Палаво дете и тръгване на ясла

• 3 022
  • 72
  •   1
Отговори
# 60
ама чак пък да го оставя да се дере 4 часа, защото иска да лапа нещо безвредно, не се е случвало.
Ще се самоцитирам, защото вие сте втората или третата потребителка, която чете по диагонал. Никъде не съм написала, че 4 часа е ревало детето ми заради лапане на чиста играчка. Написах, че рева 4 часа, защото измих насила ръцете, след като отказа да го направи. Преди вас пък друга потребителка ме изопачи, че съм оставила невръстно бебе да се дере 4 часа. Ами не, тодлърско изпълнение си беше отвсякъде.
4ч рев заради мръсни ръце на бебе, сериозно ли?  
Да, имаме случка с почти 4 часа рев от тодлър на две и малко (не бебе!), защото се прибрахме след площадка и отказа да си измие ръцете. След няколко опита за убеждаване, молби, подлъгване, заиграване и т.н. и й ги измих насила, защото бяха буквално черни от мръсотия. И после докато рева 4 часа не съм седяла да гледам, нали.
Тя тая 4-часова сценка голям оборот направи в тая тема, голямо коментиране.

Спират да лапат не заради поставени граници, а защото отминава периодът, в който лапат всичко. И нашето е лапало камъни, фасове. Правила съм забележки, ядосвала съм се. И в един момент спря. Но не мисля, че е заради моята безпогрешна методика. Наистина ме удивлява самочувствието на някои хора.
Не съм съгласна. Всяко поведение (след бебешкия период) подлежи на корекция. Квалифицирането на дадено поведение като "нормално" и "обичайно" за дадена възраст, било то лапане на предмети или тръшкане при двегодишните, не означава, че ние нищо не трябва да правим. Нормално за двегодишните е и да хвърлят храна по земята, да рисуват по стените и т.н. Всяка възраст си идва с нейното "нормално". Родителя нали е за това, да коригира и напътства поведението на детето там, където смята, че не е правилно или че е вредно по някакъв начин.
Опити за лапане на ръце е имало, моето например се пробва също няколко пъти да бърка в тоалетната. Докато се обърна отива, отваря си капака и посяга към кошнички/ароматизатори. Ами вземам детето в ръце и го махам оттам, пък да реве щом иска. Разбира се обяснявам спокойно защо не може, но това не променя факта, че няма "да чакам да отмине периода/интереса", а ще се намеся, за да разбере детето, че просто не може да бърка там.

# 61
  • София
Казвате, че периодът отминава... Аз Ви казвам, че при някой деца не отминава. Вие не знаете и малкото дете защо точно лапа различни боклуци от улицата.

# 62
Медена пчела, щом половината потребителки не те разбираме правилно ("четем по диагонал" Sweat Smile ), не ти ли хрумна, че може би пролемът е в теб (т.е. в начина, по който се изразяваш)?

ПП Въпросът ми е риторичен, естествено. Във всеки нов пост продължаваш да демонстрираш дразнещо самочувствие, квалификации към останалите и обвинения, че ти изопачаваме казаното. С други думи не очаквам да се замислиш Smile

# 63
Нищо не демонстрирам, камо ли пред непознати във форум. Joy
Само споделям мнение, че поведението на децата зависи от границите на родителите. Ясно е че всички деца правят опити да лапат предмети, въпроса е дали родителя го позволява и чака да отмине (защото невинаги отминава), или опитва да го коригира. Това е.

# 64
Лапането на всичко е важен етап от развитието - така детето опознава света, а също така и избутва рефлекса за задавяне по-навътре, което помага за храненето и говора. Също и е полезно за имунната система и да се натрупат полезни бактерии. . Абсурд е да се изкоренява това поведение.

# 65
Има разлика. Твоето дете вероятно подсъзнателно се самоуспокоява лапайки или дъвчейки нещо. Съвсем малките деца изучват света, чрез лапане. Естествено, че камък и фас съм вадила по най-бързия начин, ама чак пък да го оставя да се дере 4 часа, защото иска да лапа нещо безвредно, не се е случвало.
Отучвала съм от смукане на пръст ( това, което би се превърнало във вреден навик вече), като при моето дете това вървеше в комплект с тактилност към гладки материи. Махнах нещата с гладки материи, които винаги стискаше, докато си смуче пръста и спря и със смукането. Но пък му остана навик да върти кичур коса за успокояване.
Как успяхте да се справите с пръста? Моята го смуче и върти кичур едновременно... в омагьосан кръговрат сме с тези неща...

# 66
  • Countryside
При деца над 3г - смученето на пръст, гризането на нокти, въртенето на кичур, тропане и въртене на предмети с пръсти са сензорни проблеми, намерете подходящ заместител, не става с "оттучване". Примерно заменете смукането на пръст с дъчене на дъвка, въртенето на кичур с някаква занимавка с пръстите на ръцете - фиджет, ластик, скуиши да мачка и подобни.

# 67
Това с косата на 27г. съм и още го правя когато ми е нервно или скучно.

Има разлика. Твоето дете вероятно подсъзнателно се самоуспокоява лапайки или дъвчейки нещо. Съвсем малките деца изучват света, чрез лапане. Естествено, че камък и фас съм вадила по най-бързия начин, ама чак пък да го оставя да се дере 4 часа, защото иска да лапа нещо безвредно, не се е случвало.
Отучвала съм от смукане на пръст ( това, което би се превърнало във вреден навик вече), като при моето дете това вървеше в комплект с тактилност към гладки материи. Махнах нещата с гладки материи, които винаги стискаше, докато си смуче пръста и спря и със смукането. Но пък му остана навик да върти кичур коса за успокояване.

# 68
  • Пловдив
Моето не е лапало почти нищо, но ако съм видела да посяга с ръка към устата с нещо от земята в парка съм викала НЕ 😂 и тя замръзваше и го оставяше. Пясък не е яла никога.
Не знам дали е до дете или до подход, че и двете мнения се въртят тук, според мен е комбинация от двете. Даже повече клоня към мнението на HoneyBee, ама четейки се зачудих дали просто не съм имала късмет с не лапащо дете 😂

# 69
Късмет си имала, ако изобщо може да използваме думата "късмет" за такова нещо. Не всяко дете при "НЕ!" замръзва.
Ако си говорим за настоятелни родители, сещам се за една мама, която мъкнеше по площадките гърне, за да научи детето си, което нямаше и годинка да не ходи в памперса. Е, научила го е жената и какво? Спестила си е сменяне на памперси за още една година за сметка на логистиката с гърнето. Голямо чудо невиждано, все едно по 10 деца гледаме, че да е чак толкова важно.

# 70
  • София
То ако ставаше само с "Не"....
Novariel Може и детето да е имало проблем и да е било нужно да не носи памперс повече. Не всичко е до спестяване от памперси.

# 71
  • Countryside
Истината е, че децата се развиват с различно темпо и ако не успявате да го научите нещо сега, след 6м може само да се научи, гледайки другите. Кой какво си спестява и как си гледа детето си е негова работа, въпросът е да не се сравняват децата и да не се осъждат родителите им.

Моето не е лапало почти нищо, но ако съм видела да посяга с ръка към устата с нещо от земята в парка съм викала НЕ 😂 и тя замръзваше и го оставяше. Пясък не е яла никога.
Чак да замръзва, т.е. стряска се? Това би бил подходящ подход, само в животозастрашаваща ситуация. Нашите реакции се отразяват на детската психика, никой не е безгрешен, но не пречи човек да се замисли над някои ситуации и собствените си реакции. Особено ако не искате (или пък искате) детето да ви копира. И да, имали сте късмет с "чуващо" и "коопериращо", дете някои не са такива и изискват доста усилия, за да се научат на елементарни правила и да правят каквото им се казва.

# 72
Разбира се, че са различни децата. Аз на възрастта на сина си, не от "НЕ", ами от "лошо" поглеждане от страна на майка ми се стрясках.
Ама да дойде някой да пробва да го погледне него лошо, да видим ще го отрази ли. А пък за съвсем малки деца, според мен единственото сигурно работещо нещо е просто да не се водят на места, където могат да ядат пясък и котешки акита. Нашето имаше и скубещ период. Някъде в яслата се отучи. Като го оскубаха и него така, че да му държи влага.

Общи условия

Активация на акаунт