Променят ли се хората (25+), и до каква степен?

• 3 534
  • 77
  •   3
Отговори
# 45
Аз лично съм ги отметнала около половината между 25 и 50:
"Например промискуитетен човек да стане моногамен.
Или прахосник без финансова култура да придобие финансова дисциплина и да постигне стабилност.
Или екстровертен тип, който живее за приятелите си и за купона, да стане семейно ориентиран домошар.
Или пушещ, пиещ и добре хапващ бохем да се увлече по фитнес и здравословно хранене."
Тези са от твоя списък, плюс че имах неограничено количество енергия както за денонощни веселби, тъй и за работа -  докъм 35-40 буквално бях перпетуум мобиле, а сега съм по-скоро пасивна и пестелива откъм енергия; което е и доста по-типично за моята възраст, разбира се - но в пълен разрив с начина, по който съм живяла и съм се чувствала преди.
Освен това повечето неща, хора, които са ме интересували на 25, сега грам не ме бригат.

# 46
  • София
Ако някой ме пита какво искам в момента, то е да си лежа вкъщи по цял ден. Хич никъде не ми се мърда, с никого. Може и да се науча да плета, за да е пълна картинката. Въобще - определено нищо общо с мен от преди.

# 47
  • Обран бостан ;)
Скрит текст:
Това е темата.
Малко уточнения: слагам за условна граница 25 години - до тогава много хора все още учат, сменят посоки, търсят, експериментират. Не пиша "зрели" или "възрастни", за да не залитне темата конкретно в 50+.  И нямам предвид промените при съвсем старите хора, породени от дегенеративни процеси.
1. Например промискуитетен човек да стане моногамен.
2. Или прахосник без финансова култура да придобие финансова дисциплина и да постигне стабилност.
3. Или човек, който лъже, фантазира и си измисля животи, да влезе в напълно искрени и прями отношения.
4. Или екстровертен тип, който живее за приятелите си и за купона, да стане семейно ориентиран домошар.
5. Или ленив и уседнал човек  да се превърне в двигател на енергичен и разнообразен социален живот на двойка или семейство.
6. Или недоволно и критично към целия свят мрънкало да стане усмихнат, ведър и позитивен човек.
7. Или пушещ, пиещ и добре хапващ бохем да се увлече по фитнес и здравословно хранене.
Скрит текст:
Такива и подобни промени имам предвид.
Възможни ли са? Виждали ли сте? Разкажете.

Скрит текст:
Имам конкретен повод, който ме провокира да пусна темата, но не искам да давам конкретика и наклон от самото начало. В зависимост от това дали и в каква посока ще се развие, може да разкажа по-късно.

1. Не, 2.не, 3.не, 4.не, 5.не, 6.не и 7. не.

# 48
1. Не, 2.не, 3.не, 4.не, 5.не, 6.не и 7. не.

Изчерпателно и обосновано Laughing

Връщам се към конкретния повод, който ме провокира да пусна темата.

Моя племеница, младо момиче, ходи от известно време на йога. И е много впечатлена от една жена там, с която са се сприятелили, въпреки възрастовата разлика от повече от 25 години. Описваше ми я като много мила, възпитана и внимателна жена, добронамерена към всички, търпелива и излъчваща вътрешна хармония. С племеницата ми разговаряли на какви ли не теми - за избора на професия, за отношенията с мъжете и за всякакви такива неща "от живота". Въпросната била необвързана поради известни разочарования в живота, но всячески насърчавала младите момичета да търсят "своят човек" и да се стремят да създадат хубави семейства. Светица направо... С всичките му там чакри, аури, енергии, Вселената и отвъд Simple Smile
След едно пътуване с групата по йога, племеницата ми показа снимки, и бях в шок.

Познавам тази жена, защото преди години бяхме за кратко в една компания. Ужасно същество, наистина ужасно. Злобна, завистлива, заядлива, непрекъснато създаваше някакви интриги. Груба, шумна и безцеремонна, обичаше да излага хората, като ги жегва по слабите места на всеослушание. Пушеше като комин, пиеше повече от мъжете, нямаше никакви задръжки и преспа с почти всички мъже в компанията, включително и обвързаните.( Не съм имала гадже в компанията, бях там заради моя братовчедка, така че не съм лично засегната  Simple Smile ). Не я очерням излишно, поведението и беше просто безобразно и... боклучаво, така да го кажа.
Нямам представа как е протекъл животът и, и какво са е е случило през тези 26-27 години, през които не сме контактували. Компанията тогава постепенно я изолира и пропъди, и не съм я засичала. Досега.

Та как смятате, ТАЗИ трансформация възможна ли е?

# 49
  • Обран бостан ;)
Пак НЕ.

Племенницата ти има бегли впечатления от въпросната персона, която може би играе роля, за да не я изпъдят както сте направили вие.

Интересно защо не е споделила с нея това, което знаете вие за нея. Wink

п.п. Вълкът козината си мени, нрава не.

# 50
Интересно защо не е споделила с нея това, което знаете вие за нея. Wink

Нищо не съм споменала на племеницата си.
Ами АКО жената се е променила?
Нямам право да се меся в чужди отношения, не и по този начин.

# 51
  • Обран бостан ;)
Лично аз, в моя кръг приятели, познати и по-малко познати, такава голяма трансформация на личност не съм видял.

# 52
  • София
Нищо не съм споменала на племеницата си.
Ами АКО жената се е променила?

Може да се е променила, защо не? Животът я е очукал, разбрала е, че с поведението от младостта си няма да постигне много щастие. Дала си е сметка за някакви свои грешки, решила е да погледне на живота от друг ъгъл. Не всички, но някои хора са способни на това, дали при конкретната жена е такъв случаят - няма как да знаем, но не виждам защо да е чак невъзможно. А промяна от пушене, пиене и младежка безцеремонност към кротост, внимание и по-здравословен живот не е чак толкова "голяма трансформация". Да не кажа, че повечето от нас минаваме през нея в някакъв момент, макар да не го осъзнаваме.

# 53
А промяна от пушене, пиене и младежка безцеремонност към кротост, внимание и по-здравословен живот не е чак толкова "голяма трансформация". Да не кажа, че повечето от нас минаваме през нея в някакъв момент, макар да не го осъзнаваме.

Не мисля, че беше само това - младежко перчене и неориентираност.
Не знам как да го опиша, но имаше нещо повече, нещо наистина лошо и нечистоплътно в поведението и. Има един такъв тип хора, които както и да се държат, в каквато и среда да са поставени, някак те карат да си нащрек, защото не знаеш в кой момент ще обидят, ще нападнат, ще изкоментират нещо неуместно, и ще развалят цялата обстановка.

# 54
  • София
Ами пак казвам, може да я е очукал животът и да си е дала сметка за гадното си поведение. Може дори еднократно нещо да се е случило - загуба на връзка или приятелство, които са ѝ били ценни - за да си постави за цел да си промени държането. А може, разбира се, нищо да не е променила и просто да се прави на гуру за пред младичките момичета от йогата, за да си помпа самочувствието - тоест, заела е друга роля жената. Някои леко психопатични натури са способни и дори обичат да си изменят поведението според най-новата избрана роля, която им осигурява внимание и власт.

# 55
  • Melmak
Да, аз мисля, че може да има такава промяна. Не знаем какво се е случило с нея за толкова години. Понякога промените идват от катаклизми.

# 56
Хората на йога класовете не си показват истинското лице, там се правят на дзен Simple Smile

# 57
  • София
За пиене, пушене и мъже - може да се промени. Но съвсем не вярвам злобен и заядлив човек да стане добър и хармоничен. 50 години такава трансформация не съм виждала.
Примерно, баща ми се укроти и си трае, но отвътре си е същия злобар.
БМ стана много по-злобен.
Въобще - от сравнително поносим човек да стане дърта злоба съм виждала, но никога обратното.

# 58
Пороци могат да се изкоренят с възрастта, узряване, болест и пр.
Но лошотията не само остава доживот, но и расте пропорционално с възрастта.

# 59
Една от двете ви (ти и племенницата) не е права. Аз малко клоня ти да не си съвсем права, Бернарда
Не се променят така описани нечистоплътни като поведение и отношение хора, НО от описаното на мен ми намирисва на трансформация, каквато хора с дълбочина преживяват. Гоген, Буковски, Елизабет Гилбърт (тя дори в момента е шеймвана отвсякъде за крайните си трансформации) - има много такива примери.

Има си хора, сложни натури, с черни страни и сенки. Като се избистрят, остава мъдрост, каквато племенницата ти описва.
Познавам тази жена, защото преди години бяхме за кратко в една компания. Ужасно същество, наистина ужасно. Злобна, завистлива, заядлива, непрекъснато създаваше някакви интриги. Груба, шумна и безцеремонна, обичаше да излага хората, като ги жегва по слабите места на всеослушание.
По писаното съдя, че доста те е подразнила, а е възможно и да е жегвала и теб по някакъв начин.
Ако можеш да влезеш в детайли, какво конкретно е било злобно, завистливо и интригантско, реални случки има ли, или просто е била директна, декларативна и силен характер - нещо, което би подразнило по-тихия и обран човек

Общи условия

Активация на акаунт