Термин Ноември 2025 - Тема 5

• 4 038
  • 155
  •   2
Отговори
# 135
Възможно е дохода да намалее, допитах се и до ГПТ за всеки случай:

По време на болничен (включително преди майчинството) осигурителният доход се изчислява на базата на обезщетението, което получаваш от НОИ.

Тоест — през месеците, в които си в болничен, доходът, върху който се осигуряваш, е по-нисък, защото обезщетението е процент от брутната ти заплата (обикновено 80% от средния осигурителен доход за последните 18 месеца).

⚠️ Важно уточнение:

Периодите, през които си в болничен преди майчинството, влизат в изчислението на обезщетението за бременност и раждане (т.нар. „майчинство“), защото то се базира на средния осигурителен доход за последните 24 месеца преди отпуска.

Така че, ако имаш много месеци на болничен с по-ниско обезщетение, крайният размер на майчинството може леко да намалее.

Аз все още си ходя на работа (WFH), проекта ми приключи сега средата на септември и в общи линии не правя почти нищо. Разбрах се да работя до края на месеца понеже им трябвам като консултант отвреме на време, а и финансово ме устройва повече от болничен. Плюс е също, че ще ми се удължи и по-нататък майчинство, с някоя друга седмица.

# 136
  • Варна
Много благодаря за съветите за проблема с wc!

Иначе днес като ставах от леглото ми беше много лесно, нямах болка никаква. Не знам дали се дължи на това, че снощи успях да отида до тоалетна, но все едно тази сутрин не бях бременна. Нарочно и на кантара се качих 59.100 кг. показа, та и от него съм доволна. Иначе от утре официално съм в 36 седмица. В четвъртък съм пак на тонове.

# 137
Много благодаря за съветите за проблема с wc!

Иначе днес като ставах от леглото ми беше много лесно, нямах болка никаква. Не знам дали се дължи на това, че снощи успях да отида до тоалетна, но все едно тази сутрин не бях бременна. Нарочно и на кантара се качих 59.100 кг. показа, та и от него съм доволна. Иначе от утре официално съм в 36 седмица. В четвъртък съм пак на тонове.
Ами на човек му е тежко докато не отиде до тоалетна. Никога съм нямала запек получи се при бременноста 🥲. беше ми минало сега в 34 г.с пак се започна. И аз гледам да ям фибри и сутринта първо пия хладка вода след това ям каквото е.Аз пия и желязо те също правят запек,но няма как остана малко. Очаквам от всички хубави новини!❣

# 138
  • Варна
Аз топлата вода сутрин на гладно я пия от години, но запека си го имам от дете. Оправи се 2021 като много намалих белия хляб заради проблемна кожа. Иначе около тези седмици, които сме, запекът си бил нормален.

# 139
Здравейте момичета! Надявам се да сте добре 🤍. От днес официално съм в 9ти месец и господина може да реши да излиза по всяко време (+ че ще спирам хапчетата края на седмицата 😅) , което да си призная леко ме плаши... С АГ се насочихме към естествено раждане- просто всичко сочи на там и силно се надявам да не се обърка нещо. Миналата седмица на прегледа беше 2800кг и ми е много интересно другата седмица на прегледа колко ще е. Болките в таза се засилиха доста- направо имам чувството, че нещо отдолу се къса😅 Също и съм с абонамент за тоалетната денонощно, понеже малкия е главично и натиска точно там ...
Имам въпрос към вас- събуждате ли се посред нощ и в колко часа? Аз от седмица насам се будя в 3:30-32 , което се оказа много интересно- според някои източници причината за събуждането е че най-вероятно бебето ще реши да се ражда в/около този час🤣

# 140
Днес бяхме на преглед, вървим си все така с тази една седмица назад, но пък расте съвсем нормално, което е най-важното. В 34г.с съм и продължава да бъде седалищно (аз си и знаех, предвид как го усещам), така хубаво си е седнал. 😂 На мен много ми притиска пикочния мехур, а на моменти извънредно много и общо взето постоянно мога да ходя до тоалетна и не е фалшива тревога! 🙈 Попитах за болките ниско долу, подготвителни контракции са си и честно казано ме притеснява, въпреки че е нещо нормално. Само се моля да не бърза и да си изчакаме ноември. Имам си дата и за секциото вече, което някак си прави всичко още по-вълнуващо и истинско, тъй като на мен ми е нереалистично колко близко е моментът да видя и гушна малкото човече, чиито ритничета толкова време усещам. ❤  За съня АГ ми каза, че мога да пия мелатонин , защото будувам по цели нощи, което ми се отразява доста зле на настроението и цялостно на физическото състояние. Ако случайно имате моя проблем, да знаете, че има вариант. Колко ще помагат, не знам. 😅
При нас също, таткото сложи ли си ръката и спира мигновенно да шава и аз му хванах, като някои вас цаката - като се разхълца няма къде да отиде и успява да го усети. 😂

Хоупче, ти как си?

И ние сме 34 седмица 2.130кг и е седалищно ,уж правя упражнение до 36 да се обърне ако ли не тогава дата ще мислим.🍀🍀

# 141
Събуждам се да отида до тоалетна и после не мога да заспя по 1-2 часа. Носът ми се запушва, коремът ми тежи. От няколко дни и мен започнаха да ме болят костите, все едно имам мускулна треска. Едвам ставам от леглото.
Много е различна тази бременност. С първата ходих на работа до 45 дни преди термина. Пътувах 1 час сутрин и 1 час следобяд в жегата юни и юли, седях по 8-9 часа на стол и бях супер. Сега ми е тежко да отида до магазина на 300 метра от нас, задъхвам се, стяга ми се корема, ужасно е. А като кг съм по същия начин като преди, досега съм качила около 7 кг.

Започнах да подготвям вече неща за болницата, дрешки за бебето, шишета и всичко необходимо. Много от нещата са ми подарък или ги имам от първото дете. Но все пак има какво да се вземе.

# 142
  • Варна
Аз, ако се будя, то е да отида до тоалетната. После може и да се повъртя малко, но пак заспивам. Проблеми със съня никога не съм имала. Та и сега като бременна, за щастие поне това си е все още така.

# 143
Момичета, може ли тези от вас,които вече са раждали (или пък информираните като цяло) да споделят в кой момент се тръгва към болницата (ако бебето не се преносва, разбира се). Имам предвид, ако ни изтекат водите (вероятно веднага?)или започнат контракциите - с каква честота трябва да са и с каква продължителност? Защото гледам много клипчета на жени, които имат контракции и най-спокойно си седят вкъщи и съм много объркана Grinning До колкото разбрах като започнат да са на 5 минути с продължителност около 30сек. трябва да се запътим..

# 144
Мисля веднага като усетя раждане да тръгна. Не знам какво да правя вкъщи.

Познавам жена, чиито води са изтекли вечерта, легнала да се наспи и чак сутринта се е обадила на АГ-то си. Нямала е контракции ама лекарят ѝ се скарал, че не звъннала по-рано.

# 145
  • Варна
А аз да питам тези компресионни чорапи откъде се закупуват? Предполагам от аптеките или някакви бебешки борси?

Ох, чувствам се като извънземно с такива въпроси, но като ми е за първи път....

# 146
Не печелите от ранно отиване в болницата. Там ще ви сложат да лежите, което е много по-неприятно с контракциите; ако нещата не се случват светкавично бързо, ще ви пуснат окситоцин, който изкуствено засилва контракциите, а с тях и болките. Като цяло - не препоръчвам.

Само едното раждане ми започна с изтичане на водите. Не тръгнах веднага към болницата, защото нямах абсолютно никакви контракции. Изчаках да почнат и тогава. Не се забавиха много в моя случай, по-малко от час. После отидох и родих много бързо.

С контракциите също е много относително. Имала съм вече, включително с тази бременност, епизоди с болезнени регулярни контракции на по около 5 минути, траещи по около минута и продължаващи повече от час (5-1-1 правило), които са си били най-обикновени подготвителни и непродуктивни, не доведоха нито до скъсяване на шийката, нито съответно до разкритие и раждане.

Истинските родилни контракции са различни и аз лично поне не си представям да ги сбъркам. Те са много по-силни, няма значение дали си седнал, легнал или прав - те те сгърчват и стават все по-силни с всяка следваща. Тези признаци за мен са по-важни от това, че човек има някакви болезнени контракции на 5 минути вече 3 часа например.

Споделям своя опит, но всяка бременност и съответно всяко раждане са различни. Всеки ще направи това, което му пасва лично на него най-много. Няма обща рецепта за съжаление, включително въпросното 5-1-1 правило.

# 147
Момичета, може ли тези от вас,които вече са раждали (или пък информираните като цяло) да споделят в кой момент се тръгва към болницата (ако бебето не се преносва, разбира се). Имам предвид, ако ни изтекат водите (вероятно веднага?)или започнат контракциите - с каква честота трябва да са и с каква продължителност? Защото гледам много клипчета на жени, които имат контракции и най-спокойно си седят вкъщи и съм много объркана Grinning До колкото разбрах като започнат да са на 5 минути с продължителност около 30сек. трябва да се запътим..

Добре че като раждах преди 10 години нямаше такива клипчета с всякакви объркващи информации и теории (не само за раждане, ами за всичко в тоя живот). Моят съвет е да попиташ в болницата, в която ще раждаш какъв е реда при тях и съответно при израждащия лекар (ако има такъв избран). Това за първа задължителна стъпка. От там нататък... аз 2 еднакви истории за раждане не съм чула - всяко протича по различен начин, с различна продължителност и интензитет. Една позната например една седмица прави разкритие, см по см. Аз нямах и 1 см разкритие на деня на термина, не бях усещала подготвителна контракция, а вечерта директно започнаха регулярни на около 5 мин. Мъжът ми не искаше да тръгва за болницата, защото сестра му така беше ходила няколко пъти с подготвителни контракции и я бяха връщали, Та той беше убеден, че не раждам Sweat Smile и беше заспал отново... Така че първо питай в болницата. Слагам в скрит текст каква е процедурата за моята болница, в чужбина.

Скрит текст:
При изтичане на води или съмнение за изтичане на води, правилото е да се запътиш към болницата веднага и да си там макс час след изтичането на водите. При контракции - ако са болезнени и на редовен интервал, първо вземаш душ и гледаш дали отминават. Ако не - се запътваш към болницата ако са на 5-6 минути. Някои хора предпочитат да останат по-дълго вкъщи, за да не ги стресират в болницата с лекарства, монитори, прегледи и тн. Аз лично не съм от тях и сега за второто дете, живея доста по-далеч от болницата, в която ще раждам и имам едно на ум, че вторите раждания са по-бързи. Та определено не мисля с болезнени контракции да легна да поспя или пък да се мотам вкъщи ...

# 148
Аз тъкмо се връщам от преглед в 36+1, шийката ми се е скъсила и вече е 28мм, което АГ каза, че е нормално за седмицата. От следващата седмица трябва да спирам магнезия и ще видим нататък какво ще стане. Бебка много се е издължила и като цяло обърква всички формули за теглото с високия си ръст. Преди 2 седмици я пресметнаха, че е 2.5 кг, а днес - 3.3 кг. АГ каза, че по всяка вероятност е по-малка, но просто формулата им е такава и дългата бедрена кост много я изкривява. Оттук нататък ще съм на преглед и тонове всяка седмица.

За контракциите и аз съм чувала, че се ходи в болницата чак като са на 5 минути, по-рано няма смисъл. Сега, ако болницата е далеч от вас, вероятно трябва и малко по-рано да се тръгне, че да сте там като са вече на 3-4 минути. Изтичането на водите само по себе си без контракции не води до раждане, чувала съм за майки, които след изтичането им решават да се изкъпят и подготвят за болницата, но в никакъв случай не бързат. Важното там е само раждането да се случи в следващите 24 часа, че иначе опасността от инфекция е доста голяма.

Компресионни чорапи до коляното могат да се купят от всяка аптека, тези до горе са малко по-рядко срещани и аз лично си ги купих онлайн от специализиран магазин.

И аз нощно време се будя по 1-2 пъти минимум, не толкова защото ми се ходи до тоалетна, а защото искам да си сменя позата, но се възползвам и от това, така и така като съм будна. Не съм обърнала внимание да е по едно и също време.

# 149
С АГ се разбрахме като станат регулярни на 10минути да тръгвам, но на мен ми се налага да  пътувам около час докато стигна

Общи условия

Активация на акаунт