С какво ви дразнят свекървите? – 168

• 9 457
  • 309
  •   9
Отговори
# 255
Имаме много богата библиотека, ама наистина голяма нашата. Много чета. От няколко години обаче не купувам книги. Взимам си от библиотеката и за мен, и за детето. Много е удобно.

Ако някой ми подари ползвана запазена енциклопедия, ще я прибера с усмивка. Но ще си помисля подобно на свекъра "Ама че подарък, но все пак по-добре да не се изхвърля" Simple Smile

Не всеки се радва на вещ втора употреба, освен ако не са примерно детски дрешки между близки приятелки. Тогава си е ОК за мен.

# 256
Galelana, с тези реплики ти също даваш заявка да дишаш вместо детето си и да си състезателна свекърва. ПомислИ как звучиш! Не е далече моментът когато ще действаш като нея. Ей така стават обсебващите към момчетата си майки. Не искам да обобщавам, но наистина действащият Едипов комплекс как ще ми откраднат момченцето се подхранва от подобни случки.

# 257
Сега, сигурно ще прозвуча рязко  , но прочетох ,че сте далече. Това е окей. Ама по-надолу пише, мама на работа, детето с баба след градина, или като е болно.  Еми като не искате баба да е при детето, намерете начин да не е.
     Това съвсем първосигнално. Никой няма да ви краде детето, спокойно. То може да предпочете баба за някоя игра, да го поглези, но мама си е мама.  Говорете с бащата на детето най-напред, споделете му страховете си относно поведението и говоренето на бабата. Ако той не говори с нея, направете го Вие. Просто поставяте граници, определяте правила , но разковничето е да сте  в единомислие с бащата на детето.

# 258
Честно казано, и моята логика е такава.
Ако ще подаряваш на някого по интереси, иди, купи като бял човек и подари, а не като си разчистваш апартамента. И съм го казвала на познат, който искаше да ми подарява книга от разчистването на апартамента си. Някои хора влагат доста мисъл в избора на подарък.
Със сигурност не смятам жеста за съкровен, нежен и красив, нито отказът за черен, осъдителен и алогичен, както хиперболизирано са противопоставени.
Съжалявам, но е някакъв абсурд някой с добро желание да ти подари нещо с умисъл и ти да се развикаш.
А и не говорим да е имал рожден ден и да "мина" с нещо вече купено. Беше ей така без повод.
Нито да съм правила опаковки и да очаквам да вдигнат малка сватба от благодарност. Grinning
Става дума за най-нормален жест (не непременно съкровен, нежен и красив, wtf?) на човек, който е решил, че нещо ще ти достави удоволствие и е пробвал да те зарадва.
Скандал и "дръжте си боклуците" е последната нормална реакция, но май вече новото нормално се измества към това да се държиш като гадняр. Grinning

А в началото бях мега добронамерена към тях. Бях израстнала с фантазията, че в бъдеще ще сме голяма рода и ще си пия кафето отвреме на време с родителите на бъдещия ми мъж. Grinning Много се стараех да няма конфликти и доста време търпях какви ли не глупости само и само мир да има. Подсещах го да им звъни и търси (той удобно забравяше и без зла снаха да го възпира). Намирах им оправдания за безумни изказвания и тн. Е, в един момент ми изгоря бушона.

Имаме много богата библиотека, ама наистина голяма нашата. Много чета. От няколко години обаче не купувам книги. Взимам си от библиотеката и за мен, и за детето. Много е удобно.

Ако някой ми подари ползвана запазена енциклопедия, ще я прибера с усмивка. Но ще си помисля подобно на свекъра "Ама че подарък, но все пак по-добре да не се изхвърля" Simple Smile

Не всеки се радва на вещ втора употреба, освен ако не са примерно детски дрешки между близки приятелки. Тогава си е ОК за мен.

Е, ако я беше прибрал с усмивка, но с кротко обяснение, че не е нужно и не му е съвсем по вкуса, едва ли щях въобще да запомня.

# 259
Ако свекърът на Гугъл беше истински любител, щеше да се зарадва на жеста. Това е прекрасен подарък с повече стойност, отколкото някаква дрънкулка от магазина.
На нас също ни подаряват неща с репликата "имаме го двойно, искате ли го?". Ако ни харесва, защо да не го искаме? Grinning

За съфорумката с ревността: Трябвало е да поставиш граници още в началото. Като те избута, избутваш я и ти и си довършваш обличането. После й подаваш детето да играят или там с каквото ще се занимават. Как ли пък някой ше ме бута, а аз ще седя и ше гледам... Но да, нвма шанс да те измести. Ти винаги ше бъдеш на първо място за детето си. Ще има предпочитания, защото бабата ше позволява повече неща, но в края на деня пак ти ще си номер едно.

# 260
  • В полите на Пирин планина
За мен е извънредно грубо да върнеш и отгоре на това да реагираш негативно-агресивно на нещо подарено - без повод, просто така, защото другият човек се е сетил, че харесваш нещо конкретно.
Лично аз на книга винаги бих се зарадвала, защото съм си читанка.

А иначе на младите майчета ще кажа, че никоя баба няма как да измести майката ( в случай, че е в живота на детето, защото историята познава и друг вид майки, но това е различна тема).

# 261
  • София
Гугъл, няма нужда от WTF. Така го написах, защото това прочетох измежду редовете - аз, мила, млада, наивна, супер добронамерена му правя жест, а той - галфон, гадняр, злобар, не ще да го оцени.
Истината е, че нито си наивна и по младежки загубена още от време оно, нито жестът "разчиствам тука стари книги и намерих една, която много пасва на интересите ти, та реших да ти я дам, вместо да я хвърля" е далеч от границата на добрия вкус.
И го казвам като човек, който не хвърля книги и сигурно би я подслонил, ако ще бъде хвърлена. Жал ще ми е. Но няма да ми е приятен самият жест.

# 262
  • София
Кечър, направо ме разби, наистина ли така мислиш?
За мен пък е страхотен жест някой да види нещо, свързано с интересите ми и да се сети за мен и да ми го подари. Какво като е старо, божемой?
Ако пък по някаква причина не ми хареса - написа се вече, усмивка, благодаря, толкоз.
Точно наивно зайче си е била Гугъл и точно гадняр от класа го е изиграл свекъра.

# 263
  • София
Да, Бърди, изобщо не става дума за втората употреба, както се опитаха потребители да го изкарат. Аз имам книга, полуразпадсща се, но с много сантиментална стойност, сигурно е 15-та употреба, купена на търг за мен. Та не е това. Но да не се отплесвам.

Не ми допада как тънкажно е представен жестът. И това важи не само за Гугъл, а за почти всички, които правят такъв. Истината е, че искат да разкарат нещо, но ти го представят, че е съвсем друго и с подтекст, че ако го откажеш, си неблагодарник. Не харесвам такива неща. И не смятам, че са зайчета. Simple Smile

# 264
  • София
Зависи как е подарено де, сигурно има ситуация тип "загубени в превода". Ако някой приятел/роднина, макар неволно, очаква от мен да съм супер очарована от някаква непотребна за самия него и отдавна забравена вещ, и аз може да се вкисна (да отбележа, че не съм претенциозна и не ми пука изобщо дали, кога и какъв подарък ще получа и кой колко е мислил и избирал). Т.е. дори самата вещ да ми харесва, самият подтекст "разчиствах си вехториите и понеже туй никой не го иска, се сетих за теб!" не е най-тактичният. Аз лично не се връзвам, но гугълиният свекър явно е по-нежна душа Wink Във всички случаи няма оправдание за такава селска реакция, нормален човек ще благодари и ще си замълчи, каквото и да си мисли. Но някои хора просто са скандалджии, избухват от нищо и освен това е ясно, че не е харесвал Гугъл отпреди и е търсел повод просто.

# 265
Всъщност жестът на Гугъл показва внимание и уважение към човека. Много по-лесно би ѝ било просто да хвърли книгата и да забрави.
Свекърът явно нещо е бил набрал, омразата му към снахата се вижда в думите и в действията му..

# 266
Изобщо не съм на това мнение. И вкъщи има два кашона книги и честно казано не помня какви. Ако ги отворя и намеря нещо, което би допаднало на приятел, със сигурност ще му го предложа, но не за да се отърва от книгата. Нямам проблем да изхвърлям неподребни вещи, дори и книги, но ако ще достави радост на някого, защо не?

Да добавя: Ако знаете какви неща си разменяме с приятели, ще се хванете за главата. При местене даже си правим групи, в които пускаме снимки на неща, които ще изхвърлим и хората да се записват, ако ги искат. Но при нас масово се купуват вещи втора ръка и не е нещо необичайно.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 11:32 от Лютиче 2.0

# 267
Но сигурно ще го попиташ иска ли я?

# 268
Сега, сигурно ще прозвуча рязко  , но прочетох ,че сте далече. Това е окей. Ама по-надолу пише, мама на работа, детето с баба след градина, или като е болно.  Еми като не искате баба да е при детето, намерете начин да не е.
     Това съвсем първосигнално. Никой няма да ви краде детето, спокойно. То може да предпочете баба за някоя игра, да го поглези, но мама си е мама.  Говорете с бащата на детето най-напред, споделете му страховете си относно поведението и говоренето на бабата. Ако той не говори с нея, направете го Вие. Просто поставяте граници, определяте правила , но разковничето е да сте  в единомислие с бащата на детето.
Написала съм, че нямаме нужда от помощ, помощта иска да идва при нас. Simple Smile

# 269
  • Варна
Кечър, направо ме разби, наистина ли така мислиш?
За мен пък е страхотен жест някой да види нещо, свързано с интересите ми и да се сети за мен и да ми го подари. Какво като е старо, божемой?
Ако пък по някаква причина не ми хареса - написа се вече, усмивка, благодаря, толкоз.
Точно наивно зайче си е била Гугъл и точно гадняр от класа го е изиграл свекъра.

Абсолютно съм съгласна с всяка дума! Тук не става въпрос за книгата, а за жеста! Но явно не всеки би оценил, че някой ще се сети за него и интересите му и ще иска да го зарадва без повод! А и защо пропускате факта, че Гугъл написа, че книгата е в перфектно състояние, а не някаква разпадаща се баница? Това е книга, за бога, не дреха или нещо друго.

Но понеже Гугъл писа, че родителите на мъжа й я наричали ялова (помня, че съм чела тази история, явно тя е била, но не бях запомнила коя съфорумка я е писала), има въобще смисъл да ги коментираме тези простаци? И изобщо не се извинявам за думите си! Само това им изказване е достатъчно поне за мен аз да си направя изводите що за индивиди са тези! Даже реакцията на бащата за книгата бледнее пред другото изказване!

И явно наистина не трябва да се прави добро, защото не се цени! Или поне не от всички, както и тук се видя по коментарите.

Общи условия

Активация на акаунт