Термин Ноември 2025 - Тема 5

• 4 937
  • 201
  •   9
Отговори
# 195
Yana9, и аз имам същото чудене, т.к. това ще ми е първо дете. Бях при личния лекар и го разпитах. Той ми обясни, че изобщо не е задължително личния лекар на бебето да е педиатър и може да го запишем при него и да минаваме всички консултации и ваксини. Но честно казано не ми се изясни при някакъв по-специфичен проблем дали пак ще трябва да ни изпраща при педиатър Thinking
Иначе го отчитам като минус, че там чакат възрастни, болни и всички останали, а не знам и до колко е компетентен един личен лекар по "бебешки" въпроси. Нашият поне записва часове и има зелен коридор 2 дни в седмицата. Най-вероятно ще я запишем при него, защото в целия квартал има един единствен лекар, всички други са под околовръстното на София и ще ни е далеко и сложно. При нужда вече ще търсим и други лекари за прегледи.

# 196
Аз успях да "запиша" бебка при педиатърката, към която се бяхме насочили. Когато ходих да говоря с нея тя каза, че просто звъним когато се роди, за да може да дойде на преглед 48ч или колко беше след като се приберем. Питах я дали са ѝ нужни някакви документи предварително, тя каза не, и че това което ще ѝ е нужно ще ни го дадат от болницата - акт за раждане, и може би някакъв документ от общината? (не съм съвсем сигурна вече какво беше). Но не е ставало дума за направления изобщо. Лекарката само ми спомена, че работят с определен личен лекар през който им минава документацията или нещо,  в тази поликлиника, в която е тя, но това мен не ме касае лично - моята работа е само с нея, и все на нея ще си звъня ако ми е нужна за нещо.

Признавам си, че и за мен е доста объркващо като родител за пръв път. Но се надявам да получим нужните насоки, ако дойде такъв момент.

# 197
Като оставим бюрократичната страна на нещата настрани, моят опит с лични лекари е че масово не са наясно с как се лекува малко бебе. Предписват неща, които не са подходящи или пък си мислят, че лекуват 3-4 годишно дете и неглижират симптоми. За първите 1-2 години бих разчитала основно на педиатър за лечение и диагностика.

# 198
По въпроса с гнездото - аз подарих на моята кума миналата година и остана супер доволна, така че реших да го сложа в графата подаръци, ако някой пита.

За педиатрите - моята ЛЛ, с която най-накрая се свързах, каза, че няма проблем да запишем бебето при нея, по принцип съм доволна и като лечение, и като мнение по различни въпроси плюс е доста близо. Минус е, че има много хора почти винаги и единствено в четвъртък е бебешки ден с часове + не си вдига телефона по време на работа. Като компромисен вариант е добре, ще се огледам и за други опции, но от всички знам, че е много трудно в София за педиатър.

# 199
Минавам да кажа, че сега видях, че в kinder market имат намаления по случай рождения им ден. По някаква причина не мога да видя за какъв период е промоцията, но можете да влезете.

Има ли мами, които вече имат помпи за кърма от които са доволни, или такива които са се спрели на определена марка/модел? Аз мислех да взема розовата спектра, но вече не я намирам на цената за която я бяха обявили във вис виталис, а по другите магазини е с близо 100-150лв по-скъпа, и съм объркана каква да взема сега. 🫠

# 200
Минавам да кажа, че сега видях, че в kinder market имат намаления по случай рождения им ден. По някаква причина не мога да видя за какъв период е промоцията, но можете да влезете.

Има ли мами, които вече имат помпи за кърма от които са доволни, или такива които са се спрели на определена марка/модел? Аз мислех да взема розовата спектра, но вече не я намирам на цената за която я бяха обявили във вис виталис, а по другите магазини е с близо 100-150лв по-скъпа, и съм объркана каква да взема сега. 🫠
Тази бременност ми е първа и не мога да бъда достоверен източник, но споделям, че си взех втора употреба Спектра S9+ от olx. Ще използвам само устройството и зарядното.  Поръчах си всички части нови от AliExpress, понеже във вис Виталис и още един сайт нямаше размерът фуния, който е за мен. Днес дори пристигнаха (точно 2 седмици) и ги пробвах, пасват си перфектно. A шишета на babyono са съвместими със спектрата, поръчах 2 от озон, мисля, че и на philips avent някой беше споделил, че пасват, но тях не съм пробвала. 120 лв. беше помпата, 34 лв. новите части и 18 лв. шишетата. Общо към 180 лв. с доставките ми излезна всичко.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 20:33 от Smurfette19

# 201

Първа бременност ми е и на мен спрях се на медела ръчната помпа,тъй като не знам дали ще имам кърма и ми казаха,че медела са добри

Общи условия

Активация на акаунт