Родителите му идват всеки ден до нас, вече не ми е приятно

• 6 165
  • 130
  •   1
Отговори
Здравейте,

Специално се регистрирах да си излея мъката, защото на майка ми не желая да споделям много от семейния ми живот (тя само това чака, за ми каже как е била права и да дойде да ме защитава, правейки от мухата слон), а пък приятелки за споделяне като че ли нямам вече. Както и да е.
От 2г сме заедно с мъжа ми, от 1 и половина живеем заедно. Той е с 11г. по-възрастен, бивш стар ерген, свикнал на майчините манджи и на татковата помощ за почти всичко. Живеем в отделна къща, но майкини му са доста наблизо и съответно идват всеки ден до нас.
В началото дори се радвах на присъствието им, но вече започва да ми тежи.
Взехме си куче и баща му всеки ден идва да "пази" кучето...което междувременно е вече около 50кг и спокойно може да стои само. Той стои почти целия ден на двора, размества разни неща, оставя ги където му хрумне...не чисти след себе си, носи разни бутилки празни и ги складира у нас. В момента, в който се прибера, вместо да се наслаждавам  на почивката си...и на помощ ( не че ми е задлъжен, но поне да не цапа),  аз започвам да чистя в несвяст след него и след кучето.
Нещо друго - кучето придоби разни лоши навици, защото той не му прави забележка, когато прави бели. Общо взето като ни няма, то стои мирно до пътната врата и чака. Като е той там обаче,  гризе, рови и т.н. и съответно за това не бива порицавано.
Другото от онзи ден е, приготвя грозде за ракия (която само той консумира) в нашия двор...джибри навсякъде, мръсотия...питам се защо не го прави у тях.
Вече ме дразни самото му присъствие. Понякога се прибирам по обяд и се моля за го няма, за да не се налага да се преструвам.
Казах на мъжа ми, той обеща да му каже, ама все пак "нали го знаеш татко, ще се разсърди и няма да дойде повече"
И други разни неща има...но засега толкова.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 16:49 от Moderator3

# 1
  • София
Ами, вие живеете в един познат на много хора от миналия век селскостопански балон.
От такава среда няма какъв друг манталитет да очакваш.

# 2
  • София
Ако къщата е ваша, може да  си "изгубиш" ключа и да "забравите' да им дадете нов.

# 3
Къщата чия е? Имате ли брак?

# 4
Сигурно бяга у вас от жена си.
Да не би това да е негова къща, която  са дали на мъжа ти?

# 5
Той не влиза вкъщи (не може да си отключва и слава богу), само в двора. Ключалката е от онези старите и същите ключове съвпадат с тези на тяхната. Затова трябва цялостна смяна.
Иначе къщата е прехвърлена на мъжа ми (имаме брак), но явно все още я считат за своя, въпреки че многото подобрения в двора, които сега ползват, са изцяло моя грижа.

# 6
За да се оправи положението, първо трябва да се оправи твоят мъж. А това едва ли ще стане, щом си е мамино синче, явно. Татко ще се ядоса, нека жената да търпи

# 7
  • Melmak
Мисля, че мъжът ти не вижда проблем, защото така е свикнал. Ти си права да се дразниш, но може би като сте заживели заедно е било редно да обсъдите къде ще живеете. За тях винаги това ще е тяхната къща и ще си правят каквото искат.

# 8
В тоя раздел на форума трябва да се закачи златното правило колко далеч трябва да се живее от свекърите:

Оптималното разстояние е 30 до 45 мин с кола, за да не могат да се отбиват през ден непоканени. Но и не по-далеч от 2-3ч път, за да не остават да преспиват като дойдат Smile

# 9
  • Melmak
В тоя раздел на форума трябва да се закачи златното правило колко далеч трябва да се живее от свекърите:

Оптималното разстояние е 30 до 45 мин с кола, за да не могат да се отбиват през ден непоканени. Но и не по-далеч от 2-3ч път, за да не остават да преспиват като дойдат Smile

Хахаххахахахаххахахаха, ама баш!

Иначе за ракията, поне хубава ли е? Имате ли сливи? Аз повече обичам сливова, но ако и гроздовата е хубава, пийте и вие! Как ще пие само той!!

За кучето, разбирам те. Но и с възрастта хората малко изкукват. Ние имахме куче с нашите като бяха вече не първа младост. 40 кила куче, като биче беше, баща ми го завиваше с одеяло след като го изкъпем. А в апартамента нямаше как да му е студено.

# 10
Аз бих изложил едно радиално мнение. Представи си, че е твоят баща. Несъмнено има неща, които тя дразнят и у него, ако всеки ден ти е в двора. Би ли изгубила ключа за него? Вероятно не. Щеше да те дразни, но нямаше да е същото като в момента. Защото този човек не ти е баща. Но все пак е нечий баща и заради голямата разлика във възрастта, вероятно е немлад вече баща, с някакви свои виждания за живота. Когато се бракуваш с някого е и в добро и в лошо. И ето това едно "лошо" , което трябва да извървите. Представи си че съпругът ти те моли да кажеш на баща си да не идва у вас...
Съпругът вече е заклеймен за мамино и татково синче, понеже му харесва какво и как правят родителите му. И аз харесвам много неща у родителите си, а свекърва винаги ми прави най-хубавите сърми според мъжа ми, но какво от това. Нормално е. Вие още нямате семейна история. Той е привързан към тях и нека бъде така. Обратното би било по-страшно. Ще дойде време, ще си на тяхното място. Но в момента  ти си влязла в тази "среда" и сега имаш много време да създаваш история на място, където до сега те е нямало. Не можеш да очакваш, че в къща с двор извънградска/селска се пие чай в 17:00 във фин порцелан. Ще има и ракия и много много  други неща. Част от средата и начина на живот до твоята поява. Търпение, разбиране.

# 11
Моме, омъжила си се като в Гераците, а живееш в 21 век. 🙂
Какви са тия джибри, какви са тия еднакви ключове?...

А казваш, че не ти е приятно, че майка ти какво беше... Дали тя не живее в съвремието и да ти "отваря очите" за някои неща?

# 12
Не съм съгласна с мнението по-горе. След брака остава само едно семейство – мъжът и жената. Родителите минават на заден план и ако някой от тях идва твърде често на гости, а това не се харесва на единия от партньорите, трябва да се стигне до компромис. Това е територията на двойката – техният дом, тяхното пространство (да оставим документалната част настрана).
Мъж или жена – няма значение кой – може просто да иска да остане сам, да прекара време с кучето в двора, да се посвети на лични неща или на градината, без присъствието на други хора.
И не всички хора са еднакви – например, нашите родители никога не идват без да се обадят или попитат предварително. Баща ми дори не обича да идва, дори когато е поканен – не иска да ни пречи. Налага се направо да го убеждаваме, защото той ясно осъзнава, че всяка двойка има свой живот и свои правила

# 13
Да, но вероятно това си е вашата къща. А този човек сигурно там си е свикнал да си държи джибрите.
Иначе разбирам авторката, не е приятно и мъжът и ще трябва да поговори с баща си. Нещо в смисъл - тате, кучето е вече голямо, дай да направим ракията у вас и т. н.

# 14
Щом къщата е ваша, говори със съпруга си.  Нека обясни на родителите си, че сте благодарни и радостни за помощта, но преди да идват да се уговаряте и да питат дали е удобно.
Важно е мъжа ти да е на твоя страна. Да сте от един отбор. Не говори лошо за родителите му. Изтъкни, че имаш нужда от лично пространство и че вашето семейство има нужда от  отделеност и независимост.

Опитай с добро както се казва.

Общи условия

Активация на акаунт