Мартчета 2026 (Тема 2)

• 7 330
  • 250
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте, мами! 🌸

Като за първа бременност (в момента съм в 18-та г.с.) съм малко притеснена относно някои резултати от изследванията. Хемоглобинът ми е 98, витамин B12 също е под нормата, но желязото е в граници. Предполагам, че имам анемия, но не желязодефицитна, а свързана с недостиг на B12. Малко се притеснявам, защото знам колко важен е този витамин, особено по време на бременност.

Писах на АГ-то си – той ми препоръча Тотема 2 пъти дневно и метилкобаламин (витамин B12). Преди това личната ми лекарка се беше консултирала с хематолог и те ми предлагаха Сорбифер и Беттер Ю за B12. Отново се обърнах към АГ-то, но той не промени терапията, затова реших да се доверя на него, въпреки че личната лекарка не е напълно съгласна, защото смята че ТОТЕМА е слаб за под 100 Хемоглобин

В момента пия:

Актив Мама – 1 табл. дневно

Биозин Мама – 1 табл. дневно

Магнерот 500 – 3×1

Фолиева киселина – 1 дневно

И сега ще добавя Тотема и B12

В аптеката и от някои лекари ми казват: „Всичко това са добавки, може да ги пиеш заедно.“ Но аз имам усещането, че все пак е добре да има някаква подредба, за да се усвояват правилно... Може би издребнявам, не знам. 🙈

Нямам конкретен въпрос, просто исках да споделя. ❤
Ако някоя от вас е имала дефицит на B12 по време на бременност, ще се радвам да сподели дали е толкова притеснително, колкото изглежда по информацията в интернет. И какво мислите – по-добре ли е да се слуша основно АГ-то, или е разумно да се консултирам и с хематолог?

Толкова много мнения и информация има, че човек лесно се обърква… Благодаря, че изчетохте! 🤍
А как реши да изследваш B12, имаше ли някаква конкретна причина или профилактично, питам защото и с първата бременност не съм пускала такива изследвания, сега също, но се замислям вече.

# 241
Аз пия Б12 от години! Цял живот съм с нисък  хемоглобин и чак след като си вдигнах нивата на Б12 видях хемоглобин над 130. А винаги е бил около 110. АГ нищо не ми е казвал, но аз си знам и си го изследвам. Незнам колко е правилно, но аз моите таблетки си ги пия когато се сетя. Ако ти е много голям недостига, най-лесно и бързо се вдигат нивата с инжекции. Моите нива последно бяха около 1000, а приемам само разтворимите метилирани таблетки на Natural factors. Тези Бетър Ю спрейчета, и на други места съм писала, аз не ги харесвам и не ми помагат.

# 242
Аз пък съм от тези, на които спрейчетата действат, в момента пръскам и вит Д и Б-комплекс на бетър ю, най-добре ги усвоявам. Та зависи. Но - консултация с хематолог. Той най-обширно ще огледа изследванията и ще изпише съобразена с всичко терапия. Вижте Кондева или Веселина Иванова например.

# 243
Скрит текст:
Здравейте, мами! 🌸

Като за първа бременност (в момента съм в 18-та г.с.) съм малко притеснена относно някои резултати от изследванията. Хемоглобинът ми е 98, витамин B12 също е под нормата, но желязото е в граници. Предполагам, че имам анемия, но не желязодефицитна, а свързана с недостиг на B12. Малко се притеснявам, защото знам колко важен е този витамин, особено по време на бременност.

Писах на АГ-то си – той ми препоръча Тотема 2 пъти дневно и метилкобаламин (витамин B12). Преди това личната ми лекарка се беше консултирала с хематолог и те ми предлагаха Сорбифер и Беттер Ю за B12. Отново се обърнах към АГ-то, но той не промени терапията, затова реших да се доверя на него, въпреки че личната лекарка не е напълно съгласна, защото смята че ТОТЕМА е слаб за под 100 Хемоглобин

В момента пия:

Магнерот 500 – 3×1

В аптеката и от някои лекари ми казват: „Всичко това са добавки, може да ги пиеш заедно.“ Но аз имам усещането, че все пак е добре да има някаква подредба, за да се усвояват правилно... Може би издребнявам, не знам. 🙈

Ако някоя от вас е имала дефицит на B12 по време на бременност, ще се радвам да сподели дали е толкова притеснително, колкото изглежда по информацията в интернет. И какво мислите – по-добре ли е да се слуша основно АГ-то, или е разумно да се консултирам и с хематолог?

Толкова много мнения и информация има, че човек лесно се обърква… Благодаря, че изчетохте! 🤍
Права си за приема, че трябва да има някакъв ред. Желязо и Б12 си пречат на усвояването, когато са приети едновременно. То затова и комбинираните витамини в повечето случаи не са добра идея. Аз наваксвах витамини доста години, тази табличка ми беше от полза:

# 244
Здравейте, мами! 🌸

В момента пия:

Магнерот 500 – 3×1

А как реши да изследваш B12, имаше ли някаква конкретна причина или профилактично, питам защото и с първата бременност не съм пускала такива изследвания, сега също, но се замислям вече.

Съвсем случайно се чух с дерматолога ми по един друг въпрос и като разбра за Бремеността ме попита какви изследвания съм пускала и ми се скара даже че при нисък хемоглобин не съм пусняла отделно желязо и б12.. И съм била закъсняла с изследвания на tsh.. Защото било важно за бременните. И да не чакам АГ сам да предложи защото щом не влизали в Задължителните.. почти никой не се сещал да дълбае..

# 245
Здравейте,
търся мнения за доктор Марина Гергинова. Следя се при нея и съм много доволна. Тя изражда в 1-ва АГ Света София, но аз не мога да взема окончателно решение дали ще раждам там. Още повече че никъде не намирам споделени мнения. Ако някоя има мнеие или е чувала нещо ще съм благодорна да сподели.
Благодора предварително!

# 246
От вторник вечерта съм с ковид, тестът излезе положителен. Щях да си пукна... Днес съм по-добре, да чукна на дърво. Притесних се за детето, на преглед съм в понеделник. Някой да минава през това? Не искам да чета в интернет, че ще превъртя.

# 247
Бъди спокойна само. Вирус, като вирус. Лекува се симптоматично, както всеки един.

# 248
От вторник вечерта съм с ковид, тестът излезе положителен. Щях да си пукна... Днес съм по-добре, да чукна на дърво. Притесних се за детето, на преглед съм в понеделник. Някой да минава през това? Не искам да чета в интернет, че ще превъртя.
Няма за какво да се притесняваш, и ковида си е вирус като всичко останало, само името му го направиха да звучи ,,страшно”😅😅 Та нали и ние сме хора, няма как за 9 месеца да не преболедуваме поне 1 нещо, да не говорим, че сега се започва с тези вируси и грипове. Стига да не си пила някакви лекарства противопоказни при бременност, не мисля, че бебето е усетило по някакъв начин, че си болна, неразположението е било за теб. Аз от началото на бременността какво ли не изкарах вече, то не беше температура, повръщане, сега повече от седмица не мога да преборя една настинка. Та не се притеснявай и не го мисли толкова.

# 249
Сега говорих с гинеколога и ме успокояваше по телефона, че всичко е наред, че не се получават увреждания. Проблемът би бил при мен, ако се влоша. Пренаталният е излязъл ок, всичко е наред, но беше преди ковида. Като ми мина малко и почнах да се съвземам и направо си полудях. Нищо не пих, дори парацетамол, то затова беше зора як. Така ме тресна жестоко... Боже, дано всичко да е наред. Толкова се пазя и как успях да го лепна това...Sad

# 250
Сега говорих с гинеколога и ме успокояваше по телефона, че всичко е наред, че не се получават увреждания. Проблемът би бил при мен, ако се влоша. Пренаталният е излязъл ок, всичко е наред, но беше преди ковида. Като ми мина малко и почнах да се съвземам и направо си полудях. Нищо не пих, дори парацетамол, то затова беше зора як. Така ме тресна жестоко... Боже, дано всичко да е наред. Толкова се пазя и как успях да го лепна това...Sad
Както ти казах, бебето не усеща нищо, цялото неразположение си е за теб. А за пренаталния тест, той ще си показва едно и също дори и да го беше правила сега, той е за аномалии в плода, като Даун, Патау и т.н. Тези аномалии или ги има или ги няма, няма как да се придобият от боледуване. Тепърва идва зима и болестите ще почнат, така че не се стряскай от едно боледуване. Пий лимони, мед, чайове, почивай и не го мисли толкова. Бързо оздравяване.

Общи условия

Активация на акаунт