Осмокласници 2025/2026 - тема 3

• 30 909
  • 761
  •   2
Отговори
# 720
  • Куциндрел
Това за принтера в 138мо им е традиция. Началото там на учебната година им започваше - застраховка, помагала за движение по пътища, нам си ко и листи за принтер.

# 721
  • ту тук, ту там
Ох, аз не знам дали не предпочитам да ни искат принтерна хартия, пред това да им дават за упражнение листи и листчета, където на А4 са събрали умалени поне 6 такива. 🙄

# 722
  • София
Освен че нямат учебни тетрадки /имат само по английски език/, нямат също така и сборник по математика.
Нямат работни листа по БЕЛ. Нямат и помагала по езика.
Въобще нямат нищо допълнително освен учебниците.

# 723
Тук се мятат някакви уч. тетрадки, но не знам какви са, защото не съм купувала нищо. От училище даже и Христоматия им дадоха. Само следя успеха и дебна кога ще го наказвам. Тази година помагам за училище само, ако ме помоли.
Я споделете за какво бихте наложили наказание и какво би било, че аз тази година понамалих много натиска и надзора, ама да не взема пък съвсем да го отпусна?!

# 724
  • Куциндрел
Тук се мятат някакви уч. тетрадки, но не знам какви са, защото не съм купувала нищо. От училище даже и Христоматия им дадоха. Само следя успеха и дебна кога ще го наказвам. Тази година помагам за училище само, ако ме помоли.
Я споделете за какво бихте наложили наказание и какво би било, че аз тази година понамалих много натиска и надзора, ама да не взема пък съвсем да го отпусна?!
Без устройства 3 дена като за начало. Ако ми се издърви, става седмица + без джобни.

# 725
Последно време се случва да "наказвам" за проява на неуважение, незачитане на правилата вкъщи или неспазване на вечерния час. Наказанията са стандартни - лишаване от екрани и излизане. До кога въобще ще удържим, ще видим.

Не знам обаче какво бих правила или наказала, ако разбера за вейп, снуски, енергийни напитки, алкохол, защото уви вече много тийн-ове употребяват.

Наборът се чувства "прецакан", защото в училището се учи много и има дисциплина, докато бандата от квартала "бичят айляк", защото са или в езикова гимназия с учен вече език, или по други причини не учат. Съответно другите играят по нощите на игри. Това създава огромно напрежение вкъщи, вечно се караме да изключи компютъра в 10 вечерта. Допълнително телефонът е същински бич - постоянно е там - докато учи е с телефона, в училище през междучасията, в градския транспорт, и този глупав ТикТок..

# 726
Не ми дава повод за наказания, но и гледам да осигуря баланс. Да има нужната свобода и общуване с приятели, екранно време и т.н.

Някак успяхме засега да закрепим диалог, който е приемлив и за двете страни. Лаконичен е в общуването си с нас, аз споделях повече...но го дължа на това, че е момче.

Учебните тетрадки при нас са по физика - доста смислена и помагаща в задачите. По литература и БЕЛ също имат. По история аз купих едни работни листове, където има интересна информация. Всички изброени са на изд.Клет. Не мисля, че са бебешки. Купих и чудесни атласи по география и история, в които също има много добре поднесена и систематизирана информация. При моя синковец това работи, защото не обича да чете сухата материя в учецниците:)

# 727
  • Бургас
Не наказвам... за учене, пък не виждам никакъв смисъл! И награди не давам за добри резултати в ученето. Ученето си е за тях, не за мен Simple Smile

Естествено- викам! Най- често за разхвърляна стая и неизпълнени задължения в къщи! И това не действа от 1-я път! Но, от третия - четвъртия се получава Grinning Grinning Grinning

# 728
И в нашето училище се учи доста, а моята не е свикнала. Вижда как децата се стараят, изкарват добри оценки, пишат красиво,  организирани са, и иска и тя да е така, но няма техните навици, поради което е леко потисната. В старото училище с лекота изкарваше, стига да поиска, а сега трябва да се поизпоти. Тя се нерви от този факт, аз, обаче, се радвам.
Снимали си стаите в групата, и моята по този повод пусна прахосмукачка, смени си чаршафите, изпра мечока, подреди дрехите. Купихме и панталон за физическо, не точно анцуг, а спортен панталон, което е голяма крачка напред за нея, иска да се впише

# 729
  • Куциндрел
Аз за два пъти по един предмет с оценка по 4ка наказвам. Това значи, че не е отворил грам да прочете или не е зпомнил нищо в час. Винаги може да се допита до нас при неразбиране. За сега работи това, все пак трябва да има някакъв стимул да учи.
За цигари и алкохол не знам как ще реагирам, знам че със скандал и наказания няма да се стане. За наркотици говорим от години какво става като употребяваш. Казала съм му, че ако започне да употребява такива субстанции ще го вкарам в комуна.
Днес не знам какъв факс беше получил, стана в 9:30, закуси и отиде да рита в близкото училище. Събра очите на всички с това ранно излизане.

# 730
  • ту тук, ту там
Е, същото и при нас,  Априлски душ.
Обаче имам чувството, че започна да се примирява, че ще е така, тоест загуби мотивация леко. Дано е само период. Защото не знам кое е по-добре - да е тревожен, че не успява, или да е примирен и да няма мотивация да се старае повече. 😔
Не са му лоши оценките - от 4,50 до 5,40 все се движи, но не може да се надскочи. Само на чиста лексика не може да прескочи, там са само слаби оценките, колкото и да учи. Явно има нещо сбъркано в метода му на учене на думи, не знам. Аз съм учила немски в езикова, но не съм имала такъв проблем, та не знам как да му помогна.

# 731
Не може и моето дете  на лексика да стигне до шестица. Досега нито една на думи. На граматика изкарва и шестици, но на лексика не успява.
Аз съм учила в английска гимназия, но не сме имали такива контролни само на думи, но ако имахме нямаше да мога и аз да ги правя без грешка, а немския с тези родове си е мъка.
 При нас само децата, които са учили немски изкарват на лексика. Аз се надявам втория срок да спрат с това мъчение, изпитване на думи

# 732
Оценяването на лексиката е такова, че много малко деца успяват да докарат отличен. Щерката с граматиката е ОК (5-6), но на думите едвам вързва малко над 3,5. Един род да сбърка, едно n да пропусне за множествено число, като омотае умлалтите и всичко това, като е 0т. и до там. Но това нещо се изчиства постепенно, с натрупване.

# 733
  • ту тук, ту там
Шестица не, той има само една петица на лексика и всичко друго е двойки. Те пишат обаче една усреднена оценка за месеца.
А петиците на другите контролни са му пак заради правописни грешки основно, тоест пак лексиката го спъва.

Ние имахме редовно контролни на думи и дори повече от веднъж седмично.

# 734
Има една-две госпожи на осми клас в НЕГ, които леко прекаляват с тези двойки на лексика. Скалата им е брутална, броят думи прекалено завишен, и според мен рискуват вместо да амбицират, да отчаят децата. Нашата госпожа е по-лежерна в това отношение и затова нямаме двойки. Но моята има съученици от предишното училище в друг клас и много се оплакват. Голямата ми дъщеря беше учила немски и нямаше много големи затруднения, но тяхната госпожа им даваше не повече от 70 думи на ден, взимаше по-малко точки за сбъркан род, и нямаше това напрежение с думите

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 13:18 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт