Как може умен и работлив човек от бедно семейство да успее в България?

• 2 793
  • 158
  •   2
Отговори
# 75
Фрау К, нямам намерение никъде да се връщам.
Или може би трябва да си зарежа уреденият живот и да се забия в мръсната София, за да доказвам нещо на някого?
Айде няма нужда.
Достатъчно ми е като се прибирам веднъж годишно и виждам упадъка на държавата ни.

Всъщност упадък се вижда в Германия. Помня какво беше преди 35 години и виждам какво е сега. Докато в България има подобрение и напредък. Може би недостатъчни, но трендът е нагоре.

Много ви се иска, ама далеч не е така.

От Германия се връщат хората без перспектива, знания и уреден живот.
Спряха им помощите, затегнаха правилата - започнаха да им правят живота не толкова лесен.
И аз също чета тези подвеждащи статии и се смея с глас - както и много други все още живеещи в Германия.
Всеки един живеещ в Германия оспорва това твърдение.

# 76
  • София
Около нас се върнаха точно от Германия няколко човека. С немско гражданство, двама са със собствени жилища там, добри и специфични професии, немско образование, работещи в големи немски фирми, с които работят дистанционно хора от цял свят. Още си работят за тях, но дойдоха да си живеят в малки провинциални градове в България с тамошната заплата. Дават си жилищата там под наем. Никога не са били без перспектива и на помощи. Даже единият си доведе немската съпруга. Определено предпочитат да са тук, защото живеят по-спокойно и по-просто. Особено след големите градове и цялата лудница в тях.

# 77
Fever глупости пишеш.
Върнали се били ама си запазили работата дистанционно?!
Никъде не са се върнали - просто капацитета им стига до там.
Вместо да се преместя в хубаво китно село в Германия ще се връщам в България.
Голям пример за "успялост".
Утре като се сблъскат с българските ежедневни проблеми и бюрокрация с писъци ще се върнат обратно.
Успяли били... Боже мой.
И понеже са супер успешни в Германия се връщат немската си работа защото тук очевидно не могат да намерят нищо друго.

# 78
Изобщо не са глупости. И аз имам съученички и приятели, които се върнаха тук, а работят дистанционно за немски работодател.

# 79
Arielle,  не ми е нужно да чета какво е в Германия. Нали все пак ходя понякога и добивам усещания. Определено е различно и няма как да не е - осита, емигранти от ИЕ и накрая всякакви африканци и араби неминуемо променят средата.  Не знам за вашето село, ама в големите градове силно се усеща разликата.
И не говоря за условията за работа или печалба, а за дисциплина, чистота, спокойствие и сигурност...
Иначе да си имаш немска работа, но да живееш тук е мечта за всеки, защото тамошният стандарт, от там заплатите, са неоспоримо по-високи, докато тук все пак е по-евтино и накрая данъчната тежест е несъизмерима.

# 80
  • Melmak
Аз също познавам завърнали се. Син на успешни зъболекари, замина за Германия да учи висше, установи се там, създаде семейство и на 40 г се върна тук с децата и жена си. Не мисля, че е неуспял. Просто не всеки желае да продължи живота си в чужбина.
За мен не е странно, нито е проява на неуспех. А Ариел не работеше ли някаква нискоквалифицирана работа? За какво говорим тогава? Много е успяла тя!

# 81
Ариел плюе колегите си и и работата във всяка тема, а тук ни намила, че ѝ е топ и останалите не са перспективни.

# 82
  • София
Ариел е неудовлетворен от живота си човек, нормално е да говори така.

# 83
Аз също познавам завърнали се. Син на успешни зъболекари, замина за Германия да учи висше, установи се там, създаде семейство и на 40 г се върна тук с децата и жена си. Не мисля, че е неуспял. Просто не всеки желае да продължи живота си в чужбина.
За мен не е странно, нито е проява на неуспех. А Ариел не работеше ли някаква нискоквалифицирана работа? За какво говорим тогава? Много е успяла тя!

За разлика от някои с подарени апартаменти и наследство съм значително успяла, да.
Работатa ми може да е кофти, но не ми е на сто процента нужна, за да се издържам сама.
Много е лесно да се правиш на успял с летящ старт.
Мисля, че точно около това се върти и цялатa тема.

Много често успешните хора винаги съм забелязвала как упорито забравят - помагащи мъже, родители, апартаменти, земи и какво ли не.
Все една такава "амнезия" ги удря и почват да обясняват как сам-самички си постигнали всичко. Ти си просто мързелив! Обаче ако знаеш за съответните им помощи отвсякъде и ги контрираш с тях почват да се обиждат, как така ще им разваляш илюзията и разбира се обичайното: "Ти просто завиждаш!".
Знаем се. Не веднъж съм се занимавала с такива успяли "сами" хора.

# 84
  • София
Копирам си мнението от друга тема, мисля че важи и за тази:
Тъй като в България има глад за кадри, е доста лесно да се вдигнеш в йерархията, особено в големи фирми, където големите шефове са много заети, средните прелитат от време на време, така че на практика все някога трябва да възложат повече отговорност и власт и на някой по-дребен.
Друг е въпросът дали това издигане ще е придружено от походящата заплата.

# 85
Ариел, невидимите привилегии имат значение - вярно е. Но също е вярно, че си натрупала много злоба и негативизъм.

Прочети си постовете.

# 86
За разлика от някои с подарени апартаменти и наследство съм значително успяла, да.
Работатa ми може да е кофти, но не ми е на сто процента нужна, за да се издържам сама.

Ама то един от аспектите на успеха е да дадеш летящ старт на децата си за да стигнат те още по-далеч.
Много пъти съм писала, че за три поколения и най-бедните и необразовани могат да стигнат до милиони, ако имат мотивация и ясна цел. И не може да се каже, че първият и вторият са били неуспешни, макар да са останали на по-долно стъпало. Аз поне никога не съм писала, че сам сама съм постигнала нещо, тръгвайки от нулата. Имала съм родители, които макар и с грешки, все пак са имали визия и са ми дали някаква начална скорост в правилна посока, основно с образование и ценности.

# 87
  • София
Хаха, Ариел, явно ти познаваш по-добре приятелите ни.
Не знам каква е твоята представа за успялост, но моята е точно това - ти да избираш къде да работиш, дали да работиш, къде да живееш, къде да ходиш, да си осигурен финансово, да си здрав и да имаш семейство, дом и деца.
Напълно нормално е българин да иска да живее там, където са му корените, родителите и близките, а не в чужди села и паланки.
Грешиш за работата. Успели са и не търсят друго. Защо да оставят мениджърски позиции в международни компании за 7-8 000 евро месечна заплата за всеки от семейството (в 2 от трите семейства и двамата работят за въпросната фирма,в третото семейство жената си има собствен бизнес)? За да се докажат на съселяните си, ходейки в офис за 2 000 лв.?
Щях да кажа, че не съм им адвокат, но бих излъгала. Wink
Търсят си корените и спокойствието, а за един осигурен и спокоен човек не знам къде е тая толкова страшна бюрокрация.
Аз самата не работя и от много време предпочитам малките градове за живеене и го правя през лятото и през уикендите.
Явно (отдавна) нямаш наблюдения колко уреден може да е животът у нас за един успял човек.

# 88

Ама то един от аспектите на успеха е да дадеш летящ старт на децата си за да стигнат те още по-далеч.

А родителите, които нямат тази възможност?
Да си гръмнат децата, че да не се мъчат ли?
И край мен всеки дава всичко за децата си. При мен никога не е било така защото и родителите ми са били игнорирани деца и не са видяли друго освен отритване.

# 89
А родителите, които нямат тази възможност?
Да си гръмнат децата, че да не се мъчат ли?
И край мен всеки дава всичко за децата си. При мен никога не е било така защото и родителите ми са били игнорирани деца и не са видяли друго освен отритване.

Винаги има някаква възможност, ако има желание. От написаното следва, че на твоите родители не е помогнат, но и те не са помогнали на теб. Това е липса на визия и мотивация, защото са можели поне с правилни съвети и насоки за образование да помогнат. У нас имаше, а и все още има, възможност всеки да се изучи и пробие, макар за някои да е по-трудно.

Общи условия

Активация на акаунт