Мъж нагрубява жена си

• 2 160
  • 60
  •   1
Отговори
Привет,
Първо да уточня, че става въпрос за моя братовчедка, с която сме доста близки и я чувствам даже като сестра. Поне на два пъти й предложих да пише във форума, но тя не иска да се регистрира и се съгласи аз да пиша вместо нея.
Та, тя има мъж с който живеят на семейни начала, нямат деца за момента. Напоследък започна да ми се оплаква, че мъжа й от време на време се държи грубо и я обижда с думите "абе ти тъпа ли си". Днес отново ми се обади по телефона, този път почти разплакана, и ми обяснява как са спорили за нещо и той се е държал грубо, обиждал я е на тъпа и проста. Казал й е че е родена тъпа и не знам си какво още. Също така нещо от сорта: "кога ще започнеш да мислиш и да се държиш адекватно". Доколкото разбрах, обикновено това се случва в някакъв спор, включително и в не толкова сериозен такъв, много често за съвсем дребни и незначителни неща. Всъщност така е било още от началото на съжителството им, което е от около три години. Сподели ми, че преди да заживеят заедно не се е държал по този начин, не я е обиждал, камоли да я нарича тъпа. Сблъсъка с ежедневието и битовизмите очевидно се отразява на всички по един или друг начин. Но, ми разказва как в някои други моменти пък се случва да е добър и спокоен. Всяка сутрин дори отивал до леглото да я целува и гушка, понеже тръгва за работа преди тя да е станала. След някои спорове се случвало да й се извини, но не винаги. Очевидно е объркана и някакси й е унизително явно. Говорила е неведнъж с него за това му отношение към нея. Даже в един момент е започнала и тя да му казва че е тъп, и т.н., уж за да може да се усети и да спре с обидите, но явно и това не действа. Ни с добро, ни с лошо... Тя се притеснява да не би наистина да изглежда тъпа и недодялана в неговите очи. Когато в по-спокоен момент му е казвала, че не й е приятно да я обижда, той се е случвало да й отговори: "Всъщност не мисля че си тъпа, може би се правиш на такава". Честно казано аз не знам какъв съвет да й дам, за това предпочетох да пиша тук. По принцип струва ли си да си развалят връзката заради това. Тъй като от нея знам, че като цяло не е толкова зле, с изключение на тези словоизлияния и грубо отношение на моменти. Виждам че се разстройва от тези неща. Аз лично не мога да кажа, че съм свидетел на отношенията им като цяло, всичко това го знам от нея. Дори вече рядко се виждаме, повече се чуваме, понеже на този етап сме далече една от друга. А дори не говорим за хора на по 20 г., а 35-40 годишни.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 23:45 от Borqna Sto 771419

# 1
  • Paris, France
Такъв му е характера. Някои хора имат вопиюща нужда да винят, да обиждат или да псуват и си им трябва дневната доза. Естествено не го е показал преди да се съберат. Ще става по-лошо. По-добре няма да стане. Няма оправия.

След общо дете и конфликти покрай детето ще стане много по-лошо. Някои жени седят и това не им пречи, но след като жената се разстройва и го споделя е по-добре да се раздели с него, колкото и да я целува и прегръща. Несъвместими са.

Няма да ви послуша ако и го кажете, но е добре да го знае. Ако е моя близка, бих и казала това, което написах когато ми се обади да се оплаче. 

Щастие и здраве ви желая.

# 2
Виждам два варианта:
- Тя не е тъпа, но онзи е грубиян и си го изкарва на нея. С времето ще става по-зле, докато накрая тя не издържи.
- Тя наистина е тъпа (или поне на по-ниско ниво от него) и с умирането на пеперудите онзи не се сдържа. С времето ще става по-зле, докато накрая тя не издържи.

Тоест, няма печелившо решение. Но само тя може да си реши. Поне да не правят дете.

# 3
Нищо лично, но наистина без пример не може да се каже нищо. Като цяло мъжете и жените мислят различно, дали емоционално, дали логично, един с едни очи, друг с друг очи. Поне от моите наблюдения един мъж рядко би казал на жена, че е тъпа. Най-често в случаи, когато нещо е очеизвадно, но жената си го вижда по някакъв фантастичен начин, и дори няма логическо обяснение за този начин. Към това като се добави и следното: обяснява се, обяснява се и след това изведнъж тотално различно изказване, което няма нищо общо с обяснението досега. И шах с пешката.
И мъж да е, и жена да е, направо ще си дойде на езика: ти тъп/а ли си?

# 4
Аз лично не я имам за тъп човек, даже напротив. Не казвам че е гений, но тъпа не е.

# 5
  • Paris, France
Няма значение тъпа ли е или не.  Недопустимо е системно да и го натяква и да я обижда. Преди да заживеят заедно би трябвало да са се опознали и да е видял нивото и.

Ако на мене мъж почне да ми натяква, че съм тъпа/грозна/дебела или подобно, ще се разделя с него за да може да си намери жена по неговия вкус.

Тя по-умна няма да стане, нито той ще придобие други обноски.

И ние сме се карали и сме си разменяли любезности, но не е системно и не е за щяло и нещяло.

Може да избива комплекси мъжът, а може и да търси да я ядоса, та тя да си тръгне. На няколко приятелки мъжете почнаха да се заяждат когато си бяха намерили нови изгори. Не твърдя, че е същото в случая, но да го има предвид.

# 6
Няма значение тъпа ли е или не.  Недопустимо е системно да и го натяква и да я обижда. Преди да заживеят заедно би трябвало да са се опознали и да е видял нивото и.

Ако на мене мъж почне да ми натяква, че съм тъпа/грозна/дебела или подобно, ще се разделя с него за да може да си намери жена по неговия вкус.

Тя по-умна няма да стане, нито той ще придобие други обноски.

И ние сме се карали и сме си разменяли любезности, но не е системно и не е за щяло и нещяло.

Може да избива комплекси мъжът, а може и да търси да я ядоса, та тя да си тръгне. На няколко приятелки мъжете почнаха да се заяждат когато си бяха намерили нови изгори. Не твърдя, че е същото в случая, но да го има предвид.
Да, но тук в случая това е още от самото начало на съжителството им, не е от сега.

# 7
И защо стои и си губи времето? Щом му е тъпа да си търси друг. Не виждам какво друго да се каже.

# 8
Интересното е че отношението на бившия й към нея е било коренно различно, но това е без значение, там поради някаква друга причина са се разделили.
Тя самата сега казва, че от толкова натякване от негова страна наистина ще започне да се чувства тъпа и нищожна. Аз все си мисля че истински тъпите, прости и глупави хора обикновено не осъзнават, че са такива.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 09:55 от Borqna Sto 771419

# 9
  • Paris, France
Трябвало е още в началото на съжителството да му каже, че не и е приятно и да го подкани да се разделят ако не го устройва. Тя 3 години е търпяла и той мисли, че тя е ОК с поведението му. Какъв е смисъла да се оплаква на братовчедки, вместо да се разбере с него?

В чие жилище живеят и зависима ли е финансово от мъжа?

# 10
На квартира са, и двамата работят. Тя е говорила още първите месеци с него за това. Просто сега на мен ми споделя, понеже вече явно й се е натрупало повече. Ние сме почти като сестри близки, няма много хора на които да сподели, броят се на пръсти. И аз не мога с всеки да споделям всичко.

# 11
Да го зарязва. Няма утре, няма ще се промени, той е добър… бла-бла..
По-зле ще става, деца няма, брак няма - нищо не я спира да го изрита още днес.

# 12
Щом вече е започнала да се чуди дали наистина не е тъпа или наистина изглежда тъпа отстрани, значи това че е стояла толкова време с него тотално и е сринало самочувствието и себеоценката. С времето ще стане още по-трудно да го напусне. Това е емоционално и психическо насилие и да, трябва да го напусне на монента.
Едва ли ще го реши толкова бързо, защото психиката и вече е увредена и е получила комплекси. Но ако реши, ще се пребори със себе си, ще си върне самочувствието и ще го напусне. Той не я заслужава.

# 13
Не става дума за тъпа/умна, това е казано в състояние на яд като най-лесен израз на афекта, че нещо не става по неговия начин, нещо, което тя прави/мисли не се получава както той го иска/мисли.
Тя е по-слаб характер, щом си аутсорсва проблема на братовчедка си, тоест по-чувствителна е (оттам вероятно и по-интелигентна от него, поне емоционално).
Няма значение това. На него не му пука за нея достатъчно, та да преглътне малко битов гняв, за да не я нарани. Както казаха по-нагоре описаното им е най-доброто съжителство, което занапред ще имат заедно. Оттук нататък това, което ще заздравява е само ентропията в отношенията им.

# 14
Това е емоционално насилие. Като по учебник. Като се почне от това как той е мил и спокоен на моменти (никой насилник не е 100% лош, иначе няма да остават с него жените) - цикълът на насилието е това. Също и как някакви незначителни неща водят до тези изблици. Както и как някой път се извинява, друг път не или пък извинението е не баш извинение, а нова обида. С времето и тези извинения ще намалеят и даже може да изчезнат.

Психическото и емоционалното насилие винаги е част от физическото насилие. Напълно възможно е дори вече да е имало някакво физическо или сексуално насилие, но тя да не е готова да сподели или дори да не осъзнава, че той например да върви към нея заплашително и да хвърля и да чупи предмети е насилие. Може и да няма физическо насилие (все още, а може и да не се стигне до там), но този психически тормоз ще става все по-зле с времето. С разговори абсолютно нищо няма да се промени. Даже тя ако му казва колко криво и е станало, той може да запомни кое точно най я е жегнало и да го ползва повече в бъдеще.

Никой не заслужава да живее с обиди. Това не е живот. Ама да се прекрати такава връзка е много трудно, а и ако е имало физическо насилие - опасно. Трябва и много подкрепа, че не е тя виновна, че с нищо не е заслужила подобно поведение и че винаги може да разчита на помощ, ако реши да си тръгне.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 07:37 от Zimk02

Общи условия

Активация на акаунт