъбки без да мръдват.  В група нещата са много по-различни. Според мен няма да имате проблем.

# 27
Съвсем нормално дете. По неестествено е да стои само на пейката при майка си и да гледа другите деца как играят и се катерят. В нашия квартал, всички майки се катереха по катерушките с децата си. Аз също съм го правила. Разбира се, че няма да оставя дете на 1,5г. само на 2м. височина. Едва когато моите станаха на 4г., започнах да сядам на пейките и да ги наблюдавам от там как играят на площадката. За лапането на боклуци, също много деца го правят. Просто гледаш да не ги изпускаш от поглед и говориш непрекъснато. Гледах да ходя на чисти площадки, а и аз сама съм почиствала като видя натрошени стъкла или други боклуци. Другите майки също го правеха. Деца пълзяха, естествено, че ще почистим. Моите ближеха кошове за боклук.....едното пък обичаше да си пъха разни неща в носа...никога не съм ги определяла като палави. В яслата и градината има дисциплина. Няма място за притеснения. Там ще се научат на правила и най-вече да общуват и играят с други деца. При децата всичко е на периоди. Вашето сега опознава света, в яслата/градината ще му помогнат да открие цял един нов свят. Пускайте го смело на ясла и може да се изненадате, ако някой ден ви кажат, че детето е кротко и спокойно.

# 28
Съвсем нормално дете. По неестествено е да стои само на пейката при майка си и да гледа другите деца как играят и се катерят. В нашия квартал, всички майки се катереха по катерушките с децата си. Аз също съм го правила. Разбира се, че няма да оставя дете на 1,5г. само на 2м. височина. Едва когато моите станаха на 4г., започнах да сядам на пейките и да ги наблюдавам от там как играят на площадката. За лапането на боклуци, също много деца го правят. Просто гледаш да не ги изпускаш от поглед и говориш непрекъснато. Гледах да ходя на чисти площадки, а и аз сама съм почиствала като видя натрошени стъкла или други боклуци. Другите майки също го правеха. Деца пълзяха, естествено, че ще почистим. Моите ближеха кошове за боклук.....едното пък обичаше да си пъха разни неща в носа...никога не съм ги определяла като палави. В яслата и градината има дисциплина. Няма място за притеснения. Там ще се научат на правила и най-вече да общуват и играят с други деца. При децата всичко е на периоди. Вашето сега опознава света, в яслата/градината ще му помогнат да открие цял един нов свят. Пускайте го смело на ясла и може да се изненадате, ако някой ден ви кажат, че детето е кротко и спокойно.
Извинете, но това е отвратително! Да ближе обществените кошове за боклук? Нормално е да лапа боклуци от земята и да си тика предмети в носа? Почиствате стъклата за да може да лази? Има различни площадки за различни възрасти, защо водите едногодишно на площадка с двуметрови съоръжения? Детето на приятели така падна от такава двуметрова пързалка ПОД НОСА ИМ, до детето бяха и двамата и падна и си счупи ръката на годинка и нещо беше, добре че нямаше по-сериозни травми! Деца във възраст, в която не може да им бъде обяснена елементарна безопасност нямат място на несъобразено опасни за възрастта им съоръжения! И не, детето ми не седи на пейката и да гледа в една точка, играе си, катери се, тича, пада и т.н., но всяко нещо със съответната възраст, и внимателно и многократно обясняване на правила кое може и кое не! И при неспазване - съответните последствия, наказание, скарване и т.н., пак според възрастта. За хигиената нямам думи! Инфекции, болести, ла**а в устата и порезни рани (не дай Боже спринцовки и още по-страшни неща) не искам, мерси! Не си държа детето в стерилен балон, но това е прекалено, още повече да го определяте като нормално!

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 10:57 от HoneyBee33

# 29
Да, нормално е, децата да лапат предмети, да пълзят, да се катерят....това правят децата. Какво очаквате да прави 1-2-3г.дете?  Не ги държа на каишка, с намордник или само в количката без да ги пускам навън. Това са деца, не рохки яйца. Уча ги да се катерят безопасно и съм неотлъчно зад тях. Ще се катеря по пързалките щом се налага и въобще не ме интересува хората какво щели да кажат. Аз виждам, че всички родители го правят и го намирам за нормално. Не си бия децата ако лапнат нещо мръсно, но се опитвам да контролирам порива им да го правят. Колкото и да пазиш едно дете, винаги може да се случи нещо неприятно. Това не означава, че трябва да ги държа в изолация и в стерилна среда! Може да звучи клише, но точно така се изгражда имунитет.
Всеки сам решава как да си гледа децата, но да не го пускате на ясла/градина, щото нали....нямало да му обръщат внимание само на него.....е меко казано Не нормално. Всъщност понякога децата, точно от това имат нужда, за да изградят характер.

Общи условия

Активация на акаунт