Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 93

• 14 733
  • 359
  •   4
Отговори
# 330
Моят опит в с брокери в България е , че лъжат, лъжат много и те гледат в очите докато го правят дали ще мигнеш. Лъжат с причина и просто за спорта. После забравят какво са казали и правят 180 градуса.

# 331
Да продадеш,  хубаво. Добре е.... Е и? Какво ще ги правиш тези пари. .. Cold Sweat мен това ме спира .  Нали пак ще търсиш да ги вложиш...  в какво, къде ? Докато се чудиш, си загубил ... Да продам, че децата ми да теглят кредит след 10 год, примерно.... въздържам се, засега под наем са...да капе там... докато има наематели
Имот се продава само при спешни случаи. И след това сте длъжен да възстановите,тоест да купите имот равностоен на продадения. Длъжен към децата ви...

# 332
  • Бургас
Хич не съм длъжна на децата ми.
Както и моите родители не са били длъжни на мен. Никога не съм очаквала от тях да ми осигурят жилище, че да им се затръшкам.
Вчера точно си говорихме с една приятелка, има няколко имота, строителна фирма, вече иска да забави темпото, ама мъжът й не дава. Работохолик. И какво, вика - ще трупаме, ще си влагаме времето, нервите, вече сме с кръвно, с диабет, накрая ще умрем и децата ни ще продадат всичко.
Така че възнамерявам да си живея с парите от имотите и инвестициите в тях изобщо не са с цел "да има за децата".

# 333
  • Варна
Излезе ми нотификация за коментар в някаква тема за банките, в която съм писала преди 4 години.

Скрит текст:

Не мога да повярвам колко съм била скромна. Какви 20? 100% скочиха цените...
Чакайте, чакайте балони, шарани, еднорози... Аз от тогава насам съм с 3 имота напред и само като си помисля ако трябваше да ги купувам сега... лошо ми става.

# 334
  • Бургас
Точно защото не искам да ги товаря с грижи на стари години, събирам пари, за да получа професионална такава, по възможност не в България Simple Smile

На въпроса какво ще купиш с парите - или друг имот, за собствено ползване, или да ги вложиш в бизнес. Вече се оглеждам за нещо, което би ми добавило комфорт - например бутикова сграда с подбрани съседи и подземен гараж, но на локацията, на която живея, подобни имоти няма, нито има къде да се построят.

# 335
Мине не мине време и пак се стига до противопоставянето или-или - или имаш семейство, или пари; или си здрав, или имаш имоти, и пр. Ще рече човек, че на болните без пари и под наем в тази държава животът им е песен и всички трябва да се стремим към това.

# 336
Как беше? Българите се връщали в България? Сигурно статистиката лъже. Забелязва се, че не ни трябва война, за да се затрием, но и такава ни грози.

# 337
  • София
Скрит текст:
Как беше? Българите се връщали в България? Сигурно статистиката лъже. Забелязва се, че не ни трябва война, за да се затрием, но и такава ни грози.

Trollface Типично съчинение по картинка. Като как ИИ генерираната картинка противоречи на факта, че българите се завръщат(след пенсия) и в рамките на 10 години ще имаме дори може би повишение на населението а след 26 ще са починали. Или може би пишман анализатора ще чака още 26 години преди да се реши да купува.
Ето една доста по-достоверна картинка от доста по-достоверен източник, която колерира и с картинката от пишман анализатора и със пазара на имоти.

# 338
Чурка чурка, това не са измислици на ИИ. Ето ти репорт от официалния сайт на Европейския Съюз:

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?tit … 0least%2010%20%25.

There is a considerable variation in the projected direction and extent of population change across countries, as shown in Figure 1. In Latvia and Lithuania all the 16 NUTS level 3 regions have a projected population in 2050 smaller than in 2019, most of them by at least 20 %. Bulgaria, Estonia, Romania, Slovenia and Slovakia have only one region with a projected positive population change by 2050. In particular, in Bulgaria and Romania most of the regions are projected to record a population decrease of at least 20 %; in Estonia, the population of all the regions but one are projected to shrink by at least 10 %.

Можеш да погледнеш и това. Средната възраст в София, подчервам в София, ще е 39+, в 5 региона ще е 42+, всучйи друго ще е 45+. Питам се на 39+ дали ще са им нужни квартири? Потривам ръце за вечни наематели.

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/8/89/M … dian_age_2019.png

Между другото, дори и твоята статистика не говори добре за наемодателите и квартирите. Тя казва, че българина предпочита живее на тесно при мама и тати, вместо да плаща пари за наем или ипотека. Та може би затова си се насочил към минерални бани и бунгала.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 13:14 от Gogo1979

# 339
  • Бургас
И какво от това?
На последния имотен форум отново заявиха - пазарът не е на купувача, а на продавача и така ще бъде още дълго време.
https://www.24chasa.bg/biznes/article/21479265

А цените растат и ще продължават да растат.
https://trud.bg/a/articles/%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0% … 1%D1%8A%D1%81-181

# 340
Тинтита, къде видя да говоря за цени? И биткойна поскъпна не знам си колко хиляди процента за същия период. Защо не вкарваш пари в него? Правиш ли разлика между спекула и инвестиция? Явно не, но пък продължаваш да твърдиш, че спекулата е инвестиция.

Ники се опита да ви обясни на някои хора, нещо преди 1 седмица, но не вдянахте.

# 341
  • София
Както казва Борън Уъфет - "Едва когато левът си отиде, откривате кой е плувал гол!

# 342
  • София
Чурка чурка, това не са измислици на ИИ. Ето ти репорт от официалния сайт на Европейския Съюз:

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?tit … 0least%2010%20%25.

There is a considerable variation in the projected direction and extent of population change across countries, as shown in Figure 1. In Latvia and Lithuania all the 16 NUTS level 3 regions have a projected population in 2050 smaller than in 2019, most of them by at least 20 %. Bulgaria, Estonia, Romania, Slovenia and Slovakia have only one region with a projected positive population change by 2050. In particular, in Bulgaria and Romania most of the regions are projected to record a population decrease of at least 20 %; in Estonia, the population of all the regions but one are projected to shrink by at least 10 %.

Можеш да погледнеш и това. Средната възраст в София, подчервам в София, ще е 39+, в 5 региона ще е 42+, всучйи друго ще е 45+. Питам се на 39+ дали ще са им нужни квартири? Потривам ръце за вечни наематели.

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/8/89/M … dian_age_2019.png

Между другото, дори и твоята статистика не говори добре за наемодателите и квартирите. Тя казва, че българина предпочита живее на тесно при мама и тати, вместо да плаща пари за наем или ипотека. Та може би затова си се насочил към минерални бани и бунгала.
Ех пишманче. Да го беше плеснал това вместо ИИ генерираната картинка, която явно сам признаваш, че е лъжа. На картинката е -11% а от последния ти източник е -20%, това е много голямо разминаване. Но дори и в последния ти източник пише едно много важно нещо, което игнорираш(по стар обичай):
Цитат
have only one region with a projected positive population change by 2050
Сещай се защо в София е най-скъпо и най-перспективно да се инвестира.
А до 2050 я камилата я камиларя. Явно мислиш да живееш с орлите, евала за което.
Също така и си игнорирал да анализираш картинката, която аз плеснах. Не знам дали не се връзва на философията ти за живота или ти липсва капацитет да я разбереш и да си обясниш защо има такова търсене и оттам такива цени. Сега може да цитираш факта, че 80% от българите притежават жилищата си.

# 343
Чурка, не съм пропуснал очакването, че София ще е с позитивен ръст, но както съм отбелязал, тя ще е с 39+ средна възраст. Обясни ми колко хора ще тръгнат на 40+ тепърва да купуват първо жилище. Обикновено тогава е второ или трето дори. Ама за кой ще е? За детето дето го нямат, за второто, което никога няма да имат, за наемател, за 40+ годишна любовница или любовник по модерно му, за бабата и дедото, които отдавна са си заминали. Видя положителен ръст и очите ти светнаха, но това не значи ръст, това значи че няма да се свие София. А тя и към момента има 25-30% празни жилища. Сложи и един растеж на жилищния фонд за 25г и сам смятай. Нищо не съм пропуснал, а ти не загряваш. София вече има капацитета да побере мижавото нарастване за 25г+ и ще се построй още. Картинката, която ти прати я анализирах - българина му е ОК да живее с родители, на тясно и тн, може и да му се струва скъпо да купува. Това ми говори. И това са аргументи в моя полза пък ти си мисли каквото щеш.

# 344
  • Бургас
Без да ми се сърдиш, но не разбирам каква ти е тезата. Нали говорим за това какво се случва сега, а не какво ще се случи след 50 години на 40+ годишните?
Разлика между спекула и инвестиция за мен лично, няма. Не влагам негативна конотация в думата спекула, това е нормален икономически термин. Купуваш по-евтино, отколкото продаваш и реализираш печалба.
Всички, които са купили имот в последните 10 години, са спечелили.
Тези, които ще купят сега, също ще спечелят, независимо дали купуват за лично ползване или за препродажба.
Още в края на следващата година имотите им ще са по-скъпи.

Общи условия

Активация на акаунт