Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 10 538
  • 276
  •   6
Отговори
# 255
  • София
Абе хора,познавам мутрите отблизо още от 90-те години. Те НЕ са тъпи,че да построят сгради там,където наводнението да ги съсипе... Може да ги обвиняваме в какво ли не,но не са тъпи...
те леко се разредиха редиците им от 90 -те год насам. Та и колко да са умни? , като са мишени,  и Босовете не доживяха до 40сет годишни... Наследниците , ако са живи се крият. Е, един И.Банев... той пък доброволно влезе зад решетките...

# 256
Асоциацията на прокурорите също била предложила предварителните договори "на зелено" да бъдат вписвани в имотния регистър - https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/21447227

# 257
# 258
Може би не е най-правилната тема, но може ли някой да подскаже за тази сграда дали си струва да се купи на зелено - https://simeon131.bg/za-sgradata/
Не на шега, питам за приятел. Човекът е с адвокат, преговаря се за условия по договора в момента. Знам, че има много запознати сред вас и ще съм благодарна за мнението ви!

И да не е само питане, ето на това попаднах днес - интересно сравнение за Европата, което се дъвче в темата от всякакви ъгли:
https://www.visualcapitalist.com/europes-housing-cost-burden-by-country/

Последна редакция: вт, 07 окт 2025, 22:02 от Sis22

# 259
Според тези данни излиза, че няма Гърция е много зле. Но от личен опит знам, че много хора от Ирландия и Нидерландия се оплакват, не знам как може да имат такива добри данни според тази графика, като там е невероятна криза с жилищата в момента.

Последна редакция: вт, 07 окт 2025, 23:25 от Недка Кокетка

# 260
Важно е да се отбележи:

# 261
За Гърция обаче е вярно - там с местна заплата е ужас и не може да се живее никак с такава ако нямаш наследствен имот. В Атина животът е по-скъп от София, а заплатите са вече по-ниски. Плюсовете са повече история и артефакти, Акрополисът и естествено морето в близост. Но жил фонда е тотал щета спрямо София.

# 262
По данни за 2023 може и 6.6% да е, обаче дани работи активно и за 2025 е вдигнал процента собственоръчно 😀
Баба Пенка на село плаща дори 0% от дохода си за жилище, но вече си го има от Татово време, а който си няма и отиде да живее в София няма да му стигнат 40% от (средния) доход за да закупи средно софийско жилище. За под наем мисля стигат, но по добре човек да не дава повече от 1/3, това е световния стандарт за какво можеш да си позволиш. Тук явно са избрали 40% за да илюстрират къде е съвсем недостъпно (или за да налагат нов стандарт, да свикват хората)

от личен опит знам, че много хора от Ирландия и Нидерландия се оплакват, не знам как може да имат такива добри данни според тази графика, като там е невероятна криза с жилищата в момента.
В много държави в Европа ако си на МРЗ получаваш или субсидирано общинско жилище, или ваучери за наем за частно, и всякакви други програми. Така че не си даваш 40% от дохода за жилище, затова вероятно имат добри данни.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 10:42 от chris78

# 263
  • София
Може би не е най-правилната тема, но може ли някой да подскаже за тази сграда дали си струва да се купи на зелено - https://simeon131.bg/za-sgradata/...
Подсказвам, ако нямат пари да я измажат, дали ще имат да я завършат?! Grinning

# 264
Е, стига сега - сигурно е дизайнерско решение с тези тухлички, напук и въпреки всички модерни окачени фасади.

За мен лично си е риск на зелено (всичко, което е коментирано в темата), а и с последно 5 или 10% плащане на А16 не ми звучи приемливо, въпреки, че било уж стандартно. На практика, ако има проблем с А16, платил си 90% от стойността в договора и си "в нищото".
Доколкото разбрах, това е 1ва жилищна сграда на този строител. (Още един червен флаг за мен)

# 265
  • София
Шегувах се, разбира се, но не намерих техен започнат и завършен проект

https://simeon131.bg/za-nas/

...което не означава, че няма да го завършат.
Иначе за локацията си знаете, че е топ.

ПП. Сега видях, че искат 70% на предварителен договор... Confused /жълта лампа/ Bulb

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 12:16 от Exter

# 266
За мен жълта лампа е да ти искат малко пари предварително. Нали идеята е с твоите пари да построят сградата и затова да ти е по-евтино на зелено?
Ако те строят с техни пари, за какво им е да продават по-рано? Аз поне,ако строя така с мои пари и взимам 10-20% от клиента преди акт 16,ще пускам на цени като на завършено. Или другият вариант е просто да очаквам слаб интерес след акт 16 и просто да искам да вържа някого. Ама и двата варианта не са много благоприятни за клиента.

# 267
Exter - нямат завършена жилищна сграда. Занимавали са се с инфраструктурни обекти до момента.

На А14 искат тотал 50% - част на предварителен договор, част на кота 0.

# 268
  • София
Да, видях. Ако е 50% на акт 14 е добре, аз друго видях, за 70% на предварителен:

https://www.imot.bg/obiava-1c173269559747657-prodava-tristaen-ap … ar-ul-tsar-simeon

Над 50% го приемам като спонсориране, което значи, че строителя не иска да рискува свои пари Bulb
Пък който както иска да плаща, риска е негов.

# 269
Дали си струва да се купи на зелено - зависи от детайлите на купувача - има ли всички пари налични, ако нещо се закучи със строежа,може ли да продължи живота си без сътресение?
На мен лично мястото ми харесва. Може би е малко подценено все още,заради сервизите и чужденците,но обективно си е център,близо до мола,близо до метро,близо до нелоши училища и частни,и държавни,реален шанс за ДГ. Наблизо има Била хр.магазин.
Разпределенията на апартаментите са добри - прави форми,достатъчно големи дневни и спални. Практични,но не разточителни. Стандартни към широки по-скоро, на фона на други,които съм гледала.
Относно самият договор - на зелено всичко е риск,от всякакъв характер.
Цената - на мен лично ми се струва висока,но ако е за собствено жилище да се ползва в дългосрочен план,реално има всичко,от което човек се нуждае.

Общи условия

Активация на акаунт