По време на болничен (включително преди майчинството) осигурителният доход се изчислява на базата на обезщетението, което получаваш от НОИ.
Тоест — през месеците, в които си в болничен, доходът, върху който се осигуряваш, е по-нисък, защото обезщетението е процент от брутната ти заплата (обикновено 80% от средния осигурителен доход за последните 18 месеца).
⚠️ Важно уточнение:
Периодите, през които си в болничен преди майчинството, влизат в изчислението на обезщетението за бременност и раждане (т.нар. „майчинство“), защото то се базира на средния осигурителен доход за последните 24 месеца преди отпуска.
Така че, ако имаш много месеци на болничен с по-ниско обезщетение, крайният размер на майчинството може леко да намалее.
Аз все още си ходя на работа (WFH), проекта ми приключи сега средата на септември и в общи линии не правя почти нищо. Разбрах се да работя до края на месеца понеже им трябвам като консултант отвреме на време, а и финансово ме устройва повече от болничен. Плюс е също, че ще ми се удължи и по-нататък майчинство, с някоя друга седмица.