Осмокласници 2025/2026 - тема 3

• 30 996
  • 761
  •   2
Отговори
# 660
Ели, за 7кл ли става въпрос?

# 661
  • Куциндрел
Ами на тази възраст само задължения хич не са ОК за детето. Точно тези скрити промени в психиката после избиват и хората се чудят защо така е станало. Понякога родителите не се усещат как сами вкарват децата си в това да стоят пред компа, да не ги интересува нищо или да стават неконтролируеми, или да правят напук.
Трябва да приемем, че поколението, което расте, е виртуално. Те сами си градят от сега обществото и това, че ние сме играли навън до късно вече не важи. Аз лично разпусках с нищо правене или игра на карти след училище, в очите на родителите ми съм била както сега виждаме нашите чавета.
Скоро обсъждахме с детето chatgpt как да ни е в помощ и да не ни лъже. Детето каза, че понякога е по-добре да гледа youtube видеа или да търси в нета, отколкото да ползва AI. Аз му обяснявах, че AI е много добър ако му задаваш такива и такива параметри и знаеш горе-долу какво да очакваш. Спомена, че иска да учи 2ри език, но не в училище и се разбрахме, че ще е от догодина, че сега ходи на курс по английски, остава само да си избере езика.
Общо взето оставен повече на себе си наследника сам се вкарва в пътя:))))))) А за него всички училища са еднакво смотани и чака с нетърпение да завърши средното си образование. Нещо тук се разправят за бизнес идеи и нам си какво си, дано па има акъл за това.
П.П. днес великия им спортен ден в училище, за който щяха да пишат отсъствия, трае 1 час. За първи път не го освобождавам от такова мероприятие, но следващия път, ако не иска детето, няма да ходи. А отсъствията аз ще ги извинявам.

Eli_19, може би за вас е най-добре частен учител, не от школа. Да върви с темпото на детето, ако трябва да го връща назад, за да попълва пропуски.

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 11:02 от Ceca

# 662
Как сте, майчета?
Аз имам наболяла тема и реших да споделя с вас и да чуя малко странични мнения.
Казвала съм, че от учебния център, който избрахме за индивидуални уроци по математика се отнесоха доста несериозно, след което ни замазаха очите за да ни вземат парите. Вчера се чух с госпожата за обратна връзка. Сподели че дъщеря ми е бавна, разсеяна, разконцетрирана и т.н.
Дъщеря ми пък споделя, че вървят напред с материала и когато госпожата и го преподава - не го разбира. И чака в клас да го вземат.
Честно казано имам сериозни размисли дали да продължаваме с госпожата. Нищо лично спрямо нея. Но не съм сигурна дали е "нашия" човек...
Според мъжът ми не е време да сменяме учител за да не създадем допълнителен стрес в дъщеря ми. А според мен как ще намерим добър учител по това време...

Ако учителят върви напред с материала, значи е напълно безсмислено да ходи детето там. Допълнителните курсове и уроци би трябвало да са за запълване на пропуски. Съветвам ви да търсите друг учител. Спешно, ако детето е 7 клас.

# 663
Аз не разбрах пък в училище как се справя с предмета, с учителката в училище чухте ли се за обратна връзка, оценките там как са, детето разбира ли уроците които се преподават в училище?
И не разбрах в кой град сте, дали в София или не.
Кое налага да ходи на уроци?
Според мен уроци не винаги са нужни.

# 664
Ами на тази възраст само задължения хич не са ОК за детето. Точно тези скрити промени в психиката после избиват и хората се чудят защо така е станало. Понякога родителите не се усещат как сами вкарват децата си в това да стоят пред компа, да не ги интересува нищо или да стават неконтролируеми, или да правят напук.
Трябва да приемем, че поколението, което расте, е виртуално. Те сами си градят от сега обществото и това, че ние сме играли навън до късно вече не важи. Аз лично разпусках с нищо правене или игра на карти след училище, в очите на родителите ми съм била както сега виждаме нашите чавета.
Скоро обсъждахме с детето chatgpt как да ни е в помощ и да не ни лъже. Детето каза, че понякога е по-добре да гледа youtube видеа или да търси в нета, отколкото да ползва AI. Аз му обяснявах, че AI е много добър ако му задаваш такива и такива параметри и знаеш горе-долу какво да очакваш. Спомена, че иска да учи 2ри език, но не в училище и се разбрахме, че ще е от догодина, че сега ходи на курс по английски, остава само да си избере езика.
Общо взето оставен повече на себе си наследника сам се вкарва в пътя:))))))) А за нещо всички училища са еднакво смотани и чака с нетърпение да завърши средното си образование. Нещо тук се разправят за бизнес идеи и нам си какво си, дано па има акъл за това.
П.П. днес великия им спортен ден в училище, за който щяха да пишат отсъствия, трае 1 час. За първи път не го освобождавам от такова мероприятие, но следващия път, ако не иска детето, няма да ходи. А отсъствията аз ще ги извинявам.

Eli_19, може би за вас е най-добре частен учител, не от школа. Да върви с темпото на детето, ако трябва да го връща назад, за да попълва пропуски.
Да и аз клоня към частен учител, а не център. Но от къде да го намеря...
Иначе, да, дъщеря ми е 7-ми клас и живеем в София. Предните години се е справяла без уроци и нивото и беше около 4,5-5. Госпожата от училището също е забелязала, че следи урока донякъде и кпгато и стане трудно се разсейва. Неможе да ни вземе поради "конфликт на интереси" и е разбираемо.
Наистина съм в турсене на добър преподавател, спокоен, търпелив, който ще успее да и преподава материала така, че да го разбира и извади максимума от нея.
Готова съм да я водя и на другия край на София, но да си заслужава!

# 665
Тоест, питате за препоръки за конкретен учител ли?

# 666
Тоест, питате за препоръки за конкретен учител ли?
Да, ако можете да препоръчате бих била благодарна!

# 667
Препоръка за учител не мога да дам, защото бяхме в абсолютно същата ситуация, защото не можах да намеря учител и макар да ходеше в школа в група с 4-5 деца, не бе удачно. Но, изобщо не е късно да смените учителя, търсете колкото и време и смени да се наложат.

# 668
  • Куциндрел
Бих предложила да направите запитване във фейсгрупите на квартала ви. Аз учителите на детето в 7ми клас така ги намерих. Пишете, че търсите и ще наизксачат доста предлагащи. Явно детето не е силно по математика, на около средно ниво и някакви супер-дупер учители, на които изкарват учениците им 95+ точки на НВО по математика, не ви трябват. Важното е да е учител, който ще върви с темпото на детето и ще успява да му предаде добре материала.

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 11:15 от Ceca

# 669
  • София
Eli_19, за кои квартали търсиш учител? Мога да препоръчам колега. Пиши на лични.

За мен не е удачно да се върви напред, но много големи школи си вървят по теми и не се съобразяват. В момента имам ученици, които вече са свършили уравненията, а други сега започват да разлагат. Много е трудно в група всички да са на един урок. Така че понякога няма избор.
За частните уроци е добре да се върви според материала в училище.

# 670
  • София
При нас е организирано на блок часове: 1 блок 80 минути следва 20 минути междучасие, максимум 4 блока на ден. Така най- много има три предмета на ден. За предмети с по- малък хорариум разделени са на седмица А и седмица Б и съответно имат различни блокове: в една седмица 2 пъти мат, една един път, през седмица философия, редува с музика. Почват 8:20 и свършват или в 13 или в 14:40
В началото се уморяваше, но сега е Ок. От години са така, знам, че и АК са с подобна система.

# 671
  • София
И при нас са на блокове, само че по 90 минути. Дълъг е и се схваща.

# 672
  • София
При нас 4 дни в седмицата имат 8 часа и 1 ден 6 часа- почват в 8 без 15 сутрин. Приключват в 14.10.
Тежичко ми се вижда, но не го коментирам пред него. За сега 1 път е мрънкал защото ходи на школа по друг език 2 пъти седмично.

# 673
  • Бургас
При нас:
- в НЕГ - всеки ден по 7 часа и занималня, след това- часовете са до 14:10, занималнята до 17;
- в ПГРЕ - всеки ден по 7 часа, в петък 6- часовете са до 14:50.
Предполагам, че разликата в часовете идва от това, дали училищата за ИИЧЕ или РИЧЕ от една страна, и броя на часовете ФУЧ и ЗУЧ от друга.
Колкото до натовареността- 6/7 часа на ден ми е максимума, който трябва да са ангажирани в училище. След това трябва да имат време за самоподготовка, спорт, допълнителни занимания и ПОЧИВКА. Като почивката може и трябва да бъде такава, каквато децата я искат - били то цъкане на телефона, игра на компа, гледане на клипчета, излизане с приятели и какво друго се сетите. Те трябва, да имат свободата да правят каквото искат, отвреме- навреме. Колко и на нас, да ни се вижда безмислено и вредно.
И майка ми едно време не е примирала от щастие, като висях по кафетата всеки ден по няколко часа Grinning Grinning Grinning

# 674
Моята дъщеря започва в 8.00 ч., като три дни в седмицата приключва в 14:00 ч. и два дни в 12.30 ч. Отива 40 минути по-рано от ентусиазъм. Joy
При нея всичко е лежерно, даже снощи ми вика - мамо, имам чувството, че нещо не е наред, нямам какво толкова да уча, имам много свободно време и имам чувството, че всеки момент ще ми се скараш, че не уча. Grinning Иначе си се справя повече от прекрасно с материала, даже сама е изненадана от себе си, мислела е, че ще ѝ е по-трудно. Дано се задържи така, до 12 клас. Joy
Избра си по-добрия вариант училище и не сгреши. Чака с нетърпение коледното парти в училище, защото то си е хита на сезона. Heart Eyes

А! Забравих да кажа, че на никакви школи не съм я записвала, обещах ѝ спокойна година. И я получи.

Общи условия

Активация на акаунт