Мартчета 2026 (Тема 2)

• 7 154
  • 244
  •   3
Отговори
# 240
Здравейте, мами! 🌸

Като за първа бременност (в момента съм в 18-та г.с.) съм малко притеснена относно някои резултати от изследванията. Хемоглобинът ми е 98, витамин B12 също е под нормата, но желязото е в граници. Предполагам, че имам анемия, но не желязодефицитна, а свързана с недостиг на B12. Малко се притеснявам, защото знам колко важен е този витамин, особено по време на бременност.

Писах на АГ-то си – той ми препоръча Тотема 2 пъти дневно и метилкобаламин (витамин B12). Преди това личната ми лекарка се беше консултирала с хематолог и те ми предлагаха Сорбифер и Беттер Ю за B12. Отново се обърнах към АГ-то, но той не промени терапията, затова реших да се доверя на него, въпреки че личната лекарка не е напълно съгласна, защото смята че ТОТЕМА е слаб за под 100 Хемоглобин

В момента пия:

Актив Мама – 1 табл. дневно

Биозин Мама – 1 табл. дневно

Магнерот 500 – 3×1

Фолиева киселина – 1 дневно

И сега ще добавя Тотема и B12

В аптеката и от някои лекари ми казват: „Всичко това са добавки, може да ги пиеш заедно.“ Но аз имам усещането, че все пак е добре да има някаква подредба, за да се усвояват правилно... Може би издребнявам, не знам. 🙈

Нямам конкретен въпрос, просто исках да споделя. ❤
Ако някоя от вас е имала дефицит на B12 по време на бременност, ще се радвам да сподели дали е толкова притеснително, колкото изглежда по информацията в интернет. И какво мислите – по-добре ли е да се слуша основно АГ-то, или е разумно да се консултирам и с хематолог?

Толкова много мнения и информация има, че човек лесно се обърква… Благодаря, че изчетохте! 🤍
А как реши да изследваш B12, имаше ли някаква конкретна причина или профилактично, питам защото и с първата бременност не съм пускала такива изследвания, сега също, но се замислям вече.

# 241
Аз пия Б12 от години! Цял живот съм с нисък  хемоглобин и чак след като си вдигнах нивата на Б12 видях хемоглобин над 130. А винаги е бил около 110. АГ нищо не ми е казвал, но аз си знам и си го изследвам. Незнам колко е правилно, но аз моите таблетки си ги пия когато се сетя. Ако ти е много голям недостига, най-лесно и бързо се вдигат нивата с инжекции. Моите нива последно бяха около 1000, а приемам само разтворимите метилирани таблетки на Natural factors. Тези Бетър Ю спрейчета, и на други места съм писала, аз не ги харесвам и не ми помагат.

# 242
Аз пък съм от тези, на които спрейчетата действат, в момента пръскам и вит Д и Б-комплекс на бетър ю, най-добре ги усвоявам. Та зависи. Но - консултация с хематолог. Той най-обширно ще огледа изследванията и ще изпише съобразена с всичко терапия. Вижте Кондева или Веселина Иванова например.

# 243
Скрит текст:
Здравейте, мами! 🌸

Като за първа бременност (в момента съм в 18-та г.с.) съм малко притеснена относно някои резултати от изследванията. Хемоглобинът ми е 98, витамин B12 също е под нормата, но желязото е в граници. Предполагам, че имам анемия, но не желязодефицитна, а свързана с недостиг на B12. Малко се притеснявам, защото знам колко важен е този витамин, особено по време на бременност.

Писах на АГ-то си – той ми препоръча Тотема 2 пъти дневно и метилкобаламин (витамин B12). Преди това личната ми лекарка се беше консултирала с хематолог и те ми предлагаха Сорбифер и Беттер Ю за B12. Отново се обърнах към АГ-то, но той не промени терапията, затова реших да се доверя на него, въпреки че личната лекарка не е напълно съгласна, защото смята че ТОТЕМА е слаб за под 100 Хемоглобин

В момента пия:

Магнерот 500 – 3×1

В аптеката и от някои лекари ми казват: „Всичко това са добавки, може да ги пиеш заедно.“ Но аз имам усещането, че все пак е добре да има някаква подредба, за да се усвояват правилно... Може би издребнявам, не знам. 🙈

Ако някоя от вас е имала дефицит на B12 по време на бременност, ще се радвам да сподели дали е толкова притеснително, колкото изглежда по информацията в интернет. И какво мислите – по-добре ли е да се слуша основно АГ-то, или е разумно да се консултирам и с хематолог?

Толкова много мнения и информация има, че човек лесно се обърква… Благодаря, че изчетохте! 🤍
Права си за приема, че трябва да има някакъв ред. Желязо и Б12 си пречат на усвояването, когато са приети едновременно. То затова и комбинираните витамини в повечето случаи не са добра идея. Аз наваксвах витамини доста години, тази табличка ми беше от полза:

# 244
Здравейте, мами! 🌸

В момента пия:

Магнерот 500 – 3×1

А как реши да изследваш B12, имаше ли някаква конкретна причина или профилактично, питам защото и с първата бременност не съм пускала такива изследвания, сега също, но се замислям вече.

Съвсем случайно се чух с дерматолога ми по един друг въпрос и като разбра за Бремеността ме попита какви изследвания съм пускала и ми се скара даже че при нисък хемоглобин не съм пусняла отделно желязо и б12.. И съм била закъсняла с изследвания на tsh.. Защото било важно за бременните. И да не чакам АГ сам да предложи защото щом не влизали в Задължителните.. почти никой не се сещал да дълбае..

Общи условия

Активация на акаунт