Термин Ноември 2025 - Тема 5

• 5 548
  • 211
  •   2
Отговори
# 195
Yana9, и аз имам същото чудене, т.к. това ще ми е първо дете. Бях при личния лекар и го разпитах. Той ми обясни, че изобщо не е задължително личния лекар на бебето да е педиатър и може да го запишем при него и да минаваме всички консултации и ваксини. Но честно казано не ми се изясни при някакъв по-специфичен проблем дали пак ще трябва да ни изпраща при педиатър Thinking
Иначе го отчитам като минус, че там чакат възрастни, болни и всички останали, а не знам и до колко е компетентен един личен лекар по "бебешки" въпроси. Нашият поне записва часове и има зелен коридор 2 дни в седмицата. Най-вероятно ще я запишем при него, защото в целия квартал има един единствен лекар, всички други са под околовръстното на София и ще ни е далеко и сложно. При нужда вече ще търсим и други лекари за прегледи.

# 196
Аз успях да "запиша" бебка при педиатърката, към която се бяхме насочили. Когато ходих да говоря с нея тя каза, че просто звъним когато се роди, за да може да дойде на преглед 48ч или колко беше след като се приберем. Питах я дали са ѝ нужни някакви документи предварително, тя каза не, и че това което ще ѝ е нужно ще ни го дадат от болницата - акт за раждане, и може би някакъв документ от общината? (не съм съвсем сигурна вече какво беше). Но не е ставало дума за направления изобщо. Лекарката само ми спомена, че работят с определен личен лекар през който им минава документацията или нещо,  в тази поликлиника, в която е тя, но това мен не ме касае лично - моята работа е само с нея, и все на нея ще си звъня ако ми е нужна за нещо.

Признавам си, че и за мен е доста объркващо като родител за пръв път. Но се надявам да получим нужните насоки, ако дойде такъв момент.

# 197
Като оставим бюрократичната страна на нещата настрани, моят опит с лични лекари е че масово не са наясно с как се лекува малко бебе. Предписват неща, които не са подходящи или пък си мислят, че лекуват 3-4 годишно дете и неглижират симптоми. За първите 1-2 години бих разчитала основно на педиатър за лечение и диагностика.

# 198
По въпроса с гнездото - аз подарих на моята кума миналата година и остана супер доволна, така че реших да го сложа в графата подаръци, ако някой пита.

За педиатрите - моята ЛЛ, с която най-накрая се свързах, каза, че няма проблем да запишем бебето при нея, по принцип съм доволна и като лечение, и като мнение по различни въпроси плюс е доста близо. Минус е, че има много хора почти винаги и единствено в четвъртък е бебешки ден с часове + не си вдига телефона по време на работа. Като компромисен вариант е добре, ще се огледам и за други опции, но от всички знам, че е много трудно в София за педиатър.

# 199
Минавам да кажа, че сега видях, че в kinder market имат намаления по случай рождения им ден. По някаква причина не мога да видя за какъв период е промоцията, но можете да влезете.

Има ли мами, които вече имат помпи за кърма от които са доволни, или такива които са се спрели на определена марка/модел? Аз мислех да взема розовата спектра, но вече не я намирам на цената за която я бяха обявили във вис виталис, а по другите магазини е с близо 100-150лв по-скъпа, и съм объркана каква да взема сега. 🫠

# 200
Минавам да кажа, че сега видях, че в kinder market имат намаления по случай рождения им ден. По някаква причина не мога да видя за какъв период е промоцията, но можете да влезете.

Има ли мами, които вече имат помпи за кърма от които са доволни, или такива които са се спрели на определена марка/модел? Аз мислех да взема розовата спектра, но вече не я намирам на цената за която я бяха обявили във вис виталис, а по другите магазини е с близо 100-150лв по-скъпа, и съм объркана каква да взема сега. 🫠
Тази бременност ми е първа и не мога да бъда достоверен източник, но споделям, че си взех втора употреба Спектра S9+ от olx. Ще използвам само устройството и зарядното.  Поръчах си всички части нови от AliExpress, понеже във вис Виталис и още един сайт нямаше размерът фуния, който е за мен. Днес дори пристигнаха (точно 2 седмици) и ги пробвах, пасват си перфектно. A шишета на babyono са съвместими със спектрата, поръчах 2 от озон, мисля, че и на philips avent някой беше споделил, че пасват, но тях не съм пробвала. 120 лв. беше помпата, 34 лв. новите части и 18 лв. шишетата. Общо към 180 лв. с доставките ми излезна всичко.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 20:33 от Smurfette19

# 201

Първа бременност ми е и на мен спрях се на медела ръчната помпа,тъй като не знам дали ще имам кърма и ми казаха,че медела са добри

# 202
Ние я направихме през март 2025г и е валидна до март 2026г
Предполагам, че се заплаща пропорционално на месеците , които остават, ако условието е да е само за  текущата година

Направихме и здравна застраховка през работодател, защото пък прегледите в поликлиника България са скъпи.
Аз също мисля да направя здравна осигуровка през работодателя си - за 2026-та със сигурност и се чудих дали има смисъл и за тази година. Знаеш ли дали се плаща годишната сума дори когато запишеш детето само за последните 2 месеца от годината?

На мъжа ми са му казали от работата застраховка може да сключи на бебето когато навърши 2г.

Тези които са правили с работодател как са?Аз мисля че трябва дя може веднага щом си плащаш

# 203
  • София
С нашата служебна застраховка лукс пакет към ДЗИ може да се добави член на семейството до един месец при преподписване на годишния договор, което е май месец. Уведомяват ни, че може да включим член на семейството тогава и ни изпращат презентация с покритието, какво се включа. Вноската се заплаща наведж за цялата година, към. 900 лв. беше последно. Ако някой иска да се включи след този месец няма опция, единствено новоназначените служители имат един месец от датата на назначаване да включат техни членове на семейството, но сумата, която трябва да заплатят е отново за 1 година, т.е. 900 лв., не се приспадат по месеци.

# 204
Аз след като ви попитах реших да се разровя из договора си, за да знам при нас точно каква е ситуацията, че явно навсякъде е различно. Нашата полица (към Уника) е от 1-ви януари до 31-ви декември и ние също имаме опцията до 1 месец да добавим член на семейството, за новоназначени също 1 месец от постъпването им. За новородени се позволява да се добавят до 1 месец от раждането им, но се плаща пълната годишна сума, която при нас е била 600 лева за тази година (вероятно лимитите ни са по-малки). Със съпруга ми се чудехме дали е възможно такава сума да похарчим за прегледи и лекарства първите два месеца, но ни се струва много, та по-скоро от 1-ви януари ще я запишем чак.
Jane, вие сега до май ще запишете ли вашето или ще чакате новото преподписване?

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 08:06 от Fayona

# 205
  • София
По-скоро ще изчакаме, защото ми е нерезонно висока сумата да я платим от сега. Аз ще се разровя за бебоците какво точно се покрива, защото при нас за бременни се оказа, че е почти нищо и не ми свърши никаква работа през тези 8 месеца. 😄

# 206
ние сме записали първото дете при ММ и планирам живот и здраве и другата девойка, но и при тях може само 1 път годината да се добавя, което при тях е юли месец, та до тогава ще си чакаме или ще питам при мен какви са покритията, но ми харесва повече неговата полица, та затова при него пуснахме първотодете. Grinning

На мен към моята полица ми възстановиха някакви суми покрай бремеността, но следващите нещо се бавят, ще трябва да снимам и другите документи и да им ги пращам.

# 207
Момичета минах очния преглед и имам проблем с ретините, но не е противопоказно за естественото раждане. Ходих при лекар, който специализира в това и каза, че на запад дори не пращали майките в последните месеци на бременността. Последните проучвания показват, че в много редки случаи естественото раждане води до някакви трайни увреждания на очите. За рисков диоптър се считал над +/- 3 от преди бременността и тогава било добре да се проследи. И така съм се насочила вече окончателно да пробвам да родя нормално.

Минахме и 3та ФМ в 32+6г.с и всичко е нареди и бебка е с перфектни размери. Обаче не ни даде 4Д снимки и въобще не ни я показа като предните пъти. Каза, че е завъртяна така, че лицето и не се вижда и в тези седмици било трудно да се хванат бебетата. Това много ме разочарова и дори разтрои понеже така чакахме да я видим. На вашите 3ти ФМ даваха ли ви снимки?

# 208
Vertex, на нашата 3-ма ФМ бебка си беше покрила лицето с ръчичките през целия преглед. Пробва в началото да я снима - не се получи и каза, че ще пробва накрая. В края - същата работа. Дори се опита с разтърсване на корема ми да я накара да ги премести - не се даде. Така че и ние нямахме в крайна сметка. Аз свикнах, че от 5-ти месец нататък нямаме нито една нейна снимка. Малко е разочароващо, но пък скоро ще си ги видим наживо и ще може да си ги снимаме колкото си пожелаем.

# 209
Здравейте ,днес бяхме на преглед и вече имаме дата за секциото.
Това ми е първа бременност и няма да ви лъжа много съм притеснена как ще протекторат нещата.АГ то ми обясни всичко което ще ми правят ,но все пак някой може ли да ми обясни от личен опит какво е наистина ,страшно ли е има ли болка когато ви бият спиналната упойка

Общи условия

Активация на акаунт