Палаво дете и тръгване на ясла

• 3 009
  • 72
  •   1
Отговори
# 45
Лапането на предмети, в това число и боклуци си е опознавателен метод, съвсем нормален за всяко дете. Чак ми е странно като казвате, че не сте позволили дори чисти играчки да лапа. Аз пък съм в другата крайност, вчера го оставих да оближе охлюв 🙃 определено повече няма да оближе каквато и да е подобна твар. И така не ми се наложи да слушам поредния няколко часов тантрум от ревове и крясъци. Но всеки сам си избира битките.

# 46
Да, а и в един момент се израства. Може да стъжним живота на детето с ограничения и крясъци или пък просто да изчакаме да го израсте и да внимаваме

# 47
Прави сте естествено. Нека всяка майка сама си преценява, но аз се подразних от коментара на HoneyBee как “било отвратително, недопустимо, ужасно опасно” и тн. Ако си беше спестила квалификациите, нямаше да и отговарям изобщо.

HoneyBee, чудесно, скъсала си си нервите и явно си имала някакъв успех. Обаче ако ти се беше паднало дете като моето, със сигурност  щеше да го държиш в кошара вкъщи докато стане на 3-4г, защото това щеше да е единственият ефективен метод да го възпреш. 😆Колкото и да го “възпитаваш”, няма как да го спреш да лапа.

Не знам за какво “възпитание” може да се говори за бебе на 10-12 месеца (когато при нас беше най-тежко положението с лапането). Абсурдно е да си мислиш, че възпитаваш бебе на 11 месеца 😂Изобщо не визирам тантрумите и тръшканията, тестващи граници - те са на доста по-късен етап.

ПП Нищо чудно, че детето е изпадало в истерия за по 4 часа, като му е забранявано абсолютно всичко, неприятно за родителя, но напълно нормално за възрастта му…

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 07:22 от GerKa99

# 48
Това пък големият "проблем" едно бебе да си слага всичко в устата. Ами това им е работата, да опознават света по този начин и да трупат имунитет. Някои родители търсят проблеми, където ги няма.

# 49
Въпрос на граници и лични разбирания от родителя. И никъде не съм написала, че на "горкото" ми дете всичко му е било забранено. За лапане на играчка реакцията ми е една, за лапане на боклуци навън съвсем друга. Ако лапне играчка или чист предмет от вкъщи ще обясня, че не трябва, но в никакъв случай не крещя, не наказвам и т.н. Но ако посегне към фас от цигара навън, или оближе веригата на люлката на площадката, или си лапне мръсните ръце докато играем навън (и съответно сме пипали с ръце пясък, пръст, пръчки, люлки, пейки, пързалки), или бръкне в котешката тоалетна (или в човешката тоалетна, в този ред на мисли, защото е имало и такива опити) - тези неща за мен са абсолютно гнусни и недопустими, да не говорим че са потенциално опасни за здравето. Вие ако искате ближете охлюви и пързалки, за мен си остава отвратително. Но коя съм аз да поучавам други майки - наблюдавала съм подобни изпълнения, не съм си позволила да кажа нищо. Нито пък на вас казвам. Правете го, щом го смятате за нормално. Щом майката е преценила така да си гледа детето - нейна работа. Изказвам си мнението в темата, но това е просто моето мнение и нищо повече.

П.С. бебе на 10-12 месеца се възпитава, и още как, не в класическия смисъл на осъзнато разбиране и осмисляне на обясненията че не може, че е мръсно, че може да се зарази с нещо, а в придобиването на навици "думи->действия".

П.С.2. Не знам защо темата се измести към едногодишните, детето на авторката е на две години и темата беше за поведението и възпитанието на двегодишните.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 11:40 от HoneyBee33

# 50
  • Countryside
4ч рев заради мръсни ръце на бебе, сериозно ли?  Към Медената пчела, радвай се че имаш кротко дете, само че точно тези кротките се развихрят яко в пубертета и обратното, а някои изобщо даже не спират да се вихрят Joy и да, вече са ви го казали, бебетата така опознават света и в това няма нищо лошо, просто контролирате средата, вместо да го оставяте да реве, защото видиш ли "така не се прави".

# 51
Между “да лапне” и да “го оставиш да лапа” има ама огромна разлика. Аз казвам че е успявал да лапне за части от секундата, а не че оставям да смуче фасове от площадката. Той в момента е на вълна да ми прави на пук и му е голям смях да се карам.

# 52
4ч рев заради мръсни ръце на бебе, сериозно ли?  Към Медената пчела, радвай се че имаш кротко дете, само че точно тези кротките се развихрят яко в пубертета и обратното, а някои изобщо даже не спират да се вихрят Joy
Да, имаме случка с почти 4 часа рев от тодлър на две и малко (не бебе!), защото се прибрахме след площадка и отказа да си измие ръцете. След няколко опита за убеждаване, молби, подлъгване, заиграване и т.н. и й ги измих насила, защото бяха буквално черни от мръсотия. И после докато рева 4 часа не съм седяла да гледам, нали.

Има неща, с които не правя компромис и миенето на ръцете (след прибиране отвън, след тоалетна, преди ядене и т.н.) е едно от тях.

Друга случка с брутално дълго тръшкане - поради някаква причина него ден отказва да седне в столчето за кола. Не иска колани. Закопчавам насила и хич не ми пука харесва ли й, не й ли. Аз двегодишно разхождащо се свободно в колата не приемам, за разлика от много родители - всеки ден виждам по улиците деца прави на седалката или в скута на шофьора или на предната седалка без столче и без колан. То инатите и тръшкането и те са част от развитието, да го оставя необезопасено в колата или да седне да вечеря с черните ръце отвън... щото е нормално да прави напук? Ми, не.
Очевидно някои родители си оставят децата без колани в колата, само и само да не им реват на главите, но аз не съм от тях.

Темата и питането на авторката е относно деца на около 2 и нагоре години и адаптацията в яслата. За втори път се появява думата "бебе" в последните постове, пък не помня някъде да съм писала че съм оставила невръстното си бебе да реве 4 часа или че съм чела възпитателни лекции на 10 месечно.

Детето ми е кротко, защото съм удържала нещата да не излизат извън контрол и съм правила нужните корекции на поведението навреме и не само с думи, а и с действия.

Скрит текст:
Разказвам случка: на ресторант сме, до нас има маса със семейство с малко по-голямо дете на около 3 години. Детето не го свърта, пипа и взема всичко, размахва вилици, хвърля ги по земята, крещи. Майката направи няколко небрежни забележки, които влязоха през едното и излязоха през другото ухо на детето. След това детето си събу обувките и ги сложи на масата. До храната. Майката със същия динозавърски флегматизъм и спокойствие и мекота в тона помоли детето да свали обувките от масата. Няколко пъти в рамките на половин час. Познайте дали ги свали. Тя си говори на стената, то си продължава по своему. Корекция на действията няма. Само празни приказки в пространството. Този метод с моленето въобще не ми харесва и поне аз лично ефект не виждам, нито върху моето дете, когато съм пробвала, нито върху чуждите (познати и непознати) около нас. Аз смятам, че ние не сме "равни" на децата си, а сме авторитет и трябва да се държим като такива и да поставим съответните граници. С любов, но същевременно твърдо.

Между “да лапне” и да “го оставиш да лапа” има ама огромна разлика. Аз казвам че е успявал да лапне за части от секундата, а не че оставям да смуче фасове от площадката.
Противоречите си:
Аз пък съм в другата крайност, вчера го оставих да оближе охлюв
Последно? Grinning

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 16:44 от HoneyBee33

# 53
  • Countryside
Действително поставенето на граници е трудно. Възпитанието също, някои деца са истинско изпитание, особено ако темперамента им е различен от родителския. Много деца не разбират от дума и тогава се налагат крути мерки, според детето и според разбирането на родителя. Но не може категорично да се заявява и заклеймява: аз така, аз онака, моето дете се научи/не прави така, защото децата са различни и истината е, че ако ги наблюдаваме в естествената им среда (сред себеподобни) без да се намесваме можем да научим много и да се коригираме в някои от възпитателните мерки без особени драми. Аз смятам, че всичко насила е грешно, защото детето може да възприеме, че е безгласна буква и да се оставя и други да го насилват/принуждават. Така, че трябва много баланс, много наблюдение, много нагаждане според детето и харакетара му.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 16:51 от Г-жа Букет

# 54
Аз се включвам с ъпдейт - седмица 3 на ясла, вече няма рев на влизане, а на излизане 😆 на детето толкова му хареса там, че не иска да си ходи.

Относно лапането, на 1г.и4м. беше като налапа котешко 💩 за част от секундата докато бях до нея, но в яслата я хвалят много, не правела щуротии

# 55
  • Бургас
Супер.
Нашето момче е на 2.8 г. Изключително палав, но, спазва (до някъде) команди.
Започваме втора серия с яслата, тъй като преди лятото, една седмица беше на ясла (до обед) и 2 седмици в нас, заради разболяване. За това и го спрях е, но, сега вече ще го пробваме, отново.
Надявам се, да имаме Вашият късмет и да се адаптира за кратко.

# 56
Охх все едно чета за моята дъщеря 😂😂😂 Вече на 1 год и 8 месеца продължава да лапа и да ближе всичко, ама абсолютно всичко. И съм говорила, и съм се карала, и продължавам да говоря, и нищо. Така опознават света, предполагам, може и навик да й е станало. Вече отдавна съм претръпнала кое е мръсно, кое чисто, само гледам да не е някой малък предмет да го глътне, или нещо остро да се нарани 😂 Поради тази причина, въпреки че е кротка и си се заиграва самичка, не мога да я изпусна от поглед даже и за секунда. И в яслата като започна, бях предупредила за този й навик.
HoneyBee, явно си мислиш, че е твоя заслуга това, че детето ти “никога не е яло пясък, никога не си е слагало никакви боклуци в устата, не си е лапало пръстите и тн”, ама не, изобщо не е твоя заслуга. 😉 Просто си имала късмет, че ти се е паднало такова дете. Познавам такива деца, предимно момиченца, нищо никога не са слагали в устата. Знам, че е приятно да си го приписваш като постижение, но не е!

Казвам го от позицията на майка на 1г2м момче, което проходи на 8м и горе долу от тогава непрекъснато лапа / дъвче нещо. Изключително любознателен е, иска да изследва всичко. В началото беше ужасно, с времето има подобрение, но за съжаление продължава. Няма сила, която да го спре, пробвали сме и продължаваме да пробваме абсолютно всичко - говорене, каране, отстраняване от мястото, дори крайни мерки като леко плясване през ръцете. Навън майките по площадките ме гледаха със съжаление, най-вероятно и с благодарност, че тяхното не прави така 😂 Не липсваха и тъпи коментари, от сорта “по-добре му дай биберон”.
Вече много добре знае, че не трябва, затова се крие и бяга, понякога имам чувството, че го прави и напук.

ПП Щях да забравя, да, близал е и катерушките, и пейки, и кошчета за боклук, и общо взето всичко. За да не го прави, не трябва изобщо да излиза навън, или да си седи само в количката - не че и нея не я е близал 😏

# 57
Спират да лапат не заради поставени граници, а защото отминава периодът, в който лапат всичко. И нашето е лапало камъни, фасове. Правила съм забележки, ядосвала съм се. И в един момент спря. Но не мисля, че е заради моята безпогрешна методика. Наистина ме удивлява самочувствието на някои хора.

# 58
  • София
Дали? Имам 7 годишна дето все още всичко и е устата като на бебетата... Това се превръща в тик или във вреден навик.

# 59
Има разлика. Твоето дете вероятно подсъзнателно се самоуспокоява лапайки или дъвчейки нещо. Съвсем малките деца изучват света, чрез лапане. Естествено, че камък и фас съм вадила по най-бързия начин, ама чак пък да го оставя да се дере 4 часа, защото иска да лапа нещо безвредно, не се е случвало.
Отучвала съм от смукане на пръст ( това, което би се превърнало във вреден навик вече), като при моето дете това вървеше в комплект с тактилност към гладки материи. Махнах нещата с гладки материи, които винаги стискаше, докато си смуче пръста и спря и със смукането. Но пък му остана навик да върти кичур коса за успокояване.

Общи условия

Активация на акаунт