Как може умен и работлив човек от бедно семейство да успее в България?

• 7 265
  • 251
  •   1
Отговори
# 240
Чакайте малко,това че някой си пробива път,понеже има дебели "връзки" или/и е роден със златна лъжичка в устата,не значи че животът му е песен и няма проблеми...

# 241
Има, разбира се. Просто са от друго естество. Жив човек без проблеми не познавам.

# 242
Скрит текст:
Това ми направи лошо впечатление във въпроса - реално се чакат готови пари, жилища, връзки. Търси се лесен успех и обвинения към майката за "минимални доходи" (майката = банкомат).
Такъв човек няма да успее никога, дори и да стигне заплата 10 000 лв/месец, все ще е недоволен, защото няма да му е достатъчно и друг ще е виновен (майка му, жена му, съседа ...)

Неслучайно поисках да направи разчет, как би живял със заплата от 2500 лв (напълно постижима в София към момента). И отговорът беше:

Скрит текст:
Първо вие ми дайте разчет на заплата 2500 лв за самостоятелно живеещ млад човек от провинцията в София Smiley

Ако можех да го дам и имах представа как е възможно, нямаше изобщо да създам темата.
Но тук се търси моментално решение, от нищото - хоп на големите пари. Не става.
Тоест, човекът иска направо заплата от 10 000, без да има представа как да поживее преди това с 2500, 3000, 5000 Smiley
Повечето хора в темата го казаха - образование, усилия и постоянство.
Темата е тролска според мен, или някой си пише домашното тук.
Въпросът за разпределяне на бюджет от 2500 беше ключов. А отговорът кърти мивки - от 100 км. си личи, че авторът лъже. Е, как дете от семейство с минимални доходи (1000 лв. за 2 човека и наем на 50 кв.м. панелка) не може да направи бюджет за 1 човек за 2,5 пъти повече пари.
Темата е фейк. Само клишета - и бедността е описана нескопосано (и други потребители забелязаха), и мечтите са фЬешън снобария (звучи ми като реклама на ново строителство в скъпи квартали).
Не знам дали е пързалка, домашно или просто е  завоалиран призив, че заплатите на младите трябва да са най-високи.
Слушала съм изказване на една от видните "политоложки", че трябва да се приеме закон(!!!) и заплатите на младите във фирмите в частния сектор да са поне 20% по-високи от на опитните специалисти. И с този закон ще се решат демографските проблеми.

# 243
А според този закон като остареят намаляват ли им ги Simple Smile

# 244
И старите, като не им покажат нищо и им гледат сеира отстрани, тая ли ще им върши работата?

# 245
Като напусне България.

# 246
Може, но трябва да има и късмет, шанс. Какво е късметът ? Да попаднеш на точното място, време и хора. Успехът и развитието, себереализация са условни - създават се и изграждат в общност, среда, синхрон и чрез взаимодействие, допирни точки. Инвестицията в умения и качества, образование не са гаранция, ако не са изпълнени тези условия. Шансовете, които предлага момента са единствените възможни. В този контекст хубаво е човек да мечтае, но също така и целите да са съобразени с наличните възможности и да не са на всяка цена.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 10:56 от starinthenightsky

# 247
Чудесен съвет, но и в чужбина начинаещите рядко ги замерят с пачки за нищо-правене.
Например попадна ми тази обява за 6 месечен стаж в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел, но стипендията е 1286 евро/месечно (=2515 лв).https://www.nato.int/cps/en/natohq/71157.htm. Я нЕма авторът да им работи за жълти евроцентове. Да се морят кандидатите от другите 31 държави и по-тъпите българчета, които ще се вместят в стипендията. Grinning

# 248
  • София /Абсурдистан
Относно образованието - може да се учи задочно. Може да се работи и извън страната за някое време. Но без подходящо образование няма как да стане. Другият вариант е да се обучи за някакъв майстор. Там работа има винаги и парите са повече от прилични.

# 249
  • Paris, France
Скрит текст:
Здравейте,

Поради известни наблюдения върху възможностите в нашата прекрасна, но изстрадала държава доста се интересувам от темата в заглавието.

Според вас възможно ли е “американската мечта” да бъде сбъдната на българска почва?
Възможно ли е млад и интелигентен човек, готов да положи много, много труд, да пожъне успех у нас, без да се забърква в незаконни схеми?

Дефинирам “успех” не като милиарди в банката, а като причисляване към високата средна класа в столицата. Просторен апартамент модерно строителство в хубав квартал, нова, но не твърде помпозна кола (не порше), деца в частно училище и прочие.

Скрит текст:
А нека героят от казуса, стремящ се към тази цел, да бъде интелигентен млад човек от провинцията, от семейство без възможности, без връзки в който и да е перспективен сектор. Има много хора, за които това е реалност - панелка 50 квадрата под наем и самотна майка с минимални доходи.

Какъв е най-добрият ход за един такъв човек?
Към какви специалности да се насочи? В кои ВУЗ-ове? Как и къде да търси възможности за реализация? Как изобщо е възможно да се справи сам през 2025?

Ще ми е интересно да чуя перспективи на хора, минали по този път, и/или с отличителен поглед върху пазара на труда, както и на всеки, който има предположения.

ПС: И не, опцията богат партньор изобщо не е атрактивна от страна на сигурност при толкова чести разводи… а и нека героят има достойнство. Simple Smile

Просторен апартамент или къща в София и прилична, нова кола са напълно постижими за средностатистическия млад човек в днешна България ако не го мързи да работи, учи и ако е предприемчив. Демографската криза и липсата на работна ръка доста свалиха нивото във всички области и това си личи и по правописа във форума.

Деца, че и в частни училища не ми се струва лесно достижимо в днешно време, а децата дърпат много ресурси и изморяват. За частни училища има и стипендии, но не познавам българското частно образование и не мога да се изкажа.  Има и платени държавни училища. Френското училище Виктор Юго в София обучава по френската държавна програма и нищо повече, но е доста скъпо за българския стандарт, а и много трудно се отварят места. Добрите частни училища с интернат в чужбина струват стотици хиляди евра годишно.

На мястото на авторката бих си намерила работа и квартира в София, както е направила дъщерята на Deva и бих заминала. Бих поработила една година, намирайки и втора работа вечер и бих проучила дистантното учене. Бих се ориентирала към IT или право дистантно или задочно. Изключвам медицинските специалности и някои приложни, които се учат задължително присъствено и не са съвместими с работа, освен ако не си намеря стипендия.

Бих си развила някакво хоби или изкарала някакви курсове, с които да мога да си повиша дохода. Дъщеря на съученичка работи като фризьорка в неделя и две вечери седмично и изкарва достатъчно за да се издържа. Синът и слага кухни и работи електротехника по домовете през уикенда.

Бих започнала да спестявам за да си купя жилище и бих купила първото, което мога да си позволя. Кола само ако работя с нея. Никакви заведения, никакви екскурзии и никакви излишни разходи.

Оттам нататък бач и инвестиции. Ако съм жена и искам дете, бих отложила до поне 30г възраст и бих търсила добре осигурен мъж за баща, освен физически привлекателен, но според мене детето ужасно ще тежи в такава ситуация.

Всичко желано, освен децата, е постижимо и познавам успели хора, започнали от нищото без помощ от родители.

Успех и щастие желая.

# 250
  • София, Лагера
Просторен апартамент или къща в София и прилична, нова кола са напълно постижими за средностатистическия млад човек в днешна България ако не го мързи да работи, учи и ако е предприемчив. Демографската криза и липсата на работна ръка доста свалиха нивото във всички области и това си личи и по правописа във форума.
Просторен добре обзаведен апартамент в хубав квартал на София е около 500 хил. лв. И колата е около 50. Къщата е доста повече.
Какъв месечен доход се очаква да има млад човек, без много опит, за да може спокойно да разполага с такова имущество? Аз си го сметнах като около поне 10 години работа при заплата 5х месечно, но да можеш и да живееш с нея, не само да ги даваш за кредита и лизинга.

Иначе съм съгласна със съветите, с едно малко изключение - ако се ограничивиш от всякакви удоволствия - пътувания, сбирки с приятели, ако работиш 24/7, то къде отива радостта от живота? Да се събудиш някой ден на 40 и да осъзнаеш, че си се скъсал от работа заради тухли и кола. Казвам го, защото познавам такива хора.

# 251
Навсякъде по света е така. Може би 1 или 2 процента млади хора направо имат дохода да си купят кеш жилище. Останалите са под наем на първо време, после ипотека.

Общи условия

Активация на акаунт